Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saksan talous kiihtymässä yllätysvauhtiin

Saksan vienti hyötyy heikosta eurosta Suomea enemmän

Talous
 

Euroopan talousveturin Saksan talous kasvaa tänä vuonna luultua nopeammin, kertoi neljän johtavan tutkimuslaitoksen ennuste torstaina. Kasvua kiihdyttävät euron heikkous ja öljyn halpuus.

Ennustelaitokset nostivat ennusteensa Saksan tämän vuoden talouskasvusta 2,1 prosenttiin. Vielä viime syksyn ennusteessa laitokset puhuivat talouden taantumisesta ja povasivat kasvuluvuksi 1,3 prosenttia.

"Öljyn halpa hinta jättää kuluttajille enemmän rahaa kulutukseen, ja halpa euro tukee vientiä", sanoi Ifo-instituutin pääekonomisti Timo Wollmershaeuser BBC:n mukaan. Ifo oli yksi ennusteen koonneista laitoksista.

Halpa öljy ja heikko euro tukevat Suomen taloutta samaan tapaan kuin Saksan taloutta. Halpa valuutta auttaa vientiteollisuutta, koska tuotteiden kotimaiset tuotantokustannukset halpenevat verrattuna ulkomaisessa valuutassa saatuihin tuottoihin.

Saksan vientiteollisuus kuitenkin hyötyy euron heikkenemisestä Suomea enemmän, koska Saksan viennistä suurempi osa menee Aasiaan ja Yhdysvaltoihin. Euro on heikentynyt runsaasti erityisesti Yhdysvaltojen dollaria ja joitain aasialaisia valuuttoja vastaan.

Saksan viennistä suuntasi Aasiaan 17 prosenttia ja Amerikkaan 12 prosenttia. Suomen viennistä meni Aasiaan 14 ja Pohjois-Amerikkaan 8 prosenttia.

Suomalaiset pankit ja tutkimuslaitokset ovat viimeisimmissä ennusteissaan povanneet Suomeen tänä vuonna noin 0,0–0,8 prosentin talouskasvua.

Saksan talouden vauhdittumisesta toivotaan potkua myös muualle Eurooppaan. Saksaa on kuitenkin syytetty siitä, että se harjoittaa ylikireää talouspolitiikkaa, mikä estää hyötyjen leviämistä.

Torstaina Saksan hallitus vastaanotti tutkijoilta raportin, jossa Saksaa kehotetaan alentamaan veroja pikaisesti.

Saksa sai valtion tulot ja menot tasapainoon viime vuonna, ennakoitua nopeammin.

Nyt Saksan valtiolla olisi raportin kirjoittaneiden saksalaisten, sveitsiläisten ja itävaltalaisten taloustieteilijöiden mukaan varaa käyttää enemmän rahaa ja samalla keventää verotusta.

"Näyttää siltä, että meillä on massiivisia noin 20–25 miljardin ylijäämiä julkisissa budjeteissa tänä ja ensi vuonna ja sama näyttää jatkuvan seuraavat viisi vuotta", sanoi DIW-laitoksen ekonomisti Ferdinand Fichtner Reutersin mukaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat