Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taloustieteen klassikkoteos ilmestyy vihdoin suomeksi

Adam Smith oli yksilönvapauden ja markkinoiden puolestapuhuja, moraalifilosofi, ekonomisti ja vallankumouksellinen. Smithin suurteos Kansojen varallisuus julkaistaan nyt suomeksi kokonaisuudessaan.

Talous
 
Adam Smith (1723–1790)
Adam Smith (1723–1790)

"Taloustieteilijöiden ja filosofien ajatukset, olivat ne vääriä tai oikeita, ovat merkittävämpiä kuin yleisesti ymmärretään. Koko maailma pyörii lähinnä niiden nojalla."

Näin pohti brittiläinen ekonomisti John Maynard Keynes vajaat sata vuotta sitten.

Keynes on itse yksi historian merkittävimmistä ajattelijoista. Mutta hänkin kalpenee 1700-luvulla eläneen skottifilosofin Adam Smithin rinnalla.

Jaakko Kankaanpää
Jaakko Kankaanpää

Smith tunnetaan taloustieteen tai poliittisen taloustieteen isänä. Hänen merkkiteoksensa, vuonna 1776 julkaistu Kansojen varallisuus on nyt käännetty kokonaisuudessaan ensimmäistä kertaa suomeksi. WSOY:n julkaisemaa teosta suomensi kaksi vuotta Jaakko Kankaanpää.

Maailman johtaviin aatehistorioitsijoihin lukeutuva Emma Rothschild toteaa, että Smith on yksi tärkeimmistä ja vaikutusvaltaisimmista ajattelijoista koskaan.

"Hän on myös eniten väärinymmärrettyjä ajattelijoita historiassa", sanoo Harvardin ja Cambridgen yliopistoissa historian professorina toimiva Rothschild puhelimessa.

Emma Rothschild
Emma Rothschild

Smith tunnetaan nykypäivänä erityisesti "näkymättömästä kädestä". Termi symboloi markkinatalouden logiikkaa: kun ihmiset ajavat omaa etuaan, se hyödyttää koko yhteiskuntaa.

Näkymättömän käden takia Smithistä on maalattu osin harhaanjohtava kuva.

Hän ei ollut mikään itsekkyyden apostoli, kuten Aalto-yliopiston professori Sixten Korkman selvittää kirjan esipuheessa. Smith oli valistuksen lapsi. Toisessa merkkiteoksessaan Moraalituntojen teoriassa hän korosti altruismin, vastuullisuuden ja epäitsekkyyden tärkeyttä.

Rothschild muistuttaa, että näkymätön käsi esiintyy Kansojen varallisuudessa kerran, tullitariffeja koskevassa osiossa. Koko Smithin tuotannossa termiä käytetään vain pariin otteeseen, professorin mukaan ironisesti.

Näkymättömän käden esiintuonti on vahvasti 1900-luvulla alkanut ilmiö. Rothschild uskoo, että Smith hämmästyisi, jos hänelle kerrottaisiin tänä päivänä hänen "yhdestä suuresta ajatuksestaan".

"On täysi väärinymmärrys ajatella Smithin uskoneen johonkin yliluonnolliseen voimaan, joka takaisi kaiken olevan paremmin, kun julkisvaltaa vain rajoitetaan", professori sanoo.

"Mutta hän ehdottomasti ajatteli, että vapaisiin markkinoihin perustuva järjestelmä – muutamin suurin poikkeuksin, jotka hän aina linjasi – toimii paljon paremmin kuin sellainen, jossa valtiovalta tekee päätökset."

Kuuluisa on myös Smithin esimerkki työnjaon tärkeyttä ja erikoistumista havainnollistavasta nuppineulatehtaasta.

Tässäkään asiassa hänen ajattelunsa ei ole yksioikoista. Smith oli huolissaan, että nuppineulan yhteen osaan keskittyvästä työntekijästä tulee typerä ja tietämätön.

Rothschildin mukaan Smithin väkevimmät kirjoitukset koskevatkin tehokkaan työnjaon huonoja seurauksia, jos valtiovalta ei puutu millään tavoin työntekijöiden asemaan.

"Smith kannatti vahvasti julkista koulutusta ja, toisin kuin monet muut brittiekonomistit, ei vastustanut köyhien sosiaaliturvaa. Nykytermein näissä oli selvästi kyse valtion puuttumisesta markkinoiden toimintaan."

Smith oli hyvin monipuolinen ajattelija. Se näkyy jo siinä, miten nykyistä vapaiden markkinoiden ylipappia pidettiin 1800-luvulla vaarallisena kommunistina.

Brittipoliitikko Lordi Acton laittoi Ranskan vallankumouksen ja sosialismin suoraan Smithin kontolle. Espanjalainen valtiomies Donoso Cortés puolestaan totesi, että "sosialismi on poliittisen taloustieteen lapsi, samalla tavalla kuin kyynpoika on kyykäärmeen lapsi".

Erityisen kauhuissaan olivat saksalaisekonomistit. Friedrich List, yksi 1800-luvun johtavia taloustieteilijöitä, luonnehti Smithiä ja Ranskan keisaria Napoléon Bonapartea "modernien aikojen suurimmiksi kansakuntien tuhoajiksi".

Reaktiot kertovat, miten radikaaleja skottifilosofin ajatukset olivat.

"Hän haastoi vahvasti etabloitunutta valtaa. Se tarkoitti valtiota, Länsi-Eurooppaa hallinneita valtavia yhtiöitä, kiltoja, maanomistajia, Itä-Intian kauppakomppanioita ja kirkkoa. Hänen ajatuksensa yksilöistä kilpailemassa tasavertaisina markkinoilla oli vallankumouksellinen uhka järjestelmälle."

Smith suhtautui skeptisesti kaikkiin, jotka pyrkivät vääristämään vapaiden markkinoiden toimintaa omaksi edukseen. Rothschildin mukaan keskeinen osa Smithin ajattelua on hänen kritiikkinsä yhteiskunnan eliittiä kohtaan, joka pyrki lisäämään valtaansa vaikuttamalla lainsäädäntöön.

"Hänen kovin kritiikkinsä kohdistuu 'kauppiaisiin' ja 'teollisuusmiehiin' – joita nyt kutsuttaisiin kapitalisteiksi – jotka eivät kilpailleet vapaiden markkinoiden sääntöjen mukaan."

Smithin ajatuksia tulkittiin Rothschildin mukaan osittain väärin poliittista vallankumousta tukeviksi. Hän tosin pitää oikeutettuna näkemystä, että skottifilosofin kirjoitukset työväenluokan oikeuksista johtivat vallankumoukselliseen liikehdintään 1800-luvulla.

Smith kuoli juuri Ranskan vallankumouksen alussa. Hänen seuraajansa aloittivat välittömästi työn, jonka tarkoituksena oli loitontaa suuren filosofin ajatuksia Pariisin kaduilla riehuvista jakobiineista.

Siitä alkoi Smithin ajatuksia ja mainetta koskeva aaltoliike, joka on jatkunut satoja vuosia. Sosialismin soihdunkantajan vastapainona häntä on pidetty yhteiskunnan kaikkein rikkaimpien etujen puolustajana köyhiä vastaan.

Kumpikaan tulkinnoista ei ole oikea, sanoo Rothschild.

"Nykyinen kuva Smithistä on tavallaan reaktio siihen, että hänet leimattiin aikoinaan kommunistiksi. Smith on kulkenut läpi ajan dialektisessa heilurissa, yhdestä täydestä väärinymmärryksestä toiseen ääripäähän."

Kun vuonna 1989 Neuvostoliitto alkoi ensin natista liitoksistaan ja romahti sitten oman painonsa alle, Smithin ajattelusta tuli kenties ajankohtaisempaa kuin koskaan.

Kirjassaan The Company of Strangers: A Natural History of Economic Life taloustieteilijä Paul Seabright kertoo, miten noihin aikoihin Pietarin ruokahuollosta vastannut byrokraatti saapui tapaamaan häntä Englantiin.

"Toivon, että ymmärrät kovan halumme siirtyä kohti markkinataloutta", mies sanoi.

"Mutta ensin meidän täytyy päästä perille järjestelmän perusasioista. Kerropa esimerkiksi, kuka on vastuussa leivän jakelusta Lontoon asukkaille?"

Vastauksessa piilee Smithin erään ajatuksen hienous.

Vaikka näkymättömän käden yksinkertaistava tulkinta ei suinkaan edusta Smithin ajattelua kokonaisuudessaan, Rothschild myöntää, että tietyllä tavalla suunnitelmatalouden romahdus sinetöi Smithin voiton vuosisatoja jatkuneessa ajatusten kamppailussa.

Kukaan ei ole vastuussa leivän jakelusta Lontoon asukkaille. Silti – tai juuri siksi – järjestelmä toimii.

Rothschild muistaa törmänneensä noihin aikoihin Zürichin lentokentällä talouslehteen, jonka kannessa koreili tuttu mies peruukkeineen. Sisäsivujen kuvassa Lontoon Sohossa kävelevä Smith vippaa lantin katuojassa kerjäävälle Karl Marxille.

"Se oli sen ajan voitonriemua. Ja on varmasti niin, että Smithin ajatus vaurauden ja vapauden kasvusta vapaiden markkinoiden kautta on iskostunut yhä enemmän ihmisten tajuntaan viimeisen parinkymmenen vuoden aikana", Rothschild sanoo.

Hän lisää, että Smithin toinen oivallus näyttää jääneen vähemmälle ymmärrykselle. Eli se, että vapaat markkinat tarvitsevat toimiakseen vahvan oikeusvaltion, yleisen koulutuksen, tietyn sosiaalisen turvaverkon ja takeen siitä, että rikkaat eivät käytä markkinavoimaansa ostaakseen lainsäädäntöä, joka entisestään heikentää markkinoiden toimintaa.

"Tämä ymmärretään todennäköisesti paremmin Suomessa kuin Venäjällä."

Rothschild on innoissaan, että Suomi saa lopultakin oman Kansojen varallisuutensa. Nyt suomalaiset pääsevät perehtymään todelliseen Adam Smithiin, professori sanoo.

"On erittäin hienoa, että niin monet ovat kiinnostuneita hänen ajatustensa rikkaudesta. Vihdoinkin Suomi saa kokonaisen käännöksen. Siitä huomaa, että Smithissä on paljon muutakin kuin nämä ikuiset, yksinkertaiset fraasit."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat