Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ranskalaiset taistelevat työnsä puolesta

Nokian ja Alcatel-Lucentin kauppaan liittyy erikoisia ehtoja, jotka suojelevat ranskalaisten töitä

Talous
 

Suurissa fuusioissa etsitään yleensä myös säästöjä. Se tarkoittaa, että päällekkäisiä toimintoja suljetaan ja usein myös työpaikkoja menetetään.

Siksi oli yllättävää, että Nokian ja Alcatel-Lucentin tiedotteessa kerrotaan, mitä toimintoja Ranskassa ei ainakaan suljeta.

Turvassa ovat muun muassa suuret tuotekehityskeskukset Villarceaux'ssa ja Lannionissa. Lisäksi Nokia lupaa palkata "useita satoja" vastavalmistuneita ranskalaisia insinöörejä.

Vastaavia ehtoja ei ole yrityskaupoissa totuttu näkemään. Nokian hallituksen puheenjohtajan Risto Siilasmaan mukaan ne perustuvat pääasiassa Alcatel-Lucentin Ranskan hallinnolle jo aiemmin antamiin sitoumuksiin.

Ranskan presidentti François Hollande sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan keskiviikkona tukevansa kauppaa, jos se takaa työpaikkojen säilymisen Ranskassa. Hän määritteli toisenkin ehdon: tutkimustoimintaa Ranskassa on lisättävä.

Ranskan ammattiyhdistysliikkeen ja hallinnon suhtautuminen irtisanomisiin on hyvin toisenlaista kuin Suomessa. Työlainsäädäntö takaa irtisanotuille runsaat korvaukset ja rajoittaa omistajan päätösvaltaa. Erityisesti vallassa oleva sosialistihallitus on kaikin keinoin tukenut työntekijöiden puolta yrityksiä vastaan.

Tämän ovat kokeneet myös suomalaiset yritykset.

Kartonkiyhtiö Metsä Boardin suunnitelma sulkea Alizayssa Normandiassa sijaitseva sellu- ja toimistopaperitehdas sai kolme vuotta sitten aikaan mittavat vastatoimet. Tehtaalla kävi vuonna 2012 työntekijöitä tukemassa kaikkiaan neljä presidenttiehdokasta. Presidentinvaalikampanja oli kuumimmillaan.

Työntekijät saivat lopulta korvaukseksi kahden vuoden palkan. Ranskan lain mukaan heillä oli kuitenkin vielä oikeus yrittää löytää tehtaalle ostaja. Lopulta tehtaan osti paikallinen maakuntaneuvosto 22 miljoonalla eurolla, joka myi sen sitten eteenpäin thaimaalaiselle ostajalle.

UPM:n yritys sulkea Docellesin paperitehdas Koillis-Ranskassa viime vuonna kohtasi kiivasta vastarintaa. Työntekijät haluaisivat ostaa sen itselleen. Hinnasta ei ole kuitenkaan päästy sopuun. Tammikuun puolivälissä ranskalainen työtuomioistuin päätti, että UPM:n on pidettävä tehdas käyttökunnossa ja lämmöt päällä, kunnes riita on ratkaistu.

Suomen Pariisin-suurlähetystön ministerineuvoksen Pekka Kososen mukaan työlainsäädännön periaate poikkeaa Ranskassa suomalaisesta. Yritys kantaa pääasiallisen vastuun työntekijöiden tukemisesta, kun meillä valtiovalta kantaa yleensä ison osan vastuusta.

"Ranskassa valtiovalta katsoo, että työntekijöiden oikeudet turvataan", hän sanoo.

On enemmän sääntö kuin poikkeus, että ammattiliitto haastaa tehtaan lakkauttamista suunnittelevan yhtiön oikeuteen. Niin kävi myös piirilevyvalmistaja Aspocompilla, jonka talousvaikeudet johtivan ranskalaisen tytäryhtiön konkurssiin vuonna 2002.

Vuonna 2013 päättyneen oikeustaistelun jälkeen Aspocomp määrättiin maksamaan työpaikkansa menettäneille työntekijöille noin 12 miljoonan euron korvaukset.

Joskus on turvauduttu rajumpiinkin otteisiin. Rengasvalmistaja Goodyearin Amiensin-tehtaan työntekijät pitivät vuoden 2014 tammikuussa kahta yrityksen johtajaa vankinaan. Tapaus ei ole ainut laatuaan.

Yhdysvaltalaisen rengasyhtiö Titanin toimitusjohtaja Maurice Taylor sanoikin ranskalaisille kaksi vuotta sitten suorat sanat maan työlainsäädännöstä, juuri Amiensin tehtaaseen liittyen.

Ranskan tuottavuuskehityksestä vastaava ministeri Arnaud Montebourg oli yrittänyt houkutella Titania tehtaan omistajaksi. Tehtaalla vierailleen Taylorin mukaan ranskalaisten palkat ovat korkeat, mutta töitä tehdään vain kolme tuntia päivässä. "Tunti kulutetaan taukoihin ja kolme tuntia jutellaan. Haluatte, että neuvottelemme tehtaan ostosta. Kuinka typerinä te meitä oikein pidätte?" Taylor kirjoitti ranskalaisministerille.

Kritiikistä on otettu jossain määrin vaari ja Ranskassakin työlainsäädäntöä pyritään keventämään.

Sosialistihallitukselle maan 35 tunnin työviikko on kuitenkin asia, johon tuskin kosketaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat