Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valtavaa TTIP-sopimusta hierotaan jälleen – HS listaa sopimusneuvottelujen keskeisimmät asiat

EU:n ja Yhdysvaltain vapaakauppaneuvottelut jatkuvat maanantaina. HS käy läpi, mistä on kyse.

Talous
 
John Macdougall / AFP
TTIP-sopimusta vastaan esitettiin mieltä Berliinissä 18. huhtikuuta.
TTIP-sopimusta vastaan esitettiin mieltä Berliinissä 18. huhtikuuta. Kuva: John Macdougall / AFP

Euroopan unionin ja Yhdysvaltain välistä vapaakauppasopimusta (TTIP) on hierottu vuodesta 2013 alkaen.

Tänään maanantaina pyörähtää käyntiin yhdeksäs neuvottelukierros New Yorkissa. HS listaa sopimusneuvottelujen keskeisimmät asiat.

Tästä on kyse

 Yhdysvallat ja EU neuvottelevat suuresta vapaakauppasopimuksesta (TTIP). Se kattaisi 50 % maailman bkt:sta ja loisi yli 800 miljoonan ihmisen markkinan.

 TTIP yhdenmukaistaisi sääntelyä, vapauttaisi kilpailua, poistaisi tullimaksuja ja loisi talousalueiden välille investointisuojan.

 Yhdeksäs neuvottelukierros alkaa maanantaina New Yorkissa. Sopimus on tarkoitus saada valmiiksi tänä vuonna.

TTIP:n on tarkoitus poistaa kaupan esteitä ja tuoda sitä kautta taloushyötyjä niin Yhdysvalloille kuin EU:llekin.

Kyseessä on todennäköisesti taloushistorian suurin vapaakauppasopimus. Se kattaisi noin 50 prosenttia maailman bruttokansantuotteesta ja loisi yli 800 miljoonan ihmisen markkinan.

Komissio nojaa lontoolaisen CEPR-tutkimuslaitoksen arvioon, jonka mukaan TTIP kasvattaisi EU:n bruttokansantuotetta 120 miljardilla eurolla vuoteen 2027 mennessä.

Talousvaikutuksista on esitetty myös muita arvioita. Saksalaisen Ifo-instituutin mukaan sopimuksella olisi CEPR:n laskelmia huomattavasti paremmat vaikutukset EU:n talouskasvuun. Amerikkalaisen Tufts-yliopiston tutkijoiden mukaan sopimuksen vaikutus taas olisi negatiivinen.

Sopimuksella on yksinkertaistaen neljä suurta tavoitetta: tullimaksujen leikkaaminen, sääntelyn yhtenäistäminen, kilpailun vapauttaminen sekä investointien suojaaminen.

Komission arvion mukaan valtaosa taloushyödyistä, 80 prosenttia, tulee muista kuin tullimaksuja koskevien kaupan esteiden purkamisesta.

Tullimaksut EU:n ja Yhdysvaltain välillä on lähes täysin poistettu. Keskimääräinen tullimaksu on vain pari prosenttia.

Artikkeliin liittyvät

Joillain osa-alueilla, kuten tekstiili- ja ruokateollisuudessa, tullimaksut ovat kuitenkin yhä korkeita. Esimerkiksi EU:sta tulevan jugurtin tullimaksu on 40 prosenttia ja Yhdysvalloista tulevan luuttoman lihan jopa 95 prosenttia.

Matalienkin tullimaksujen poistolla on euromääräisesti iso merkitys, koska kaupan volyymi on niin suuri.

Sääntelyn harmonisoinnissa on kyse esimerkiksi päällekkäisten standardien poistamisesta. Tällä hetkellä moni tuote joutuu läpäisemään molempien talousalueiden viranomaisten vaatimat selvitykset.

Tämä koskee esimerkiksi auto- ja ruokateollisuuden turvatestejä. Laadullisesti samanarvoiset mutta päällekkäiset säännöt tuovat lisäkustannuksia yrityksille.

Joitain EU:ssa valmistettuja tuotteita ei voi myydä Yhdysvaltoihin lainkaan, koska niiden valmistuksessa käytettyjä laitteita ei ole hyväksytty siellä.

Kilpailua halutaan vapauttaa useilla eri aloilla. Se tarkoittaa muun muassa julkisia hankintoja, finanssipalveluja, telekommunikaatio-alaa, koulutusta, terveydenhuoltoa, postia sekä merenkulkua.

Toistaiseksi kokonaiskuva palvelujen vapauttamisesta on hieman epäselvä. Julkisrahoitteiset palvelut on rajattu sopimuksen ulkopuolelle, mutta samojen alojen – esimerkiksi terveyspalvelujen – yksityisrahoitteista toimintaa ei.

Yrityksille halutaan tarjota kattava investointien suoja.

Sen nojalla ne voisivat haastaa valtion välimiesoikeuteen, jos kokisivat oikeuksiensa tulleen loukatuiksi.

Asia voi koskea esimerkiksi yrityksen omaisuuden kansallistamista tai ympäristölainsäädäntöä. Välimiesoikeudessa muutama juristi päättää, onko valtio korvausvelvollinen yritykselle.

Komissio haluaa investointisuojan sopimukseen, koska se edesauttaisi vastaavan pykälän sisällyttämistä EU:n tuleviin kauppasopimuksiin esimerkiksi Intian ja Kiinan kanssa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat