Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin Kansojen varallisuus saatiin Suomeen

Talous
 
Helsingin Sanomat

Adam Smithin Kansojen varallisuuden suomentaminen lähti liikkeelle Mika Aaltosen ja Pekka Rädyn ideasta. Filosofiaa harrastavat ystävykset kuuluvat brittiläisen Royal Society of Arts -järjestöön (RSA).

RSA perustettiin vuonna 1754 edistämään valistusajan ihanteita: taiteita, tuotannollista toimintaa, kauppaa sekä luovia ratkaisuja yhteiskunnan haasteisiin. Myös Smith oli järjestön jäsen.

Päätös kirjan kääntämisestä tehtiin vuonna 2012. Edellinen suomennos on jo vuodelta 1933, ja siitä puuttuu lukuja. Kirjaston kappaleet alkuperäisestä käännöksestä ovat myös huonokuntoisia.

Uusi käännös jaetaan kirjastoille ympäri Suomea.

Jaakko Kankaanpää käänsi kirjaa kaksi vuotta. Lopullinen tuotos on 1,5 kiloa painava ja 978 sivua pitkä. Kirjan kustantamisesta WSOY:lla vastasi Henrikki Timgren. Kaute-säätiö myönsi hankkeelle apurahan.

Räty kertoo sähköpostitse toivovansa, että kirjan kääntäminen kokonaisuudessaan olisi avaus laajempaan, valistuksen ajan hengessä tapahtuvaan arvokeskusteluun Suomen tulevaisuudesta.

Kansojen varallisuuden ensimmäinen käännös Euroopan ulkopuolella ilmestyi Brasiliassa vuonna 1811. Kirja on julkaistu myös muun muassa Kiinassa, Japanissa ja Islannissa. Yhteensä suurteoksesta on olemassa yli 400 painosta useilla eri kielillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat