Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miinuskorot syövät nyt asuntolainojen marginaaleja – Danske Bank poikkeus

Kolmen kuukauden euribor painui tiistaina miinukselle. Nordea ja OP vähentävät miinuskoron marginaalista, Danske Bank ei.

Talous
 
Pekka Sakki / Lehtikuva
Monen suomalaisen asuntolaina on sidottu euribor-korkoon.
Monen suomalaisen asuntolaina on sidottu euribor-korkoon. Kuva: Pekka Sakki / Lehtikuva

Vanhojen asuntolainojen korot voivat pian laskea marginaalia pienemmäksi. Tiistaina kolmen kuukauden euribor painui miinukselle ensimmäistä kertaa koron historiassa. Sen lukema oli uutistoimisto Bloombergin mukaan –0,001 prosenttia. Kolmen kuukauden euribor on vanhoissa asuntolainoissa yleinen viitekorko.

Euribor-korot kertovat, millä hinnalla vakavaraiset euroalueen pankit lainaavat toisilleen rahaa. Kuukauden euribor painui miinukselle jo helmikuussa.

Asuntolainan kokonaiskorko muodostuu yleensä viitekorosta ja sen päälle tulevasta pankin marginaalista. Pankkien suhtautuminen negatiiviseen viitekorkoon vaihtelee. OP-ryhmässä ja Nordeassa uusiin lainasopimuksiin on kirjattu, että viitekoron taso on vähintään nolla. Negatiivinen korko ei siis enää pienennä kokonaiskorkoa.

"Muutos tehtiin viime vuoden lopulla", sanoo johtaja Jussi Huttunen Helsingin OP-pankista.

Nordea teki vastaavan muutoksen jo kaksi vuotta aiemmin.

Tätä vanhemmissa lainasopimuksissa negatiivinen viitekorko vähennetään lainan marginaalista molemmissa pankeissa. Jos lainan marginaali on esimerkiksi tasan prosentin ja viitekorko -0,1 prosenttia, lainan kokonaiskoroksi tulee 0,9 prosenttia.

Kolmen kuukauden euribor on vielä niin vähän miinuksella, ettei se käytännössä pienennä korkoa. Mutta korkojen lasku saattaa hyvinkin jatkua.

"On mahdotonta sanoa, mihin asti se voi laskea. Jonkinlaisena rajana voi pitää Euroopan keskuspankin maksaman talletuskoron tasoa eli -0,2 prosenttia", sanoo Nordean päästrategi Lippo Suominen.

Pankit ovat linjanneet, että lainan kokonaiskorko on vähintään nolla, vaikka viitekorko painuisi marginaalia enemmän miinukselle. Tällainen tilanne voi tulla vielä eteen, koska joidenkin asuntolainojen marginaalit ovat vain 0,3–0,4 prosenttia.

"Kysymys on kuitenkin asiakkaan ottamasta velasta", sanoo varatoimitusjohtaja Jussi Mekkonen Nordeasta.

Danske Bank on päättänyt, että negatiivinen viitekorko ei pienennä korkoa vanhoissakaan lainoissa. Se tulkitsee lainasopimusta siis eri tavoin kuin kilpailijat.

"Meidän tulkintamme asuntolainasopimuksista on, että viitekorko on aina vähintään nolla", sanoo henkilöasiakkaista vastaava johtaja Kenneth Kaarnimo. Hän perustelee tulkintaa sillä, että asiakkaiden talletuksistakaan ei oteta negatiivista korkoa. Asiakkaat eivät Kaarnimon mukaan ainakaan toistaiseksi ole riitauttaneet tulkintaa.

Vielä toistaiseksi osasta pankeista on voinut saada uuden lainan viitekoroksi kolmen kuukauden euriborin.

"Tämä on tilanne tänään. Mutta jos kolmen kuukauden korkokin painuu pysyvästi negatiiviseksi, täytyy harkita, onko sitä tarkoituksenmukaista pitää uusien lainojen valikoimassa", Nordean Mekkonen sanoo.

Korkojen aleneminen johtuu Euroopan keskuspankin rahapolitiikasta, jolla se yrittää elvyttää euroalueen taloutta. EKP:n ohjauskorko on 0,05 prosenttia. Pankeilta se perii keskuspankkitalletuksista jo 0,2 prosentin negatiivista korkoa. Maaliskuun alussa EKP aloitti valtionlainojen ja muiden joukkolainojen osto-ohjelman, joka on painanut korkoja entisestään.

Saksan valtion kymmenvuotisen lainan korko oli tiistaina enää 0,07 prosenttia, eli käytännössä nollassa. Saksan neljän vuoden kuluttua erääntyvän lainan korko on negatiivinen.

Lippo Suominen arvioi, että korot pysyvät matalalla hyvin pitkään. "Sitähän tämä tarkoittaa, kun Saksan pitkienkin lainojen korot ovat näin matalalla", hän sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat