Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU-parlamentti antamassa jäsenmaille periksi biopolttoaineissa

Ruokakasveja saa käyttää yhä enemmän biopolttoaineiden tuotantoon

Talous
 

EU-parlamentti on antamassa jäsenmaille periksi kiistellyssä lakiesityksessä, joka rajoittaa ruuaksi kelpaavien peltokasvien käyttöä polttoainetuotannossa.

Parlamentin ympäristövaliokunta hyväksyi odotetusti tiistaina esityksen, joka noudattaa jäsenmaiden tahtoa. Siinä ruuaksi kelpaavia energiakasveja, kuten esimerkiksi rypsiä, vehnää ja maissia, saa käyttää liikenteen biopolttoaineiden tuotantoon enemmän kuin parlamentti olisi alun perin toivonut.

"Olisin toki halunnut vähän paremman prosentin ja tiukempaa sitovuutta", sanoo europarlamentaarikko Nils Torvalds (r), joka esitteli kompromissiesityksen ympäristövaliokunnalle.

EU on asettanut itselleen tavoitteen, jonka mukaan vuoteen 2020 mennessä 10 prosenttia liikennepolttoaineista täytyy tulla uusiutuvasta energiasta.

Tämä on lisännyt niin kutsuttujen ensimmäisen polven eli ruuaksi kelpaavista kasveista valmistettavien biopolttoaineiden kehittämistä ja tuotantoa.

Peltoalaa on siirtynyt ruuantuotannosta polttoaineiden valmistamiseen, mikä on arvostelijoiden mukaan nostanut ruuan hintaa.

Huolta on ollut myös siitä, että esimerkiksi metsien ja soiden raivaaminen polttoainetuotannon takia uusiksi pelloiksi aiheuttaa hiilidioksidipäästöjä ja näin vähentää biopolttoaineiden käytöstä saatuja ympäristöhyötyjä.

Parlamentin ympäristövaliokunta hyväksyi esityksen, jonka mukaan tulevaisuudessa korkeintaan seitsemän prosenttia polttoaineesta saa tulla ruokakasveista.

Loput kolme prosenttia voivat olla niin sanottuja toisen polven biopolttoaineita tai jotain muuta uusiutuvaa energiaa, kuten esimerkiksi uusiutuvaa sähköä.

Suomi on niitä maita, jotka ovat kehittäneet uuden polven biopolttoaineiden tuotantoa. Toisen polven biopolttoaineita valmistetaan muun muassa metsäteollisuuden jätteistä.

Parlamentti olisi alun perin halunnut tiukempaa rajoitusta sille, paljonko biopolttoaineista saa tulevaisuudessa tulla ruokapelloilta.

Eurokansanedustajat kuitenkin törmäsivät vastukseen jäsenmaiden suunnalta, jotka ovat jakaneet tukiaisia ensimmäisen polven biopolttoaineiden tuotannolle.

Torvalds on tyytyväinen siitä, että iluc-nimellä tunnettu maankäytön epäsuoria muutoksia koskeva direktiivi saadaan nyt ylipäätään eteenpäin – vaikkakin vähemmän kunnianhimoisena kuin hän olisi toivonut. Hankalasta direktiiviesityksestä on nahisteltu jo pari vuotta.

Torvalds sanoo, että EU:ta vaivaa "vähemmistön diktatuuri". Tällä hän tarkoittaa sitä, että ne jäsenmaat, jotka ovat vähiten kehittyneitä ja tulevaisuuteen katsovia esimerkiksi biopolttoaineiden tuotannossa, ohjaavat päätöksentekoa.

"Se ei ole kovin lohdullista tälle maanosalle."

Seuraavaksi lakiesitys menee EU-parlamentin täysistunnon käsiteltäväksi. Parlamentin on tarkoitus äänestää siitä parin viikon päästä.

Virve Kähkönen HS
Bryssel

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat