Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Energian mallimaassa Saksassa aloitti ehkä viimeinen hiilivoimala

Vattenfallin Saksan Hampuriin rakentama kivihiilivoimalaitos on ehkä lajinsa viimeinen

Talous
 
Energian mallimaassa Saksassa aloitti ehkä viimeinen hiilivoimala
Energian mallimaassa Saksassa aloitti ehkä viimeinen hiilivoimala
Hiili on Saksassa väistämättä menneisyyden polttoaine. Helmikuun lopussa sähköverkkoon liittyi vielä yksi upouusi hiilivoimala. Se voi tuottaa koko Hampurin tarvitseman sähkön. Toimittaja: Tiina Rajamäki, kuvaus ja leikkaus: Christian T. Joergensen.

Ruotsalainen energiakonserni Vattenfall on saanut Saksan Hampurissa valmiiksi kivihiilivoimalan, joka liittyi sähköverkkoon helmikuun lopussa. Uusiutuvan energian mallimaassa Saksassa Moorburgin voimalaan kietoutuvat Saksan energiapolitiikan tärkeimmät ristiriidat.

"Moorburg on suurella todennäköisyydellä Saksan viimeinen hiilivoimala", sanoo myös Vattenfallin Pohjois-Saksan johtaja Pieter Wasmuth.

Sen polttoaine kivihiili on uusiutuvan energiantuotannon Saksassa auttamattoman vanhanaikainen ja ilmastoa saastuttava energianlähde.

Ruskohiilestä tulee suhteessa vielä suuremmat päästöt.

Ruotsissa keskustellaankin siitä, pitäisikö valtionyhtiö Vattenfallin myydä pois ainakin Saksan ruskohiilivoimalansa.

Nykyaikainen kivihiilivoimala Moorburg ei ole myyntilistalla, kuten eivät muutkaan kivihiilivoimalat.

"Jos joku tarjoaisi huomenna kovasti rahaa Moorburgista, Vattenfall sanoisi silloin hurraa. Niin vain ei todennäköisesti käy", arvioi kuitenkin Wasmuth.

Christian T. Jørgensen
Vattenfallin uusi kivihiilivoimala Hampurin Moorburgissa liittyi sähköverkkoon helmikuun lopussa.
Vattenfallin uusi kivihiilivoimala Hampurin Moorburgissa liittyi sähköverkkoon helmikuun lopussa.

Saksa ja Hampurin kaltainen teollisuuskaupunki eivät kuitenkaan tule toimeen kokonaan ilman hiilivoimaa, sillä uusiutuvan energiantuotannon kaikkia ongelmia ei ole vielä ratkaistu. Aina ei tuule yhtä kovaa ja tasaisesti, eikä energian välivarastointi ole vielä riittävän kehittynyttä.

Hampurin sähkön ja lämmön tuotti vielä muutama vuosi sitten neljä ydinvoimalaa, nyt niistä kolme on ajettu alas. Saksan energiapolitiikan tavoitteena on sulkea kaikki ydinvoimalat vuoteen 2022 mennessä ja nostaa uusiutuvat energianlähteet päärooliin.

Hampurin poliitikot päättivät 1970-luvulla, että kaupunki tarvitsee muutakin kuin sataman. Kaupunki alkoi houkutella suuria teollisuusyrityksiä lupaamalla sekä tontin että ilmaisen sähkön. Tulijoita olikin paljon Lufthansasta Daimleriin ja useisiin metallijalostamoihin.

Pieter Wasmuth
Pieter Wasmuth

Alueella syntyy yli kymmenen prosenttia Saksan teollisuustuotannosta, ja samalla siellä kulutetaan kymmenen prosenttia Saksan sähköstä. Ylipäätään Saksan sähköntuotannosta 70 prosenttia ahmaisee teollisuus, joka tarvitsee sitä kaikkina vuorokaudenaikoina.

Vattenfall ilmoitti jo kymmenen vuotta sitten haluavansa rakentaa Hampuriin uuden voimalan, ja se sai silloiselta osavaltion konservatiivihallitukselta pyynnön suunnitella niin suuri voimalaitos kuin mahdollista. Silloin päätökset uusiutuvan energian painottamisesta olivat vielä vuosien päässä tulevaisuudessa. Nyt Moorburgin voimalaitos kattaa koko Hampurin vuoden sähköntarpeen, lähes 12 terawattituntia vuodessa. Se tuottaa voittoa, mutta ei lainkaan niin paljon kuin piti.

"Moorburgille asetettiin kolme ehtoa: hyvä sijainti satamassa, tehokas ja nykyaikainen rakentaminen sekä sähköntuotannossa syntyvän lämmön käyttö hyväksi kaukolämpöverkossa", Wasmuth kertoo.

Kaukolämmöstä tuli kuitenkin yksi voimalan rakennusajan suurimmista kiistakapuloista, mitä se on yhä. Laajan poliittisen vastustuksen vuoksi kaupunki ei ole antanut Vattenfallille lupaa liittää voimalaa Hampurin kaukolämpöverkkoon.

Voimalan tehoaste on 46,5 prosenttia, mutta Vattenfallin mukaan liittyminen kaukolämpöverkkoon nostaisi sen 62 prosenttiin. Asuntojen lämmittäminen hiilivoimalla on kuitenkin energiauudistusten aikana poliittisesti täysin sopimaton ajatus.

"Lämpöenergia tulee Hampuriin toisen osavaltion, Schleswig-Holsteinin puolelta Wedelin vanhasta lämpövoimalasta. Tässä on kätevää hampurilaisille poliitikoille se, että hiilidioksidipäästöt lasketaan Schleswig-Holsteinin piikkiin. Tällaista pikkusieluisuutta ei ole politiikassa varmaankaan missään muualla kuin Saksassa", arvostelee Wasmuth.

Moorburgin päästöt ovat 8,7 miljoonaa tonnia vuodessa, mikä vastaa vajaan 1,2 miljoonan auton vuosipäästöjä.

Vattenfallin Pohjois-Saksan johtaja Pieter Wasmuth oli ennen nykyistä työtään tuulivoimayhtiön toimitusjohtaja ja perustaja.

Ottivatko suuret energiakonsernit Saksan siirtymisen uusiutuvaan energiantuotantoon tosissaan?

"Eivät. Siinä tehtiin virhe, ne pitäisi nähdä kumppaneina", Wasmuth sanoo.

Tiina Rajamäki HS
Hampuri

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat