Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Meyer lunastaa Turun telakan kokonaan

Saksalaiset tekivät päätöksensä vain alle vuoden tarkkailun jälkeen

Talous
 
Roni Lehti Lehtikuva
Turun telakalla on muun muassa rakennettu saksalaisen TUI Cruises -varustamon ristelijöitä.
Turun telakalla on muun muassa rakennettu saksalaisen TUI Cruises -varustamon ristelijöitä. Kuva: Roni Lehti Lehtikuva

Turun telakan nykyinen enemmistöomistaja saksalainen Meyer Werft yllätti keskiviikkona Suomen valtion.

Meyer ilmoitti aikovansa lunastaa valtion ulos ostamalla sen 30 prosentin osakkuuden.

Tästä on kyse

 Suomen valtio ja saksalainen perheyritys Meyer Werft ostivat Turun telakan korealaiselta STX:ltä 2014.

 Meyerille tuli Meyer Turusta 70 prosenttia, valtion omistamalle Suomen Teollisuussijoitukselle 30 prosenttia.

 Meyer sai oikeuden ostaa loput osakkeet.

Turun telakalta kuului vuosikaudet vain huonoja uutisia, kun konkurssiuhan alla olleelle yhtiölle haettiin pelastajaa. Nyt uutisten sävy on muuttunut. Tilauksia tulee siihen malliin, että tarkkana tunnettu saksalainen perheyritys päätyi osakkeiden lunastukseen paljon aikaisemmin kuin osattiin odottaa.

Meyer Werft tuli Turun telakan omistajaksi yhdessä valtion kanssa viime vuoden elokuussa, kun kumppanit ostivat telakan korealaiselta STX:ltä.

Osapuolet ilmoittivat valtion olevan mukana vain tilapäisesti, mutta elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok) oletti tällöin, että tilapäisyys kestää useita vuosia.

"Saksalaiset ovat selkeästi todenneet haluavansa telakan kokonaan itselleen, kunhan toiminta on saatu vakaalle pohjalle", Vapaavuori sanoi silloin kaupanteon julkistuksessa.

Keskiviikkona Vapaavuori sanoi Meyerin ratkaisun osoittavan, että yhtiön johto on vakuuttunut hankintansa laadusta oletettua nopeammin.

"He ovat nyt toimineet ja katselleet siellä lähes vuoden, ja ilmeisesti pitäneet näkemästään. Näin tämä on tulkittava, vaikka en ole kysynyt heidän motiivejaan."

Oma osuutensa Meyerin ratkaisuun on nopeasti paisuneella risteilijöiden tilauskannalla.

Tiistaina Turussa alihankkijoita tavannut toimitusjohtaja Jan Meyer kertoi, että konsernin koko tilauskannan arvo on noin viisi miljardia euroa.

Siitä noin miljardin euron kanta on jo osoitettu Turulle, mutta lopustakin kannasta osa päätynee Turkuun.

Tämä koskee ainakin niitä neljää amerikkalaisen Carnival-varustamon risteilijää, joiden rakentamisesta Meyer Werft kertoi tehneensä aiesopimuksen maaliskuun lopulla.

Vaikka kyse on aiesopimuksesta, tilauksen toteutumiseen uskotaan. "Käytäntö on ollut, että jos näitä ryhdytään julkistamaan, ne myös pitävät", Vapaavuori arvioi keskiviikkona.

Ennen näitä aluksia Turun kirjoissa on tilaus yhdestä Tallinkin autolautasta ja kolmesta TUI Cruisesin risteilijästä, joiden perään saattaa tulla vielä kaksi vastaavaa lisää.

Näillä tilauksilla Meyeristä on tulossa risteilijöiden rakentamisessa maailman suurimpia. Risteilijöissä Euroopan telakat hallitsevat.

Turun telakan oston ajankohta näkyy siis osuneen nappiin Meyerillä. Ilman Turkua yhtiö tuskin olisi pystynyt ottamaan vastaan näin suurta tilausmäärää.

Suomalaisten alihankkijoiden vokottelu myös Saksan-telakan hankkeisiin on ymmärrettävää. Isolla telakkayhtiöllä pitää olla laaja hankintaverkosto jo hintakilpailun takia.

Osakekaupassa liikkuvia summia osapuolet eivät kerro.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat