Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Metsäala yrittää siivota järjestökenttäänsä

Talous
 

Metsäala yrittää siivota sekavaa ja rehevää etujärjestökenttäänsä. Alan johtavat yritykset ovat elvyttäneet Puutuoteteollisuus ry:n, jossa ovat mukana Suomen suurimmat sahayhtiöt sekä keskisuuria yrityksiä puusepänteollisuudesta.

Toimitusjohtaja Matti Mikkola perustelee yhdistystään sillä, että puutuoteteollisuuden edunvalvonta on hajanaista ja tehotonta. Metsäsektorilla on parikymmentä etujärjestöä ja muutamat yritykset ovat jäseniä monissa yhdistyksissä.

Mikkolan mukaan yhteistyötä muiden etujärjestöjen kanssa viritellään edunvalvonnan parantamiseksi.

Puutuoteteollisuus on alan mahtavimman etujärjestön Metsäteollisuus ry:n toimialajärjestö. Metsäteollisuudessa valtaa käyttävät suurimmat maksajat eli UPM, Stora Enso ja Metsä Group, joiden saha- ja vaneridivisioonat ovat mukana elvytetyssä Puutuoteteollisuudessa.

Aiemmin Metsäteollisuus huolehti myös sahateollisuuden asioista, mutta järjestön uuden strategian mukaan se ei enää harrasta tuotekohtaista edunvalvontaa. Suuret sahurit olivat kuitenkin tyytymättömiä siihen, että niillä ei ollut yhteistä foorumia.

Enemmistö pienistä ja keskisuurista sahoista ei ole mukana Puutuoteteollisuudessa, sillä ne ovat järjestäytyneet Suomen Sahoihin. Järjestö jatkaa itsenäistä elämäänsä, sillä pk-sahojen edut ovat usein vastakkaisia suurten metsäkonsernien etujen kanssa.

Suomen suurin yksityinen mekaanisen metsäteollisuuden yritys on Kopran perheen omistama Versowood. Toimitusjohtaja Ville Kopran mielestä metsäalan edunvalvonta on tehotonta ja huonosti hoidettua. "Yhteinen ääni pitää saada kuuluviin", hän sanoo.

Versowood on jäsenenä Metsäteollisuudessa ja Puutuoteteollisuudessa. Suomen Sahojen jäseneksi se liittyi viime tammikuussa.

Kopra perustelee monia jäsenyyksiä sillä, että yhdistysten toiminta-ajatukset ovat erilaisia. "Suomen Sahojen tulokulma on erilainen kuin Metsäteollisuuden", hän sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat