Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nokian Suri: Näistä kolmesta syystä ostamme Alcatel-Lucentin

Verkkolaiteyhtiön toimitusjohtajan mukaan yhtiön hallitus punnitsi muita mahdollisuuksia vielä vastikään

Talous
 
Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri kertoo HS:lle, miksi yhtiö ostaa Alcatel-Lucentin
Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri kertoo HS:lle, miksi yhtiö ostaa Alcatel-Lucentin
Verkkolaitteita valmistavan Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri kertoi perjantaina HS:n haastattelusta, miksi yhtiön aikoo ostaa ranskalaisen kilpailijansa Alcatel-Lucentin. Kuvaus: Lehtikuva

Verkkolaitteita valmistavan Nokian hallitus antoi vain muutama viikko sitten yhtiön johdolle luvan valmistella ostotarjousta ranskalaisesta Alcatel-Lucentista, kertoo toimitusjohtaja Rajeev Suri HS:lle.

"Meillä oli viisi vaihtoehtoa, joista osa olisi perustunut Nokian liiketoiminnan kasvattamiseen ilman yrityskauppaa. Muutama viikko sitten hallituksessa punnittiin kaikki viisi vaihtoehtoa, jotka olivat vielä siinä vaiheessa mahdollisia. Lopuksi hallitus totesi, että Alcatel-Lucentin ostaminen on vaihtoehdoista paras."

Suri ei kerro, mitkä vaihtoehdot hylättiin.

Liisa Takala
Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri korostaa, että yhteisyritysten ongelmista on otettu opiksi. Siksi Nokia ostaa Alcatel-Lucentin eikä perusta uutta yhteisyritystä.
Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri korostaa, että yhteisyritysten ongelmista on otettu opiksi. Siksi Nokia ostaa Alcatel-Lucentin eikä perusta uutta yhteisyritystä.

Keskiviikkona Nokia kertoi ostavansa Alcatel-Lucentin 15,6 miljardilla eurolla vahvistaakseen tuotevalikoimaansa ja kilpailukykyään tulevaisuuden tarpeita varten. Osakevaihdolla tehtävä kauppa on Suomen historian suurin yrityskauppa.

"Kaupan keskeinen ajatus on se, mitä kuluttajat haluavat kymmenen vuoden kuluttua. He haluavat käyttökokemuksen, joka on saumaton kiinteässä verkossa ja langattomassa verkossa. Sen sijaan, että teleoperaattorit keskittyisivät tiettyyn erikoisalaan, ne keskittyvät yhä enemmän yhdentyvään tekniikkaan. Alle 30 prosenttia teleoperaattoreista on keskittynyt pelkästään langattomaan verkkoon."

Vuonna 2011 Nokia päätti erikoistua langattomaan laajakaistaan ja teleoperaattoreille myytäviin palveluihin. Lähes kaikki muut liiketoiminnat myytiin.

Tappiollisen puhelinliiketoiminnan jälkeen yhtiön kannattavuus on parantunut selvästi ja osakkeen arvo on vahvistunut vuoden kuluessa 36 prosenttia. Samaan aikaan myös teleoperaattoreiden vaatimukset ovat muuttuneet.

"Jos pohditaan meidän pitkän ajan kilpailukykyämme ja edellytyksiämme kehittää uusia innovaatioita, yrityskaupassa on kyse kolmesta tekijästä: liiketoiminnan laajuudesta, innovointivoimasta ja molempien yhtiöiden toisiaan täydentävästä tuotevalikoimasta."

Viime vuoden tilinpäätöstietojen mukaan uuden yhtiön palveluksessa on yli 40 000 henkeä tutkimus- ja tuotekehityksessä, johon yhtiö käyttää vuosittain lähes viisi miljardia euroa.

Yrityskauppa heikentää Nokian kannattavuutta, koska Alcatel-Lucent ei ole niin hyvässä kunnossa kuin Nokia.

"Heillä on käynnissä liiketoiminnan uudelleenjärjestelyohjelma ja kannattavuus on parantanut jokaisella vuosineljänneksellä. Alcatel-Lucentilla on jo hyvin kannattavia liiketoimintoja etenkin ip-reitittimissä, kiinteässä verkossa ja pilvipalveluissa."

Suri korostaa, että Nokia ostaa Alcatel-Lucentin eikä yhdisty siihen. Yhteisyritysten virheistä on hänen mukaansa otettu opiksi.

"Molempien yhtiöiden tapauksessa oli aikaisemmin kyse yhteisyrityksistä, joissa kaksi tasavertaista yritystä yhdistyivät. Tällä kertaa kyse on yrityskaupasta, jossa Risto Siilasmaa on hallituksen puheenjohtaja ja minä olen toimitusjohtaja. Se tarjoaa mahdollisuuden toteuttaa kauppa välttämällä hölynpöly ja politikointi, joita vierastan. Kyse on Nokiasta ja sen arvojen mukaan tehtävästä yrityskaupasta."

Säästääkseen kassavarojaan Nokia ostaa Alcatel-Lucentin osakevaihdolla. Molemmissa yhteisyrityksissä, Alcatel-Lucentissa ja Nokia Siemens Networksissa, oli aluksi isoja ongelmia juuri kassavarojen puutteen vuoksi.

Ranskassa ammattiliittojen asema on poikkeuksellisen vahva, mitä monet ulkomaiset yhtiöt pitävät suurena riskinä. Suri tapasi tiistaina Alcatel-Lucentin toimitusjohtajan Michel Combesin kanssa Ranskan presidentin François Hollanden ja talousministeri Emmanuel Macronin.

"Tapaamiset olivat erittäin hyviä ja käytännönläheisiä. Maanantaina matkustan Ranskaan tapaamaan ammattiliittoja. Uskon, että jos keskustelemme ammattiliittojen kanssa yhdenmukaisesti, pystymme välttämään yllätyksiä. Tärkeintä on kertoa heille laajasti liiketoiminnastamme ja tulevaisuuden suunnitelmista."

Suri korostaa, että Nokiassa ja Alcatel-Lucentissa on runsaasti kokemusta vastaavista neuvotteluista ammattiliittojen kanssa.

Sijoittajat ovat tällä viikolla pohtineet, mikä on seuraava suuri yritysjärjestely alalla. Nokiasta ja Alcatel-Lucentista kasvaa niin suuri yhtiö, että etenkin pääkilpailija Ericsson voi joutua tekemään jotakin Nokian kasvavan uhan torjumiseksi.

"Aloittaessani lokakuussa 2009 Nokia Siemens Networksin toimitusjohtajana – jolloin muuten taistelimme vielä olemassaolomme puolesta – sanoin, että alalla on pitkän ajan kuluessa kolme menestyvää verkkolaiteyhtiötä. Kaupan myötä olemme suunnilleen siinä tilanteessa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat