Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Komplikaatiot voivat käydä kalliiksi: Nämä sinun pitää tietää ennen leikkausta, pistoksia tai laitehoitoa

HS selvitti, mitä kannattaa miettiä, ennen kuin lähtee kauneuskorjauksiin. Asiantuntemus maksaa, ja komplikaatiot voivat käydä kalliiksi.

Talous
 
Eija Kautonen
ISTOCK
Botuliinitoksiinia sibeliusryppyihin vai täyteainetta silmäryppyihin? Varmista, että pistäjä osaa hoitaa myös komplikaatiot.
Botuliinitoksiinia sibeliusryppyihin vai täyteainetta silmäryppyihin? Varmista, että pistäjä osaa hoitaa myös komplikaatiot.

Kauneuskorjaukset lisääntyvät jatkuvasti. Niissä käytetään samoja menetelmiä kuin sairauksien hoidossa. On leikkauksia, pistoksia ja laitehoitoja. Kauneudenhoitoa ei kuitenkaan säädellä yhtä tarkkaan kuin sairaudenhoitoa.

Esimerkiksi täyteainepistoksia ja laserhoitoja voi antaa henkilö, jolla ei ole siihen mitään koulutusta. Siksi valinnassa pitää olla tarkka.

Alla olevat kysymykset ja vinkit koskevat kaikkia ihon alle meneviä esteettisiä hoitoja: leikkauksia, pistoksia ja osaa laitehoidoista.

 

1. Kuka tekee?

Titteli ei takaa asiantuntemusta. Selvitä tekijän koulutus ja kokemus.

Kuka hoidon tekee? Millainen koulutus hänellä on siihen? Montako tällaista hoitoa hän on tehnyt? Milloin viimeksi? Tunteeko hän hoidon sivuvaikutukset ja osaako hän hoitaa ne?

Artikkeliin liittyvät

Kauneushoitoihin ei valmistuta terveydenhuollon oppilaitoksesta eikä lääketieteellisestä. Lääkärinkin pitää hankkia niistä lisäoppia.

Leikkaukset

Leikkauksia saa tehdä vain lääkäri.

Plastiikkakirurgi on erikoistunut sairauksia ja vammoja hoitaviin leikkauksiin, jotka muuttavat myös ulkonäköä.

Esteettistä kirurgiaa työkseen tekevän plastiikkakirurgin pitää perehtyä myös ikämuutosten korjaamiseen.

Pistokset

Botox ja muut botuliinitoksiinit ovat lääkeaineita, joihin vaaditaan resepti. Niitä saa pistää vain lääkäri tai lääkärin valvonnassa.

Hyaluronihappoon ja muihin täyteaineisiin ei tarvita reseptiä. Niitä voi ostaa kuka tahansa.

Täyteaineet eivät ole vaarattomia. Niissä voi olla elimistöön pysyvästi jääviä aineita ja puudutusaineita. Netistä voi tilata aineita, joiden sisällöstä ei ole mitään takeita.

Pelkkä kosmetologin tai sairaanhoitajan koulutus ei riitä pistoshoitoihin. Suositus on, että ne tekee tai valvoo lääkäri, joka osaa hoitaa mahdolliset komplikaatiot. Jos esimerkiksi hyaluronihappo tukkii verisuonen, se pitää liuottaa pois ja antaa lääkehoito tarvittaessa.

Laitehoidot

Laitehoitoihin ei ole pätevyysvaatimuksia. Tehokkaimmat laitteet on tarkoitettu lääkäreille, mutta tarkkoja sääntöjä ei ole, kenelle niitä saa myydä.

Ammattitaitoinen kosmetologi tai sairaanhoitaja osaa kertoa laitteesta ja on käynyt siihen tarvittavan koulutuksen. Lääkäreistä paras ihon asiantuntija on ihotautilääkäri, mutta hänenkin pitää kouluttautua erikseen esteettisiin hoitoihin.

 

Rasmus Jurkatam
Hiilidioksidilaser ja muut kuorivat laserit sopivat paremmin syylien ja hyvänlaatuisten kasvainten hoitoon kuin ihon nuorennushoidoksi. Arpien ja palovammojen riski on suuri.
Hiilidioksidilaser ja muut kuorivat laserit sopivat paremmin syylien ja hyvänlaatuisten kasvainten hoitoon kuin ihon nuorennushoidoksi. Arpien ja palovammojen riski on suuri.

2. Mitä tehdään?

Ammattitaitoinentekijä osaa kertoa hoidosta, sen vaikutuksesta ja vaaroista.

Mitä tehdään, millä ja miten?
Millaisia tuloksia hoidolla voi saada?
Mitä riskejä toimenpiteessä on? Miten ne hoidetaan?
Miten terveydentilani, sairaudet ja lääkkeet vaikuttavat hoitoon?
Miten pitkä on toipumisaika: kotihoito, avun tarve, rajoitukset, sairausloma, arvet?
Onko muita vaihtoehtoja?

Asiakkaalle pitää kertoa hoidosta, sen vaikutuksista ja riskeistä.

Pyydä tiedot paperilla, jotta voit perehtyä niihin kotona.

Vastuullinen tekijä ei hoputa. Päätökseen tulisi aina antaa harkinta-aikaa.

Vaihtoehtoja riittää, vertaile niitä. Perinteinen kasvohoito on yksi vaihtoehto.

 

Kolme vinkkiä

Matkavakuutus ei korvaa kauneusturistin ensiapua

1. Selvitä samat asiat, jos mietit leikkausta, pistos- tai laitehoitoa ulkomailla.

2. Varmista, että tekijällä on vakuutus, joka korvaa komplikaatiot hoidon aikana ja sen jälkeen. Matkavakuutus ei korvaa kauneuskorjauksen ensiapua ulkomailla eikä jälkihoitoa Suomessa.

3. Euroopan unionilla ei ole yhtenäistä lainsäädäntöä kauneuskorjauksille tai kauneudenhoitopalveluille.

Säätely ja valvonta on erilaista eri maissa. Euroopan standardointijärjestö CEN yrittää yhtenäistää suosituksia ja vaatimuksia.

Standardi ulkonäkökirurgian palveluille on valmis. Se koskee vain leikkauksia, ei pistoksia eikä laitehoitoja.

Ei-kirurgisiin hoitoihin, kuten hiontoihin, kuorintoihin ja laserhoitoihin on tekeillä oma standardi. Sen valmistumisaika ei ole vielä tiedossa.

Kosmetologin työhön, koulutukseen ja yritystoimintaan liittyvä kauneudenhoitopalvelujen standardi on loppusuoralla. Standardien noudattaminen on vapaaehtoista. Niiden käyttöä ei vaadita eikä valvota.

 

Juttukokonaisuuden lähteet: Sairaala Siluetin toimitusjohtaja ja plastiikkakirurgi Timo Pakkanen, Ihoakatemian toimitusjohtaja Toomas Uibu ja ylilääkäri Marge Uibu, Suomen plastiikkakirurgiyhdistyksen puheenjohtaja ja plastiikkakirurgi Susanna Kauhanen Hyksin plastiikkakirurgian klinikalta, Lääkärikeskus Aavan plastiikkakirurgi Antti Koski ja sairaanhoitaja Hannamari Dietz, Suomen Kosmetologien Yhdistys, Sosiaali- ja terveysministeriö, Valvira, Kela, Lähi-Tapiola, Verohallinto, Potilasvakuutuskeskus, Sosiaali- ja terveysministeriö, Suomen standardoimisliitto ja Isaps.org.

3. Missä se tehdään?

Kun hoito menee ihon läpi, tarvitaan hygieeniset välineet ja tilat.

Sairaala tai lääkärikeskus on eri asia kuin kauneushoitola tai kauneusklinikka. Terveydenhuollon yrityksellä pitää olla terveydenhuollon toimilupa ja potilasvakuutus.

 

4. Hinta

Terveydenhuollon yrityksessä ei tarvitse olla esillä hinnastoa, kuten kauneushoitolassa.

Verkkosivulla kerrotaan yleensä lähtöhinnat eli halvimmat hinnat. Niitä on turha vertailla. Vaikka toimenpiteellä on sama nimi, se voidaan tehdä eri tavalla. On erilaisia menetelmiä, laitteita ja aineita.

Rintoja voi muotoilla silikoni-implantin, oman ihokudoksen tai omien rasvasolujen avulla.

Huulia voi korjailla rasvansiirrolla, kudossiirteillä tai täyteaineilla. Täyteaineita on kymmeniä, laitteita satoja. Mesoterapiaakin annetaan hyvin erilaisilla laitteilla ja aineilla.

Hintaa ei voi arvioida näkemättä asiakasta. Hinta selviää vasta, kun tiedetään, mitä tehdään ja miten.

Kun saat kustannusarvion, kysy, ovatko kaikki kulut varmasti mukana. Lisää summaan matkat ja majoitus.

Rajoitetaanko lentämistä tai kantamista?

Isojen operaatioiden jälkeen ei pääse heti kotiin.

Yllättävimmät kulut voivat tulla toimenpiteen jälkeen.

 

5. Kuka hoitaa komplikaatiot?

Onko yrityksellä 24 tunnin päivystys?
Mihin soitan, jos jokin asia huolestuttaa hoidon jälkeen?
Millaiset oireet vaativat välitöntä hoitoa?
Minne menen, jos niitä tulee?
Sisältyykö ensiapu, päivystys ja mahdollisten komplikaatioiden hoito hintaan?
Onko tekijällä vakuutus, joka kattaa virheet ja vahingot?

Kaikissa kauneuskorjauksissa on riskinsä, myös pistoksissa ja laitehoidoissa.

Haava voi tulehtua. Pistoksesta voi tulla allerginen reaktio, kovettumia, verenkiertohäiriöitä tai kuolio. Laitehoidoista voi tulla pigmenttimuutoksia, palovammoja ja arpia. Komplikaatioita voi tulla, vaikka on pätevissä käsissä ja kaikki on tehty oikein.

Ota selvää, miten yllätykset hoidetaan ja kuka ne maksaa. Pyydä tiedot toimenpiteestä, käytetyistä aineista tai laitteista, ennen kuin lähdet hoidosta.

Jos ympärivuorokautista päivystystä ei ole tai se on liian kaukana, hätätapauksen hoitava lääkäri tai sairaala tarvitsee tiedot.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat