Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

IMF ennustaa euroalueen elpymisen vahvistuvan

Kansainvälinen valuuttarahasto varoittaa kehittyvien talouksien ongelmista

Talous
 

Maailmantalouden näkymät ovat Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n mukaan kutakuinkin ennallaan, mutta kokonaistuotannon kasvu on yhä epätasaista.

IMF:n mukaan kokonaistuotannon elpyminen euroalueella ja Japanissa vauhdittuu tänä ja ensi vuonna, mutta Brasilia ja Venäjä vajoavat taantumaan. Intiassa talouskasvun pitäisi kiihtyä tänä vuonna 7,5 prosenttiin, mikä olisi 1,2 prosenttiyksikköä enemmän kuin IMF arvioi tammikuussa.

Pääekonomisti  Olivier Blanchardin mukaan heikot pankit sekä julkisten ja yksityisten talouksien velkaantuminen hidastavat yhä kulutusta ja talouskasvua monissa valtioissa. Hidas talouskasvu puolestaan estää velkojen vähentämistä.

IMF pitää arvionsa maailmantalouden kuluvan vuoden kasvusta yhä ennallaan 3,5 prosentissa, mutta kiihtyvän ensi vuonna 3,8 prosenttiin. Edellisessä katsauksessaan IMF arvioi maailmantalouden kasvavan ensi vuonna 3,7 prosenttia. Halpa öljy on yksi merkittävä tekijä, joka vauhdittaa maailmantaloutta. Tosin se aiheuttaa ongelmia valtioissa, joiden tulot perustuvat laajasti öljynvientiin.

Euroalueen kokonaistuotannon IMF arvioi kasvavan tänä vuonna 1,5 prosenttia ja ensi vuonna 1,6 prosenttia. Kuluvan vuoden osalta ennuste on 0,3 prosenttiyksikköä ja ensi vuoden osalta 0,2 prosenttia parempi kuin tammikuun ennuste. IMF:n mukaan Euroopan keskuspankin suuri rahapoliittinen elvytys, öljyn halpeneminen ja yhteisvaluutta euron ulkoisen arvon heikkeneminen suhteessa dollariin jouduttavat euroalueen talouskehitystä.

Jos talouskasvu euroalueella kiihtyy, alkaa se todennäköisesti myös jossain määrin helpottaa Suomen vientiteollisuutta kysynnän kasvaessa.

Euron heikkeneminen tarkoittaa vastaavasti dollarin vahvistumista, mikä on yksi syy siihen, että IMF heikensi ennustettaan Yhdysvaltojen talouskasvusta.

Uuden ennusteen mukaan Yhdysvaltojen kokonaistuotanto kasvaa tänä ja ensi vuonna 3,1 prosenttia. Tämän vuoden ennuste on 0,5 prosenttiyksikköä ja ensi vuoden 0,2 prosenttia heikompi kuin mitä IMF arvioi tammikuussa.

Yhdysvallat on maailman suurin kansantalous, jolla on huomattava vaikutus koko maailmantalouteen.

Maailman toiseksi suurimman kansantalouden Kiinan kokonaistuotannon IMF arvioi kasvavan tänä vuonna 6,8 prosenttia ja ensi vuonna 6,3 prosenttia. Ennuste on sama kuin tammikuussa.

Kiinan hallitus on jo pitkään pyrkinyt siihen, että talouskasvu perustuisi enemmän kotimaisen kysynnän kuin ulkomaisten investointien varaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat