Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lääketutkimusten määrä romahti Suomessa

Talous
 
Ehkäisykierukoita viedään Turusta yli sataan maahan.
Ehkäisykierukoita viedään Turusta yli sataan maahan.

Kliinisten lääketutkimusten määrä on romahtanut Suomessa kolmannekseen viime vuosikymmenen huipputasosta. Viime vuonna uusia tutkimuksia aloitettiin 128 ja edellisenä vuonna 152.

Tutkimuksia siirtyy Aasiaan ja Yhdysvaltoihin, koska lääkkeet tutkitaan aiempaa useammin myyntimaissa. Euroopalle jää kuitenkin oma osansa, josta Suomi kilpailee suurempien EU-maiden kanssa.

Osa tutkimusten määrän romahduksen syistä olisi helppo korjata.

1 Raha Lääketeollisuus on sijoittanut noin 200 miljoonaa euroa vuodessa tutkimukseen Suomessa. Koko Euroopassa vastaava luku on 30 miljardia.

"Suomen osuus voisi hyvin olla 600 miljoonaa euroa", sanoo Lääketeollisuus ry:n toimitusjohtaja Jussi Merikallio.

2 Markkinointi "Suomalaisia vahvuuksia ja osaamista ei ole osattu riittävästi markkinoida maailmalle", sanoo ylitarkastaja Asta Wallenius työ- ja elinkeinoministeriöstä.

3 Nopeuttaminen "Meillä menee liian kauan aikaa tutkimuksen käynnistämiseen ja sopivien potilaiden löytämiseen", sanoo johtaja Marketta Häkkänen Bayerilta.

Koko Suomen potilastiedot pitäisi olla yhdessä tietojärjestelmässä ja nopeasti käytettävissä. Pienessä maassa riittävän potilasmäärän kokoaminen vaatii myös koko maan väestöpohjan.

Kliinisen lääketutkimuksen loppuvaiheet ovat lääkkeiden tuotekehityksen kallein osa, jossa lääkkeiden toimivuutta ja turvallisuutta testataan potilailla. Siitä hyötyvät sekä potilaat että tutkimusta tekevät lääkärit.

4 Keskittäminen Tutkijat ovat liian hajallaan eri puolilla maata. Vireillä onkin jo kansallinen keskus syöpätutkimukselle. Esillä on ollut myös vastaavien keskusten tarve kardiologialle, diabetekselle ja neurologialle.

"Suomi on pieni maa. On tehtävä yhteistyötä ja varmistettava kansallinen työnjako, jotta meillä on jatkossakin kansainvälisesti kiinnostavaa osaamista ja huipputason hoitoa. Kansalliset osaamiskeskukset ovat merkittävä askel tähän suuntaan", Wallenius sanoo.

5 Ajankäyttö Yliopistosairaaloiden lääkäreille ja hoitajille pitäisi antaa aikaa tutkimukseen. Nyt sitä tehdään usein muun työn ohessa, jos aikaa jää.

Tutkimuksia valvotaan tarkasti kaikissa maissa. Suomessa niihin tarvitaan sekä lääketurvallisuusvirasto Fimean että sairaanhoitopiirien eettisten toimikuntien hyväksyntä.

"Eettiset toimikunnat kokoontuvat meillä kerran kuukaudessa, ja osa ei kokoonnu kesällä lainkaan. Ruotsissa ne kokoontuvat joka viikko", Häkkänen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat