Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ranskan mielestä Nokialla on suuri eurooppalainen tehtävä – lue ministerin vastaukset HS:lle

Talousministeri Emmanuel Macron toteaa HS:lle, että Suomi ja Ranska kilpailevat yhdessä, eivät toisiaan vastaan

Talous
 
Emmanuel Macron
Emmanuel Macron

Suomen historian suurimman yrityskaupan tekevällä Nokialla on edessään suuri eurooppalainen tehtävä: lujittaa maanosamme mahdollisuuksia maailmanlaajuisessa digitaalisen alan kilpailussa.

Näin Nokian tulevaisuuden näkee Ranskan talousministeri Emmanuel Macron, joka vastasi Helsingin Sanomille sähköpostitse Nokian ja ranskalaisen Alcatel-Lucentin fuusiota koskeviin kysymyksiin.

Tästä on kyse

 Verkkolaitteita valmistava Nokia ostaa ensi vuoden alkupuolella sen ranskalaisen kilpailijan Alcatel-Lucentin.

 Nokia ostaa Alcatel-Lucentin osakevaihdolla. Kauppa on Suomen yrityshistorian suurin.

 Yhtiön nimi pysyy Nokiana ja pääkonttori Suomessa.

Macronin mukaan tilannetta ei pidä katsoa niin, että Nokian suomalaiset ja ranskalaiset työntekijät kisaisivat nyt keskenään työpaikoista. Macronin mukaan he kilpailevat yhdessä muuta maailmaa vastaan.

"Maamme voivat edetä yhdessä ja kehittää huomisen teknologioita", hän kirjoittaa.

"Tällä alueella emme kilpaile keskenämme vaan niitä maita vastaan, joissa palkkakulut ja yhteiskunnalliset mallit ovat toiset kuin meillä."

Esimerkkinä Macron mainitsee viidennen sukupolven mobiilitekniikan eli 5G-laitteiden ja -verkkojen luomisen, joka on hänen mukaansa "kolossaalinen" urakka.

Ranskassa on pitkään oltu huolissaan siitä, kuinka ylivoimaisesti yhdysvaltalaiset yritykset hallitsevat digitaalisten markkinoiden sisältöpuolta – lähes jokaisen eurooppalaisen älypuhelimesta löytyy joko Googlen, Applen tai Microsoftin valmistama käyttöjärjestelmä.

Laitevalmistus taas on siirtynyt Aasiaan. Suuri osa puhelimista ja taulutietokoneista tehdään Kiinassa. 1990-luvulla hyvän alun saanut Eurooppa on näin jäänyt 2010-luvulla uuden tekniikan väliinputoajaksi.

Macronin mukaan Alcatel-Lucentilla vahvistettu Nokia voi tarjota ainakin osan ratkaisua tähän Euroopan kannalta kiusalliseen ongelmaan. Ericssonin rinnalle syntyy toinen suuri eurooppalainen verkkolaitteiden valmistaja, Macron toteaa.

"Meillä on [EU:ssa] yli puolen miljardin kuluttajan markkina. Tukeutukaamme siihen luodaksemme huomispäivän digitaalisia voittajia!" hän kirjoittaa.

Verkkolaitteita valmistava Nokia yhdistyy ranskalaisen Alcatel-Lucentin kanssa ensi vuoden alkupuolella. Nokia ostaa Alcatel-Lucentin osakevaihdolla. Pääkonttori pysyy Suomessa ja nimi Nokiana.

Macronin mukaan Nokia teki kaupan yhteydessä sitoumuksia, jotka liittyvät ranskalaisten työpaikkojen säilyttämiseen ja Ranskassa sijaitsevan tuotekehityksen jalostamiseen. Yksityiskohtia Nokian lupauksista ei ole kerrottu.

Ranskan johto sosialistipresidentti François Hollandea myöten on seurannut kaupan tekoa läheltä. Ranska on tunnettu vahvoista työntekijän oikeuksista.

"On normaalia, että hallitus seuraa tarkasti näin suuren operaation seurauksia", Macron muotoilee.

Tässäkin kysymyksessä Macron vetoaa Suomen ja Ranskan yhteisiin, eurooppalaisiin etuihin: "Meillä on Euroopassa yhteiskunnallinen malli, jota kannattaa puolustaa ja jonka puolesta kannattaa taistella."

Macronin mukaan Nokian operaatio on herättänyt ranskalaisissa työntekijöissä myös huolta, mikä on "täysin ymmärrettävää". Muutoin Nokian maine Ranskassa on hänen mukaansa kunnossa.

"Nokia on Ranskassa sekä tunnettu että tunnustettu yritys."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat