Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saksan hiilivoima on kipukohta Ruotsissa

Talous
 
Elina Kervinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n Skandinavian-kirjeenvaihtaja

Ruotsin viime syksyn valtiopäivävaalien alla medialla ja vaalihumua seuranneilla kansalaisilla oli yksi suosikki: kolbiten eli hiilenpala.

Musta möhkäle kulki vaalitentistä toiseen ympäristöpuolueen toisen puheenjohtajan Gustav Fridolinin mukana värittämässä energiapoliittisia keskusteluja. Kolbiten sai jopa oman Twitter-tilin, jonka kautta sen mietteitä saattoi seurata.

Fridolinin ja kolbitenin viesti oli, että Ruotsin tulisi pitää huolta ilmastosta pyrkimällä eroon hiilivoimasta. Kolbitenin toverit pitäisi siis jättää kaivamatta maasta. Tavoitettaan Ruotsi voisi edistää muun muassa siten, että Ruotsin valtion omistama Vattenfall pitäisi huolta Saksassa sijaitsevien ruskohiilivoimaloidensa vähittäisestä alas ajamisesta. Voimaloiden myyminen jollekin muulle ei olisi ratkaisu, sillä silloin Ruotsi ei voisi olla varma niiden tulevaisuudesta.

Nyt vaaleista on puolisen vuotta, ja kysymys Vattenfallin neljän ruskohiilivoimalaitoksen myymisestä on ajankohtainen ja aiheuttaa tämän tästä keskustelua.

Valtion energiayhtiö tuottaa vuosittain enemmän hiilidioksidipäästöjä kuin koko Ruotsi, mitä pidetään laajalti ongelmana. Päästöt olivat viime vuonna runsaat 82 miljoonaa tonnia hiilidioksidia, mistä Saksan toimintojen osuus oli 72 miljoonaa tonnia. Ruskohiili kattoi suurimman yksittäisen osan potista.

Yhtiö itse haluaakin eroon Saksan ruskohiilivoimasta, kertoi Vattenfallin hallituksen puheenjohtaja Lars G. Nordström vastikään valtiopäivien kuulemisessa. Muuten sen on vaikea yltää ilmastotavoitteisiinsa, 65 miljoonaa tonniin vuodessa. "Ruotsalaiselle Vattenfallille ruskohiili on taakka", Nordström sanoi.

Poliittisesti kysymys on hankala. Puntarissa painavat paitsi päästöt, myös myymisestä mahdollisesti saatava hinta tai mahdollisesta alasajosta aiheutuvat tappiot. Lisäksi on kyse suhteista Saksaan. Saksalle hiilivoima on tärkeää, koska maa on päättänyt luopua ydinvoimasta. Nordtrömin mukaan Saksan viranomaiset sattaisivatkin torpata alasajon jo energiaturvallisuuden takia.

Sekä Ruotsin vasemmistopuolue että ympäristöjärjestöt, kuten Greenpeace, pitävät kuitenkin ääntä sen puolesta, että voimalaitokset tulisi pitää ja Vattenfallin pitäisi vähitellen lakkauttaa toiminta. Punavihreän hallituksen kanta on sen sijaan vielä epävarma. Erityisesti ympäristöpuolueelle päätös voimaloiden myymisestä olisi hankala, sillä kolbiten muistetaan vielä liian hyvin syksyn vaaleista.

Kävi miten kävi, kertoo vaaleista alkaen jatkunut keskustelu siitä, kuinka tärkeitä ympäristöasiat ovat Ruotsissa. Suomen vaalikeskusteluissa ilmasto ei ollut lainkaan kärkipään asia.

Elina Kervinen elina.kervinen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n Skandinavian-kirjeenvaihtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat