Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Halpa velka houkuttaa amerikkalaisia Eurooppaan

Talous
 

Euroopasta saa nyt isonkin riskin velkarahaa niin halvalla, että sitä tullaan hakemaan Atlantin takaa asti. Velkasijoittajat ovat myös innostuneet, sillä niin sanottuihin roskalainarahastoihin eli korkeariskisten lainojen rahastoihin on alkuvuonna virrannut ennätyssummia.

Rahatulvaan löytyy syy Euroopan keskuspankista EKP:stä. Se ilmoitti alkuvuonna aloittavansa massiiviset velkakirjojen tukiostot samaan tapaan kuin Yhdysvallat ja Japani ovat tehneet aikaisemmin. Tätä nykyä EKP ostaa markkinoilta pieniriskisiä velkakirjoja 60 miljardilla eurolla kuukaudessa.

Operaatio toimii sikäli, että valtionlainojen ja pieniriskisten yrityslainojen korot ovat painuneet ennätysmäisen alas. Valtionlainoissa negatiivinen korko on jo perusmenoa, ja pieniriskisistä yrityslainoista jo kaksi kolmasosaa on lipsunut alle yhden prosentin koron.

Negatiiviset ja matalat korot ajavat sijoittajat etsimään tuottoa isomman riskin lainoista eli riskipitoisiinkiin investointeihin irtoaa nyt halpaa lainaa. Tämä vauhdittaa talouskasvua.

Ilmiötä voi pitää hyvänä, joskaan ei riskittömänä. Jo pitkään on puhuttu, että nollan liepeillä valuvat korot puhaltavat kuplaa osakemarkkinoille, kun tavallisesti korkotuottoihin tyytyvä raha etsiytyy paremman tuoton toivossa osakkeisiin.

Kevään suosikkipuheenaiheita markkinoilla on, että kupla pullistuu roskalainoihinkin. Keskustelu on edennyt vaiheeseen, jossa luottoluokittajat ja muut asiantuntijat ovat alkaneet varoitella roskalainoihin liittyvistä riskeistä.

Ilmiö tiivistyy siinä, että amerikkalaisyritykset ovat rynnistäneet Euroopan velkamarkkinoille. Raha on nyt euroalueella niin paljon dollarimarkkinoita halvempaa, että valuuttasuojauksineen kaikkineen sen hakeminen euroalueelta kannattaa.

Esimerkiksi luottoluokitusyhtiö Fitch näkee epäsuhtaa siinä, että roskalainojen korot ovat euroalueella Yhdysvaltojen markkinoita pienemmät, vaikka euroalue kasvaa hitaammin. Hitaan kasvun takia riski pitäisi hinnoitella euroalueella Yhdysvaltoja suuremmaksi.

Puheissa on alkanut vilahdella yhä tiuhempaan myös moraalikato (moral hazard). Rahoitusmarkkinoilla termi tarkoittaa, että muiden rahoja käytetään vastuuttomammin kuin omia. Yrityslainaa saa euroalueella nyt niin halvalla, että se tuntuu ilmaiselta.

Annukka Oksanen
annukka.oksanen@gmail.com
Kirjoittaja on talouteen ja politiikkaan erikoistunut vapaa toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat