Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vahvistuva dollari uhkaa kehittyviä markkinoita

Fedin rahapolitiikan kiristys voi hyökyttää markkinoita

Talous
 

Kehittyvillä talouksilla voi olla edessään vaikeat ajat, varoittaa Kansainvälinen valuuttarahasto IMF.

Yhdysvaltain keskuspankin Fedin rahapolitiikan kiristyminen saattaa näkyä yhä vahvempana dollarina ja kehittyvien talouksien valuuttojen heikentymisenä.

Kun kuvioon yhdistetään näiden talouksien suuret dollarimääräiset velat ja raaka-aineiden hintojen lasku, täydellinen myrsky on potentiaalisesti valmis.

Viimeisen kuuden vuoden aikana pääasiassa Fedin harjoittama löysä rahapolitiikka painoi korot nolliin, Handelsbankenin pääekonomisti Tiina Helenius taustoittaa.

Samalla markkinoille tuli valtava määrä likviditeettiä. Sijoittajat kanavoivat parempien tuottojen perässä pääomaa kehittyviin talouksiin.

Vuonna 2008 valuuttareservien määrä kehittyvissä talouksissa oli alle viisi tuhatta miljardia dollaria. IMF:n mukaan pelkästään vuosien 2009 ja 2012 välillä pääomaa virtasi kehittyville markkinoille noin 4,5 tuhatta miljardia dollaria.

Nyt suunta on kääntymässä. Fed suunnittelee korkojen noston aloittamista myöhemmin tänä vuonna. Dollarin ulkoinen arvo on jo vahvistunut suhteessa kehittyvien talouksien valuuttoihin, ja sen odotetaan vahvistuvan entisestään lähivuosina.

"Vaarana on, että hyvin löysän rahapolitiikan aikana syntyneet riskit realisoituvat yhtäkkiä, kun politiikan suunta muuttuu, mikä aiheuttaa merkittävää markkinamyllerrystä", IMF:n pääjohtaja Christine Lagarde sanoi maaliskuussa Mumbaissa.

Handelsbankenin Heleniuksen mukaan muutama kehittyvä talous on yhä ulkoiselta tasapainoltaan haavoittuvainen. Se tarkoittaa yksinkertaistaen, että maan vienti ei vedä riittävän hyvin, eli tuonnin rahoitus on riippuvaista rahoitusmarkkinoista.

"Ja vaikka vaihtotase olisikin tasapainossa, yksityisen sektorin dollarimääräinen velka on kasvanut", Helenius sanoo.

Tämä on ongelma, koska dollareissa velkaantuneiden yritysten ja kotitalouksien tulovirrat ovat pääosin paikallisessa valuutassa. Jos valuuttakurssi heikkenee, velkataakka omassa valuutassa kasvaa.

"On ihan selvä, että tästä tulee ongelmia. Tämä on iso asia, joka varmasti vaikuttaa negatiivisesti näiden maiden taloustilanteeseen", sanoo Suomen Pankin vanhempi neuvonantaja Hanna Freystätter.

Heleniusta nykytilanne muistuttaa vuoden 2013 keväästä. Fedin silloinen pääjohtaja Ben Bernanke vihjasi tuolloin lehdistötilaisuudessa, että keskuspankki harkitsee joukkolainojen ostojen supistamista.

"Siitä alkoi hirveä turbulenssi. Vuoden loppupuoliskolla oli todella kova myllerrys kehittyvissä talouksissa", Helenius sanoo.

Myös Freystätter muistaa globaalien finanssimarkkinoiden reagoineen voimakkaasti.

"Ja nimenomaan niin, että pääomavirrat lähtivät siirtymään tietyistä nousevista talouksista kohti Yhdysvaltoja. Kehittyvien maiden valuutat heikkenivät, ja niiden keskuspankit reagoivat nostamalla korkoja."

Vaikutus oli erityisen vahva Intian rupian kohdalla. Mutta kehitys koski myös esimerkiksi Venäjää, Brasiliaa, Indonesiaa ja Turkkia. Tapahtuma tunnetaan nimellä taper tantrum (kömpelö suomennos olisi ehkä "kiukunpuuska osto-ohjelman heikentämisestä").

IMF:n raha- ja pääomamarkkinaosaston johtaja José Viñals varoitti äskettäin "super taper tantrumin" vaarasta, kun Fedin korkosykli kääntyy lähitulevaisuudessa kireämpään suuntaan.

Toistaiseksi markkinoilla ei ole nähty väkivaltaista reaktiota vuoden 2013 tapaan.

Kehitys on kuitenkin selvä. Valuuttareservien kokonaismäärä kehittyvissä talouksissa laski viime vuonna ensimmäistä kertaa kahteen vuosikymmeneen, kertoo talouslehti Financial Times. Pääomaa poistui vuoden aikana nettomääräisesti yli 114 miljardia dollaria.

ING-rahoituslaitoksen keräämien tietojen mukaan pääomapako kiihtyi alkuvuonna. Tammi-helmikuussa reservien määrä kehittyvissä markkinoissa väheni lähes 300 miljardilla dollarilla.

Yhdeksän kymmenestä Financial Timesin lehden haastattelemasta kehittyviä markkinoita tutkivasta ekonomistista sanoo, että reservien – pääasiassa Yhdysvaltain dollarin – huippu on nyt saavutettu, ja pääomaa virtaa ulos myös tulevaisuudessa.

"Kyllä tämä on yksi riskiskenaario maailmantalouden elpymisen kannalta. Perusura on tosin sinänsä myönteinen, sillä kehittyneissä maissa menee paremmin, euroalueella tilanne näyttää hieman valoisammalta ja öljyn halpeneminen vielä vauhdittaa talouskasvua", Freystätter sanoo.

Toisaalta öljyn ja muutenkin raaka-aineiden hintojen halpenemisella on kääntöpuolensa. Monen kehittyvän talouden – jotka ovat jo valmiiksi haavoittuvaisia pääomapaolle – dollaritulot ovat riippuvaisia raaka-aineista.

Helenius on erityisen huolissaan siitä, mikä merkitys Kiinalla on maailmantalouden kasvulle.

"Kehittyvien talouksien joukko on hyvin riippuvainen Kiinasta. Tämä johtuu muun muassa siitä, että se kuluttaa valtavia määriä raaka-aineita", Helenius sanoo.

"Se on huolestuttavaa, koska Kiinan yksityisen sektorin dollarivelka on kasvanut massiivisesti niin lyhyessä ajassa. Kukaan ei oikein tiedä, miten paljon aluehallinnoilla on velkaa."

Vaikka IMF onkin huolissaan tulevaisuuden kehityksestä, Freystätter sanoo tilanteen olevan vuotta 2013 parempi. Tuolloin monella kehittyvällä taloudella oli suuri vaihtotaseen ja julkisen talouden alijäämä, mikä teki niistä haavoittuvaisempia nopeasti liikkuville pääomaviroille. Nyt monet maat ovat vahvistaneet taloutensa sietokykyä.

Näin on tehnyt erityisesti Intia, joka kärsi suuresti vuoden 2013 pääomapaosta. Maasta poistui pääomaa lyhyessä ajassa noin 470 miljardia dollaria. Intian keskuspankin pääjohtaja Raghuram Rajan arvostelikin viime vuonna Fedin pääjohtajaa Bernankea kovasanaisesti. Rajanin mielestä Fedin pitäisi koordinoida rahapolitiikkaansa kehittyvien talouksien kanssa.

Nopeasti liikkuvat pääomavirrat häiritsevät hänen mukaansa kehittyviä talouksia monin tavoin. Ne muun muassa vähentävät kannustimia toteuttaa tarvittuja rakenteellisia uudistuksia taloudessa.

"Kuuma raha haittaa meitä, kun se tulee sisään ja kun se lähtee ulos", Rajan sanoi Bloombergin haastattelussa.

Tulevat mahdolliset markkinamyllerrykset ovat nekin tavallaan Bernanken perintöä. Helenius ei kuitenkaan ole halukas syyttämään Fediä, koska se ei ole vastuussa muista maista.

Myös Freystätter muistuttaa, että lähtökohtaisesti kaikki keskuspankit toimivat omien mandaattiensa mukaisesti.

"Rajan on tavallaan oikeassa, mutta minkäs teet? Fed ei koordinoi rahapolitiikkaansa globaalilla tasolla, se ei ole koko maailman keskuspankki", Helenius sanoo.

"Jos kehittyvät markkinat antavat talouksiensa ylikuumentua, jos ne käyttävät tällaisen halvan rahan ikkunan huonosti, niiden on katsottava peiliin. Jos ei panosta tuotannollisen pohjan laventamiseen eikä tee tuottavuutta ja talouskasvua tukevia rakenneuudistuksia, on aika heikossa asemassa, kun aalto kääntyy. Se on vähän kuin jäisi kiinni housut kintuissa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat