Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Arevan ydinreaktorissa murtumisvaara – Olkiluodon riskit tutkitaan

Stuk: On epätodennäköistä, että Olkiluodossa olisi samanlaisia vikoja

Talous
 

Säteilyturvakeskus Stuk haluaa Teollisuuden Voimalta (TVO) selvityksen Eurajoen Olkiluotoon rakenteilla olevan ydinvoimalan kolmosyksikön reaktoripainesäiliön kestävyydestä. Samanlaisesta Arevan ydinreaktorista on löytynyt vakavia vikoja Ranskan Flamanvillessä, johon ydinvoimalatoimittaja rakentaa uutta voimalaa.

Ranskan ydinturvallisuudesta vastaava ANS on löytänyt Arevan reaktorin painesäiliön pohjasta ja kannesta poikkeamia, jotka voivat vaikuttaa teräksen kestävyyteen ja siten ydinturvallisuuteen.

Poikkeamien seuraukset ovat toistaiseksi epäselvät, mutta korkean hiilipitoisuuden pelätään heikentävän teräksen lujuutta, mikä voi johtaa rakenteiden murtumiseen.

Uutistoimisto Reuters kertoi perjantaina, että ANS:n johtaja Pierre-Frank Chevet pitää poikkeamia erittäin vakavina, sillä ne vaikuttavat ratkaisevan tärkeän komponentin kestävyyteen. Virasto on pyytänyt Arevalta lisätestejä reaktorin rakenteista.

Olkiluotoon rakennetaan parhaillaan täsmälleen samanlaista, uuden sukupolven EPR-painevesireaktoria. Tämän vuoksi Säteilyturvakeskus on huolestunut myös Olkiluodon kolmosreaktorin rakenteista.

"Totta kai Ranskassa havaitut puutteet herättävät huolta", sanoo Stukin apulaisjohtaja Tapani Virolainen.

Virolainen kuitenkin pitää epätodennäköisenä, että Olkiluoto kolmosen reaktorissa olisi samanlaisia vikoja kuin Ranskassa todetut. Eroina ovat reaktoripainesäiliön valmistaja ja valmistusmenetelmä.

Olkiluodon paineastia on tehty Japanissa, kun vialliset säiliöt on valmistettu Ranskassa.

Stuk valvoi Olkiluodon säiliön materiaalin valmistusta Japanissa vuosina 2004–2005, eikä tuolloin testeissä havaittu ongelmia.

Virolaisen mukaan Stuk haluaa kuitenkin TVO:lta tarkan selvityksen Olkiluodosta. "Pyydämme perustellun selvityksen valmistusten aikaisine koetuloksineen siitä, miksi meillä ei ole samaa ongelmaa", Virolainen sanoo.

Areva on ydinvoimaloidensa kanssa pahoissa talousvaikeuksissa.

Useat voimalatyömaat ovat ajautuneet rakentamisongelmiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat