Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

VR jäi ohjelmistoyhtiön loukkuun: edessä pakko-ostos vanhalta kumppanilta

Junayhtiön on pakko ostaa liki kolmen miljoonan ohjelmistouudistus vanhalta kumppaniltaan

Talous
 
Sami Kero HS
Otaniemessä opiskeleva Samuel Viitikko osti lippua Turkuun VR:n lippuautomaatista Helsingin päärautatieasemalla. Hänen mukaansa automaattia on helppo käyttää. "Kun sitä on oppinut käyttämään, se on yksinkertainen", hän sanoo.
Otaniemessä opiskeleva Samuel Viitikko osti lippua Turkuun VR:n lippuautomaatista Helsingin päärautatieasemalla. Hänen mukaansa automaattia on helppo käyttää. "Kun sitä on oppinut käyttämään, se on yksinkertainen", hän sanoo. Kuva: Sami Kero HS

Kun junayhtiö VR uudistaa miljoonilla euroilla lipunmyynnin tietojärjestelmäänsä, tekijäksi on tarjolla vain yksi vaihtoehto: ohjelmistoyhtiö Accenture.

VR maksaa Accenturelle 2,7 miljoonaa tietojärjestelmän uudistamisesta. Yhtiö oli keskeinen kehittäjä lipunmyyntijärjestelmässä, jonka käyttöönotto epäonnistui pahoin vuonna 2011.

Artikkeliin liittyvät

VR:n on käytännössä pakko ostaa uudistus Accenturelta, koska yhtiö vastasi myös alkuperäisen järjestelmän rakentamisesta. Muut yhtiöt eivät pääse käsiksi ohjelmiston ytimen muodostavaan koodiin.

"Kun on yhden talon tekemä softa, niin ei ole mahdollista, että joku muu alkaisi sitä kehittää", sanoo VR Groupin tietohallintojohtaja Jukka-Pekka Suonikko.

VR:n lipunmyynti kompasteli uudistuksen jälkeen pahoin kahden viikon ajan syksyllä 2011. Vaikeudet johtuivat Suonikon mukaan lähinnä siitä, että käyttäjämääriin nähden järjestelmän suorituskyky oli liian heikko.

Accenturen lisäksi järjestelmää VR:lle rakensivat ohjelmistoyhtiöt Tieto ja Enfo.

Ohjelmistotekniikan professori Tommi Mikkonen Tampereen teknillisestä yliopistosta pitää tapausta esimerkkinä niin sanotusta toimittajaloukusta.

Jos yrityksen tai julkisen tahon ostama tietojärjestelmä on suljettu, sitä voi käytännössä kehittää vain alkuperäinen toimittaja. Jos osapuolten välinen sopimus on huonosti neuvoteltu, uudistukset voivat tulla kalliiksi, koska ostajalla on vain vähän keinoja tinkiä hintaa alemmas.

Mikkonen hämmästelee, että monessa yrityksessä, kuten VR:ssä, keskeinen tietojärjestelmä on ulkopuolisen toimittajan käsissä.

"On suorastaan pelottavaa, että se on jonkun muun hallinnassa", Mikkonen sanoo.

VR:n päätyminen toimittajaloukkuun ei ole mitenkään epätavallinen tilanne. Isoja ohjelmistotaloja on Suomessa vain vähän, ja räätälöityjä järjestelmiä ostavat yritykset ovat voineet Mikkosen mukaan lähinnä valita, kenen loukkuun haluavat.

Tietohallintojohtaja Suonikko kertoo, että VR valitsi aikanaan lipunmyyntiuudistuksen toteuttajan kilpailutuksella. Tuolloin kilpailijat eivät tarjonneet yhtiölle avointa järjestelmää, jonka muokkaaminen olisi muillekin helppoa.

"Mieluummin aina hankkisin sellaisen kokonaisuuden, joka olisi avoin paketti, jos sellaista olisi saatavissa", hän sanoo.

Valinnanvaraa rajaa Suonikon mukaan se, että rautatieliikenteen käyttöön ei juuri ole valmiita ohjelmistoja. Esimerkiksi lentoliikenteessä tarjontaa on enemmän.

Professori Mikkosen mukaan toimittajaloukkua voi välttää pitämällä tietojärjestelmien langat mahdollisimman pitkälle omissa käsissä.

"Yrityksellä pitäisi olla niin vahva näkemys tietojärjestelmistä, että he itse pystyisivät pitämään kyvyn hallinnoida, viedä eteenpäin ja kehittää. Jos tulee toimittajan kanssa ongelmia, olisi jokin muu vaihtoehto kuin ostaa kokonaan uusi järjestelmä."

Koko järjestelmän rakentamiseen verrattuna VR:n uudistuksen hinta on melko pieni. VR on kertonut lipunmyyntijärjestelmän maksaneen 15 miljoonaa euroa.

Suonikko ei halua ottaa kantaa, onko vajaan kolmen miljoonan euron hinta edullinen vai kallis.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat