Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU:n taloudella menee nyt odotettua paremmin – mutta Suomen taloudella ei

IMF:n kokouksessa pohdittiin USA:n muskelien heikentymistä

Talous
 
Nicholas Kamm AFP
IMF:n johtaja Christine Lagarde, Turkin varapääministeri Ali Babacan ja USA:n keskuspankin johtaja Janet Yellen IMF:n kokouksessa.
IMF:n johtaja Christine Lagarde, Turkin varapääministeri Ali Babacan ja USA:n keskuspankin johtaja Janet Yellen IMF:n kokouksessa. Kuva: Nicholas Kamm AFP

Käsitys maailmantalouden tilasta on selvästi myönteisempi kuin vielä viime syksynä. Käsitys Suomesta on päinvastainen: Suomen talous on nyt heikompi kuin muun euroalueen, mitä ei ole tapahtunut pitkään aikaan.

Näin kuvaili Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen keskusteluja Maailmanpankin ja kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n kevätkokouksessa Washingtonissa, jossa ovat koolla maailman valtiovarainministerit. Suomesta ei ole ministeritason edustajaa vaalien takia.

Tästä on kyse

 Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF) pyrkii edistämään jäsenmaidensa taloudellista kehitystä ja vakaita valuuttaoloja.

 Rahasto voi myöntää jäsenmaille tilapäistä luottoa ulkomaisen maksuvalmiuden turvaamiseksi.

 Kehitysmaita varten on lisäksi luotu erityinen rahoitusjärjestely.

"Kehittyvien talouksien, kuten Brasilian ja Venäjän, kasvuvauhti on ollut odotettua hitaampi. Euroalueen kasvuvauhti taas on ollut odotettua parempi. Vaikka euroalueella on yhä ongelmia, talouden kääntyminen on nyt laaja-alaista", Liikanen sanoi.

Yksi syy on öljyn hinnan lasku. Ne öljynviejämaat, joissa öljyn tuottaminen on kallista, kärsivät. Öljyntuojamaat, kuten EU-alue, hyötyvät.

Kehittyneiden maiden kasvu on pitkälti Yhdysvaltain varassa. Kansainvälisen valuuttarahaston ennusteen mukaan Yhdysvaltain talous kasvaa tänä vuonna 3,1 prosenttia. Euroalueen ennuste on 1,5 prosenttia, Suomen selvästi vähemmän. Kehittyvien maiden ennustetta rukattiin alaspäin 4,5 prosenttiin.

Yhdysvaltain talouskasvu ei kuitenkaan näytä yhtä vahvalta kuin vielä alkuvuodesta. Maaliskuussa esimerkiksi uusien työntekijöiden palkkaus hidastui. Saattaakin olla, ettei Yhdysvaltain keskuspankki nosta ohjauskorkoaan vielä kesällä, arvioi The Wall Street Journal.

Kokouksen kulisseissa ollaan huolestuneita siitä, että Yhdysvallat on alkanut vetäytyä suurvaltaroolistaan maailmalla. Tämä ei ole tietoinen päätös, vaan seurausta Yhdysvaltain taloudellisten muskelien heikentymisestä ja sisäpoliittisista kiistoista, kirjoitti The New York Times.

Yhdysvaltain kongressi ei ole hyväksynyt sitä, että Kiinan äänivaltaa IMF:ssä kasvatetaan, joten Kiina on perustanut kilpailevan investointipankin. Siinä on mukana myös Suomi.

"Luulisi, että olisi myös Yhdysvaltain etujen mukaista uudistaa IMF:ää. Ellei uudistuksia ratifioida kongressissa, syntyy tällaisia kilpailevia hankkeita, joissa Yhdysvalloilla ei ole vaikutusvaltaa", Liikanen sanoi.

Myös IMF painostaa Yhdysvaltain kongressia hyväksymään äänivallan uusjaon. "Kaikki vaihtoehdot ovat esillä", sanoi IMF:n ohjauskomitean puheenjohtaja Agustin Carstens lauantaina.

Vaikka jotkut saattavat pitää Yhdysvaltain vetäytymistä tervetulleena, tyhjiön täyttää Kiina, joka suhtautuu ympäristönsuojeluun ja työntekijöiden oikeuksiin länsimaita nihkeämmin.

Tällä viikolla Yhdysvaltain kongressin johto pääsi sopuun siitä, että presidentti Barack Obama saa vahvat valtuudet neuvotella Tyynenmeren alueen vapaakauppasopimuksesta. Obama on ajanut sopimusta juuri sillä perusteella, että se estää Kiinan vaikutusvallan kasvun Tyynellämerellä.

"Ellemme me auta laatimaan sääntöjä sille, miten yrityksemme ja työntekijämme kilpailevat Aasian markkinoilla, Kiina laatii sitä hyödyttävät säännöt", Obama sanoi.

Laura Saarikoski HS
Washington

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat