Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Euroalueen velkaantuminen kasvoi viime vuonna

Virossa ja Luxemburgissa julkisen talouden velkasuhde on pienin

Talous
 

Eurovaltioiden yhteenlaskettu julkisten talouksien velka kasvoi viime vuonna 9 293 miljardiin euroon, kertoi Euroopan tilastokeskus Eurostat tiistaina.

Julkisen talouden velka suhteessa bruttokansantuotteeseen kasvoi 91,9 prosenttiin. Vuonna 2011 velkasuhde oli Eurostatin mukaan 85,8 prosenttia.

Velkaantumista on lisännyt euroalueen vajoaminen taantumaan vuonna 2011.

Monien taloustieteilijöiden mukaan merkittävä syy taantumaan oli poliitikkojen päätös kiristää finanssipolitiikkaa liian voimakkaasti keväällä 2010 kärjistyneen euroalueen velkakriisin seurauksena. Poliitikot uskoivat, että finanssipolitiikkaa kiristämällä velkaantumista voidaan hillitä.

Finanssipolitiikka tarkoittaa julkisen talouden tulojen ja menojen säätelyä kokonaiskysyntään vaikuttamiseksi.

Vuoden 2014 lopussa eurovaltioista vähiten velkaantuneita olivat Eurostatin mukaan Viro ja Luxemburg. Virossa julkisen talouden velkasuhde oli 10,6 prosenttia ja Luxemburgissa 23,6 prosenttia.

Pahiten velkaantuneita eurovaltioita olivat vuoden lopussa Kreikka, Italia, Portugali ja Irlanti. Kreikassa julkisen talouden velkasuhde oli 177,1 prosenttia, Italiassa 132,0 prosenttia, Portugalissa 130,2 prosenttia ja Irlannissa 109,7 prosenttia. Neljästä eniten velkaantuneesta eurovaltiosta velkasuhde kasvoi viime vuonna kaikissa valtioissa paitsi Irlannissa. Pahiten velkaantuneen Kreikan julkisen talouden velka oli 317 miljardia euroa.

Suomen julkisen talouden velkasuhde oli viime vuonna Eurostatin mukaan 59,3 prosenttia ja velka 121 miljardia euroa. Talous- ja rahaliiton perustaksi laaditun vakaus- ja kasvusopimuksen mukaan julkisen talouden velkasuhde ei saa ylittää 60 prosenttia ja alijäämä suhteessa bruttokansantuotteeseen saa olla enintään kolme prosenttia.

Eurostatin mukaan euroalueen julkisten talouksien alijäämä suhteessa bruttokansantuotteeseen oli viime vuonna 2,4 prosenttia. Alijäämä tarkoittaa, että julkisen talouden menot ovat tuloja suuremmat.

Ylivelkaantuneessa Kreikassa julkisen talouden alijäämäsuhde oli vuoden lopussa 3,5 prosenttia. Eurovaltioista suurin alijäämäsuhde oli Kyproksessa ja Espanjassa. Kyproksessa se oli 8,8 prosenttia ja Espanjassa 5,8 prosenttia. Suomen julkisen talouden alijäämä oli vuoden lopussa 3,2 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat