Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nokian ja Alcatel-Lucentin yhdistäminen voi olla arvaamattoman vaikeaa

Verkkolaiteyhtiö ottaa suuren riskin ostamalla Alcatel-Lucentin: kahden suuryrityksen yhdistäminen voi olla arvaamattoman vaikeaa

Talous
 
Nokian Suri Ranskassa: Yhdistyminen tulee vaikuttamaan työpaikkojen määrään
Nokian Suri Ranskassa: Yhdistyminen tulee vaikuttamaan työpaikkojen määrään
Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri toivotti keskiviikkona Ranskassa järjestetyssä lehdistötilaisuudessa Alcatel-Lucentin ”tervetulleeksi Nokia-perheeseen”. Suri totesi myös, että yritysten yhdistymisellä tulee olemaan vaikutuksia työpaikkojen määrään, kun yhtiöt karsivat päällekkäisyyksiä, mutta ei osannut täsmentää mahdollisesti irtisanottavien määrää. Kuva: Nokia.

Verkkolaitteita valmistava Nokia virittää Suomen taloushistorian suurimmalla yrityskaupalla liiketoimintansa taas uuteen malliin.

Yhtiö ilmoitti keskiviikkonsa ostavansa ranskalaisen kilpailijansa Alcatel-Lucentin 15,6 miljardilla eurolla ja myyvänsä sijaintipalveluiden yksikön Heren.

Tästä on kyse

Nokia ja ranskalainen Alcatel-Lucent yhdistyvät

 Verkkolaitteita valmistava Nokia yhdistyy ensi vuoden alkupuolella sen ranskalaiseen kilpailijaan Alcatel-Lucentiin.

 Kaupan arvo on 15,6 miljardia euroa, eli kyseessä on Suomen taloushistorian suurin yritysjärjestely.

 Yhdistyneen yhtiön nimi on Nokia ja sen pääkonttori sijaitsee Suomessa, vaikkakin yhtiö on Nokian mukaan myös vahvasti läsnä Ranskassa.

 Fuusion jälkeen uuden Nokian toimitusjohtaja on Rajeev Suri, ja hallituksen puheenjohtajaksi on suunniteltu nykyistä Nokian hallituksen puheenjohtajaa Risto Siilasmaata.

Yrityskauppa on merkittävä myös Ranskassa, sillä Nokian ja Alcatel-Lucentin toimitusjohtajat esittelivät sen tiistaina presidentti François Hollandelle.

Nokia ostaa Alcatel-Lucentin osakevaihdolla. Heren myynnistä saatavia varoja Nokia voi tarvita siltä varalta, että kaikki Alcatel-Lucentin osakkeenomistajat eivät suostu osakkeiden vaihtamiseen. Siinä tapauksessa Nokian pitää ostaa osakkeet käteisellä.

Nokia tarjoaa 0,55 uutta osaketta jokaista Alcatel-Lucentin osaketta kohti. Ensi vuoden alussa toteutettavan osakevaihdon seurauksena Alcatel-Lucentin osakkeenomistajat omistavat Nokian osakkeista 33,5 prosenttia.

Yrityskaupassa Nokia ottaa suuren riskin, koska kahden suuren yrityksen yhdistäminen voi olla arvaamattoman vaikeaa ja raskasta.

Nokia osake heikkeni keskiviikkona Helsingin pörssissä 1,5 prosenttia ja Alcatel-Lucentin osake yli 15 prosenttia, koska sijoittajat suhtautuvat kauppaan ainakin ensitietojen perusteella varauksellisesti.

Kaupan seurauksena Nokian markkina-asema erittäin tärkeillä Yhdysvaltojen markkinoilla kasvaa. Alcatel-Lucent on tehnyt Yhdysvalloissa pitkään läheistä yhteistyötä suurten teleoperaattoreiden AT&T:n ja Verizonin kanssa.

Markkina-asemansa vahvistamisen lisäksi Nokia ostaa Alcatel-Lucentin hankkiakseen uutta osaamista ja tuotteita, joita sillä ei nykyisin juuri ole.

Liiketoiminnan ja palveluiden digitalisoituminen, teollinen internet ja pilvipalvelut aiheuttavat sen, että verkkolaiteyhtiöiden asiakkaiden tarpeet muuttuvat. Sen sijaan, että teleoperaattorit ostaisivat verkkotekniikka useilta yhtiöltä, ne haluavat ostaa mahdollisimman paljon yhdeltä yhtiöltä.

Avaa aikajana koko ruudulle

"Aikaisemmin tietoliikenneinfrastruktuuri muodostui erillisistä saarekkeista. Tulevaisuudessa saarekkeet yhdistyvät yhdeksi kokonaisuudeksi, jota hallitaan pilvipalveluilla. Tämän kokonaisuuden hallitsemiseksi ja kokonaisten ratkaisujen myymiseksi asiakkaille tarvitsimme Alcatel-Lucentin tuotteita", sanoo Nokian hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa.

Alcatel-Lucentin keskeistä tuotteita ovat ip-reitittimet ja kiinteän verkon laitteet. Nokia on keskittynyt voimakkaasti langattoman laajakaistan tuotteisiin ja teleoperaattoreille myytäviin palveluihin.

Sijoitustutkimusyhtiö Bernstein Researchin mukaan Nokian markkinaosuus kasvaa kaupan toteuduttua 35 prosenttiin. Markkinajohtaja Ericssonin markkinaosuus on 40 prosenttia. Liikevaihdolla mitattuna Nokia olisi suunnilleen yhtä suuri kuin Ericsson.

Yhdistyneen yhtiön liikevaihto on noin 26 miljardia euroa ja sen palveluksessa olisi noin 110 000 työntekijää.

Alcatel-Lucentin toimitusjohtaja Michel Combes arvioi uutistoimisto Reutersin mukaan, että yritysjärjestelyn takia pahimman kilpailijan Ericsson pitää todennäköisesti alkaa uudistaa tuotevalikoimaansa.

Combesin mukaan yhdistyminen vahvistaa Euroopan teknologiateollisuutta. Euroopan asemaa teknologisen kehityksen kärjessä on heikentänyt se, että puhelimien käyttöjärjestelmiä hallitsevat nykyisin yhdysvaltalaiset yritykset. Siksi Yhdysvalloissa on perustettuja satoja yrityksiä, jotka kehittävät sovelluksia puhelimiin ja taulutietokoneisiin. Sovellusten määrän lisääntyminen edellyttää, että teleoperaattoreiden pitää parantaa verkkojensa toimivuutta.

Charles Platiau Reuters
Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri tarjosi lasillisen vettä Alcatel-Lucentin toimitusjohtajalle Michel Combesille lehdistötilaisuudessa Pariisissa keskiviikkona.
Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri tarjosi lasillisen vettä Alcatel-Lucentin toimitusjohtajalle Michel Combesille lehdistötilaisuudessa Pariisissa keskiviikkona.

Yhtiöiden mukaan yritysjärjestelyn kustannushyödyt ovat 900 miljoonaa euroa vuonna 2019.

Tavoitteena on karsia kustannuksia 200 miljoonalla eurolla. Se voi tarkoittaa noin 2 000 työpaikan karsimista.

Alan peukalosäännön mukaan yhden työpaikan vähentämisestä seuraa noin 100 000 euron kustannussäästö.

Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri painotti lehdistötilaisuudessa Pariisissa, että vielä on aivan liian varhaista edes arvioida työpaikkojen vähennyksiä. Suomessa Nokialla on tehdas Oulussa. Valtaosa työntekijöistä on Suomessa tutkimus- ja tuotekehitystehtävissä.

Nokian mukaan yhtiön pääkonttori pysyy Suomessa. Siilasmaa jatkaa hallituksen puheenjohtajana ja Suri toimitusjohtajana. Alcatel-Lucentille varataan Nokian 9–10 hengen hallituksesta kolme paikkaa, joista yksi on varapuheenjohtajan tehtävä.

Alcatel-Lucentin toimitusjohtaja kertoi keskiviikkona, että aluksi Nokia halusi ostaa vain yhtiön langattomien laitteiden yksikön.

Yhtiö torjui Nokian ehdotuksen, minkä jälkeen neuvotteluita jatkettiin koko Alcaltel-Lucentin ostamisesta.

Nokian Siilasmaa Ranskassa: ”Neuvottelut Alcatel-Lucentin kanssa alkoivat vuonna 2013”
Nokian Siilasmaa Ranskassa: ”Neuvottelut Alcatel-Lucentin kanssa alkoivat vuonna 2013”
Ranskassa keskiviikkona järjestetyssä lehdistötilaisuudessa Nokian hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa kertoi, että neuvottelut Alcate-Lucentin kanssa alkoivat jo vuonna 2013. Tuolloin Nokia oli juuri myynyt matkapuhelintoimintonsa ohjelmistoyhtiö Microsoftille 5,4 miljardilla eurolla. Kuva: Nokia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat