Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nokia yrittää jyrätä kilpailijat

Sijoittajat pitävät ranskalaisen Alcatel-Lucentin hankintaa Nokialle epäedullisena

Talous
 

Verkkolaitteita valmistava Nokia aikoo kasvattaa liiketoimintaansa merkittävällä yritysjärjestelyllä. Nokia ilmoitti tiistaina edistyneensä neuvotteluissaan ostaa ranskalaisen kilpailijansa Alcatel-Lucentin.

Kaupan keskeinen idea olisi todennäköisesti varautuminen markkinoiden muuttumiseen ja siihen, että eri verkkotekniikat lähenevät toisiaan liiketoiminnan digitalisoitumisen takia.

Artikkeliin liittyvät

Jos kauppa toteutuu, Nokia hankkisi Alcatel-Lucentin kautta uusia asiakkaita. Niistä tärkeimmät ovat Yhdysvalloissa ja Kiinassa.

Verkkolaitteissa asiakassuhteet ovat yleensä hyvin pitkiä ja syvällisiä. Siksi uusien asiakkaiden hankinta kilpailijoilta on vaikeaa.

Viime vuosina verkkolaitemarkkinat eivät ole juuri kasvaneet, ja Nokian ja Alcatel-Lucentin yhdistyminen voisi tarjota molemmille yhtiöille synenergiaa. Synenergia tarkoitaa yhteisvaikutusta, jossa kokonaisuus on enemmän kuin osiensa summa.

Yhdistynyt yhtiö olisi liikevaihdolla mitattuna suunnillaan yhtä suuri kuin alan markkinajohtaja Ericsson.

Yhtiöiden mukaan mahdollinen yritysjärjestely tehtäisiin osakevaihdolla. Se edellyttää molempien yhtiöiden osakkeenomistajien enemmistön hyväksyntää, minkä jälkeen Nokia tekisi todennäköisesti suunnatun osakeannin Alcatel-Lucentin osakkeenomistajille.

Alcatel-Lucentin kolmanneksi suurin osakkeenomistaja on Ranskan valtio. Valtio on viime vuosina suhtautunut epäilevästi yritysjärjestelyihin, jotka voivat johtaa työpaikkojen vähennyksiin Ranskassa.

Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri ja Alcatel-Lucentin toimitusjohtaja Michel Combes tapasivat tiistaina iltapäivällä Ranskan presidentin François Hollanden Pariisissa.

Ranskan talousministeri Emmanuel Macron ilmoitti sanomalehti Le Monden mukaan kannattavansa yritysjärjestelyä, koska Nokia on vakuuttanut, että työpaikkoja ei vähennetä Ranskassa.

Talousministerin kommentti ja toimitusjohtajien tapaaminen presidentti Hollanden kanssa tarkoittaa, että yritysjärjestely on hyvin lähellä toteutumistaan.

Sijoittajat pitävät mahdollista yritysjärjestelyä Nokian kannalta epäedullisena ja Alcatel-Lucentille suosiollisena.

Nokian osake heikkeni tiistaina Helsingin pörssissä vajaat neljä prosenttia, kun taas Alcatel-Lucentin osake vahvistui Pariisin pörssissä lähes 16 prosenttia.

Nokia on vuodesta 2011 saakka keskittynyt voimakkaasti langattoman laajakaistan verkkolaitteisiin ja teleoperaattoreille myytäviin palveluihin. Alcatel-Lucentilla on verraten vahva markkina-asema kiinteän verkon laitteissa ja reitittimissä. Reititin on laite tai ohjelmisto, joka ohjaa verkkoliikenteen oikeisiin osoitteisiin. Yritysjärjestely tarkoittaisi, että Nokia joutuisi hieman muuttamaan strategiaansa.

"Minä en lähtisi tällaista yritysjärjestelyä tekemään. Mielestäni se heikentäisi Nokian keskittymistä teknologiansa kehittämiseen. Lisäksi se toisi mukanaan hankalia laitteisto-, ohjelmisto- ja toimipaikkakuntavalintoja sekä sisäisiä valtataisteluita", sanoo Nokian verkkoliiketoiminnan ylimmässä johdossa aikoinaan pitkään työskennellyt J.T. Bergqvist.

Keskittyminen langattomaan laajakaistaan ja palveluliiketoimintaan on ollut ainakin toistaiseksi Nokialle menestys. Yhtiön kannattavuus on parantunut selvästi. Ostamalla Alcatel-Lucentin Nokia saisi paljon sellaista tekniikkaa, jonka kilpailukykyä voi pitää kyseenalaisena.

Nokia valmistelee parhaillaan myös kartta- ja sijaintipalveluidensa (Here) myyntiä keskittyäkseen täysin verkkolaitteisiin ja –palveluihin.

Philippe Wojazer AFP
Alcatel-Lucentin toimitusjohtaja Michel Combes (vas.) ja Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri esittelivät yhtiöiden suunnitelmia tiistaina Ranskan presidentille François Hollandelle Élysée-palatsissa Pariisissa.
Alcatel-Lucentin toimitusjohtaja Michel Combes (vas.) ja Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri esittelivät yhtiöiden suunnitelmia tiistaina Ranskan presidentille François Hollandelle Élysée-palatsissa Pariisissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat