Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koivunlehdestä tuttujen osuuspankkien ryhmä hajosi

Kuusi osuuspankkia liittyy takaisin OP-ryhmään. Kapinaosuuspankit erosivat OP-ryhmästä suurella tunteella 18 vuotta sitten.

Talous
 
Timo Hartikainen
Kiuruveden POP-pankin kyltti laskettiin torstaina 16. huhtikuuta. Toukokuun 19. päivä sen tilalle nostetaan uudestaan OP-ryhmän oranssit tunnukset.
Kiuruveden POP-pankin kyltti laskettiin torstaina 16. huhtikuuta. Toukokuun 19. päivä sen tilalle nostetaan uudestaan OP-ryhmän oranssit tunnukset. Kuva: Timo Hartikainen

Koivunlehdestä tunnettu POP-pankkiryhmä on talven ja kevään aikana menettänyt neljänneksen jäsenistään. Ryhmän 34 osuuspankista toistaiseksi kuusi pankkia on päättänyt liittyä takaisin isoon OP-ryhmään ja kaksi aikoo yhdistyä Oma SP -säästöpankkiin.

POP-pankkiryhmä syntyi 18 vuotta sitten, kun 44 niin sanottua kapinapankkia päätti jättäytyä OP-ryhmän muodostaman yhteenliittymän ulkopuolelle. Ero toteutettiin aikanaan suurella tunteen palolla eikä siitä puuttunut katkeruutta OP-ryhmän johtoa kohtaan.

Tapahtumat liittyivät 1990-luvun lamaan ja pankkikriisiin.

Kasvukeskusten isot osuuspankit olivat lähteneet mukaan 1980-luvun lopun holtittomaan velkavetoisen kuplan rakentamiseen. Ne lainoittivat yrityksiä ja kiinteistökeinottelijoita isolla riskillä ja valuuttalainoilla.

Talouden romahduksen ja markan devalvaation myötä vaikeuksiin joutuneet asiakkaat alkoivat jättää lainoja maksamatta. Luottotappiot paisuivat.

OP-ryhmä oli silloin nykyistä itsenäisempien pankkien ryhmittymä, jonka pankeilla oli kuitenkin yhteisvastuu toisistaan vakuusrahaston kautta. Lopulta noin 50 osuuspankkia joutui pyytämään vakuusrahastolta tukea, yhteensä 12 miljardia markkaa. Summaa voi verrata valtion maksaman pankkituen loppulaskuun, joka oli noin 40 miljardia markkaa.

Käytännössä pienet vakavaraiset ja hyvin asiansa hoitaneet pankit joutuivat maksamaan suurten riskinottajien aiheuttamat valtavat tappiot.

OP-ryhmän johdossa laadittiin suunnitelma, jolla vastaavan toistuminen estettäisiin.

Se tehtäisiin luomalla yhteisvastuullinen yhteenliittymä. Ryhmän keskusjohto saisi suuret valtuudet puuttua pankkien toimintaan, jos ne ottivat liian suuria riskejä tai ajautuivat vaikeuksiin.

Maakuntien osuuspankit eivät innostuneet suunnitelmasta. Niiden näkökulmasta ryhmän helsinkiläinen johto junaili kabineteissa järjestelmän, jossa ne joutuisivat jatkossakin kaupunkipankkien riskinoton maksumiehiksi. Kaiken lisäksi pankit menettäisivät itsenäisyytensä. Kapinaan purkautui koko pankkikriisin aiheuttama turhautuminen ja katkeruus.

Yhteenliittymää valmisteltiin vastustuksesta piittaamatta, eikä kriittisiin kysymyksiin suhtauduttu suopeasti. Lopulta kolmasosa ryhmän pankeista asettui vastustamaan yhteenliittymää.

Artikkeliin liittyvät

"Ehkä siinä oli mukana terve pelko Helsingin herroja kohtaan", osuuspankki Poppian toimitusjohtaja Timo Niskanen sanoo.

Kapinapankkien tarkoituksena ei ollut erota ryhmästä. Ne uskoivat voivansa jatkaa ryhmän palvelujen ja liikemerkin käyttöä, vaikka eivät tulleet mukaan yhteisvastuuseen. OP-ryhmän johdolle tällainen rusinoiden poimiminen ei käynyt.

Kapinoijat pakotettiin eroamaan ryhmästä muutamassa kuukaudessa. Moni perui tässä vaiheessa päätöksensä. Lopulta OP-ryhmästä lähti 44 pankkia.

Esimerkiksi Kiuruvedellä osuuspankin suunnasta käytiin kitkerä taistelu, jossa pankin osuuskuntakokous päätti niukalla enemmistöllä jättäytyä pois yhteenliittymästä. Sittemmin pankki yhdistyi Lapinlahden ja Vieremän osuuspankkien kanssa ja muutti nimensä Poppiaksi. Nyt se on yksi OP-ryhmään palaavista pankeista.

POP-pankeilla meni ihan mukavasti 15 vuotta. Ryhmä osti yhdessä Säästöpankkiryhmän kanssa keskuspankkipalvelut Aktialta ja sai asuntolainoja varten rahoitusta Aktian hypoteekkipankin kautta.

Vastoinkäymiset alkoivat kaksi vuotta sitten, kun Aktia irtisanoi yhteistyösopimuksen pankkisääntelyn muutosten takia. Aktian ei kannattanut pitää pienpankkeja enää kelkassaan.

Samojen sääntömuutosten takia POP-pankkien on ollut pakko tiivistää ryhmän yhteistyötä ja muodostaa juuri sellainen yhteisvastuullinen yhteenliittymä, jota ne alun perin OP-ryhmässä vastustivat.

Säästöpankkiryhmä aloitti yhteenliittymän rakentamisen pian Aktian päätöksen jälkeen, POP-ryhmä vasta pakon edessä viime vuonna.

Yhteenliittymäprojekti madalsi pankkien kynnystä lähteä porukasta. Lähtijöitä ovat houkutelleet myös OP-ryhmän tarjoamat mahdollisuudet. Ryhmä selvisi lopulta pankkikriisistä voittajana, se on erittäin vakavarainen ja menestyvä. Vakuutusyhtiö Pohjolan ostaminen kymmenen vuotta sitten on osoittautunut suureksi menestykseksi.

"Kun vaihtoehdoiksi näytti jäävän valinta kahden yhteenliittymän välillä, ratkaisu oli helppo. Valitsimme liittymisen POP-pankkiryhmää 20 kertaa suurempaan OP-ryhmään", Poppian Niskanen sanoo.

Pankkijätti saa edullista rahoitusta markkinoilta ja pystyy panostamaan sähköisten palvelujen kehittämiseen niin paljon kuin haluaa.

OP-jätin kulurakenne "pöhötauti" vähän arvelutti siihen pyrkiviä pankkeja. Pankinjohtajat ovatkin tyytyväisiä, että ryhmän toimintaa on tehostettu yt-neuvottelujen kautta ja muutenkin viime vuosina.

"Osuustoiminta ei anna mitään oikeutta olla tehoton. Jos ollaan tehottomia, tunnustetaan oikeus rahastaa asiakkaita enemmän kuin on tarpeen", Niskanen sanoo.

Osuuspankki Poppia
Kiuruveden Osuuspankin kyltti vaihdettiin syksyllä 1997, kun pankki päätti jättäytyä OP-ryhmän muodostaman liittymän ulkopuolelle.
Kiuruveden Osuuspankin kyltti vaihdettiin syksyllä 1997, kun pankki päätti jättäytyä OP-ryhmän muodostaman liittymän ulkopuolelle.

Joidenkin lähtijöiden mielestä Pop-ryhmä on myös tehnyt virheitä. Se perusti kolme vuotta sitten tyhjästä Suomen vahinkovakuutus -yhtiön, jonka vakuutuksia myydään nimellä POP-vakuutus.

Toiminnan käynnistäminen on käynyt omistajille kalliiksi. Nyt yhtiölle etsitään jo uutta osakasta.

POP-ryhmän toimitusjohtaja Heikki Suutala vakuuttaa, että ilman lähtijöitäkin pärjätään. Hän oli aikoinaan yksi kapinaliikkeen johtohahmoista toimiessaan Lapuan osuuspankin toimitusjohtajana.

"Jos arvostaa helpompaa tietä, niin suuren mukana on tietysti helpompi mennä", hän sanoo.

Hänen mukaansa POP-pankit ovat itse pankkitoiminnan osalta olleet säännönmukaisesti tuottavampia taseeseen verrattuna kuin ison OP-ryhmän pankit. "Suuri ei välttämättä ole tehokkaampi", hän sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat