Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saksan oppisopimuksesta tuli vientivaltti – järjestelmä kiinnostaa myös Suomea

Kuljetus- ja pakkausalan yritys Evers on kouluttanut 70 prosenttia työntekijöistään

Talous
 
Saksalaisnuoret haluavat nopeasti työelämään
Saksalaisnuoret haluavat nopeasti työelämään
Oppisopimuskoulutus on suosittua Saksassa, sillä noin puolet ikäluokasta opiskelee sekä koulussa että työskentelemällä. Suomessa pohditaan, mitä asioita Saksan ammattikoulutuksesta voisi soveltaa.

Kun asiakas astuu kuljetus- ja pakkaustekniikkaan erikoistuneen Eversin ovista sisään, kaikkien päät kääntyvät yhtaikaa tulijan suuntaan ja hymyilevät ihmiset toivottavat kuorossa tervetulleiksi. Myöhemmin käy ilmi, että reipas tervehtiminen on firman oppisopimuskoulutuksen ensimmäinen etappi ja eteenpäin pääsyn edellytys.

Saksan länsilaidalla Oberhausenissa sijaitsevan keskisuuren myyntiyrityksen erikoisuus on se, että se on kouluttanut 70 prosenttia työntekijöistään oppisopimuksella.

Firma myy kuljetus- ja pakkaustekniikkaa alan yrityksille ja repertuaari on teipistä pakkauskoneisiin. Täällä leivotaan kolmessa ja puolessa vuodessa töitä ja opintoja yhdistämällä kaupan alan tutkinnon omaavia myyjiä.

"Jos yritys ei katso tulevaisuuteen ja kouluta työntekijöitään, minä en pidä sellaista yritystä lainkaan yrityksenä", sanoo hallituksen puheenjohtaja Johannes Trum.

Eversin 70 työntekijän keski-ikä on 34 vuotta.

Saksan oppisopimusjärjestelmä kiinnostaa muita Euroopan maita ja myös Suomea. Sitä pidetään yhtenä Saksan vientivetoisen talouden ehdottomista tukipilareista, sillä yritykset tarvitsevat jatkuvasti ammattitaitoista työvoimaa. Sitä parempi, jos työntekijät osaavat mahdollisimman hyvin talon tekniikan ja tavat. Työvoiman koulutustarve lähteekin Saksassa yrityksistä, ei koulutusjärjestelmästä.

Myös Saksan nuorisotyöttömyysaste 7,4 prosenttia on Euroopan unionin matalin, sillä keskimäärin EU-maissa nuorisotyöttömyys on 22 prosenttia.

"Oppisopimuskoulutus on ehdottomasti Saksan koulutuksen vientivaltti. Emme kuitenkaan voi viedä sitä esimerkiksi Suomeen yksi yhteen, sillä yhteiskunnat ja koulutusjärjestelmät ovat rakenteiltaan erilaiset", Saksan opetusministeri Johanna Wanka sanoo.

Opetusministeriön yhteydessä toimii kansainvälisen ammatillisen koulutuksen virasto, joka on viime vuosina esitellyt Saksan-mallia noin sadalle eri maalle.

Viime keskiviikkona julkaistun Saksan hallituksen ammattikoulutusraportin mukaan solmittujen oppisopimusten määrä väheni viime vuonna 1,4 prosenttia.

Oppisopimuspaikkoja on myös tarjolla enemmän kuin niille on ottajia. Etenkin itäisissä osavaltioissa pienet yritykset eivät saa paikkojaan täytettyä.

"Siinä on nuorille se hyvä puoli, että työmarkkinat tarjoavat heille nyt enemmän vaihtoehtoja kuin koskaan", Wanka sanoo.

Christian T. Jørgensen
Oppisopimuskoulutuksen aloittanut Niklas Bast ja kaupan alan tutkinnon oppisopimuksella suorittanut Lisa Götte tutkivat hihnoja Oberhausenissa sijaitsevan Eversin tiloissa.
Oppisopimuskoulutuksen aloittanut Niklas Bast ja kaupan alan tutkinnon oppisopimuksella suorittanut Lisa Götte tutkivat hihnoja Oberhausenissa sijaitsevan Eversin tiloissa.

Eversissä syksyllä oppisopimuksella aloittanut Niklas Bast, 19, halusi suoraan lukiosta mahdollisimman nopeasti työelämään. Hän tekee korkeamman tason oppisopimusopintoja, jotka yhdistävät käytännön myyntityön, ammattitutkinnon ja kandidaattitason talousopinnot ammattikorkeakoulussa.

"Haluan oppia ammatin nopeasti ja päästä kiinni töihin ja tienaamaan", Bast sanoo.

Lisa Götte suoritti viime vuonna kaupan alan tutkinnon oppisopimuksella puolessatoista vuodessa. Nyt, 21-vuotiaana, hän saa noin 2 000 euron alkupalkkaa, ja omia pakkausmateriaaliasiakkaita on yli sata.

"Teorian soveltaminen heti käytännössä teki oppisopimusopiskelusta hauskaa", hän sanoo.

Eversissä firma maksaa ensimmäisenä opintovuonna kuukausipalkkaa 740 euroa ja toisena 850 euroa.

Niklas Bastin ohjelma on tiukka etenkin ensimmäisenä oppisopimusvuonna. Maanantait ja tiistait hän on kaupan alan ammattikoulussa Bochumissa, keskiviikot, torstait ja perjantait töissä. Perjantai-illat ja lauantait hän tekee kandidaattiopintojaan Duisburgissa.

"Näen itseni täällä töissä myös viiden vuoden päästä. Toivottavasti myös koulutan silloin muita", Bast sanoo.

Tiina Rajamäki HS
Oberhausen

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat