Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Halvat korkokustannukset tuovat turvaa

Talous
 
Juhani Niiranen HS
Olli Aurola on tyytyväinen perheen hitas-asuntoon Jätkäsaaressa. "Kun lapset kasvavat, ajattelimme rakentaa lastenhuoneeseen seinän, jolloin täällä olisi viisi huonetta."
Olli Aurola on tyytyväinen perheen hitas-asuntoon Jätkäsaaressa. "Kun lapset kasvavat, ajattelimme rakentaa lastenhuoneeseen seinän, jolloin täällä olisi viisi huonetta." Kuva: Juhani Niiranen HS

Jätkäsaarelaisen kerrostaloasunnon eteisessä 9-vuotias labradorinnoutaja Vimma tuo riehakkaasti suussaan kumisaappaita vieraille. Nelikymppinen tietotekniikan insinööri Olli Aurola toppuuttelee koiraa ja ohjaa peremmälle asuntoon.

Hän asuu puolisonsa, kahden alle kouluikäisen lapsensa ja koiransa kanssa hitas-asunnossa, jossa on neljä huonetta ja keittiö. Parisen vuotta vanha talo sijaitsee merenrannalla, ja perheen ikkunoista avautuu näköala merelle.

Aurolalla ja hänen puolisollaan on omat erilliset lainansa. Aurolalla on harteillaan noin 150 000 tuhatta euroa, puolisolla loput. Lainojen kokonaiskorko koostuu viitekorosta ja marginaalista. Viidennes Aurolan lainoista on sidottu yhden kuukauden euriboriin, loput kolmen kuukauden euriboriin. Yhden kuukauden euribor on ollut negatiivinen jo jonkin aikaa.

"On kiva, että korkojen osuus on niin pieni asumiskustannuksista."

Pienet korkokustannukset ovat Aurolan mukaan poistaneet lainaan liittyvää pelkoa ja lisänneet riskinottoa.

"Voitiin ostaa isompi asunto kuin aluksi ajateltiin", hän täsmentää ja sanoo, ettei pidä korkojen mahdollista nousua liian isona riskinä.

Aurola on tarkkaillut lainojaan, ja hänen on onnistunut neuvottelemaan harvinainen yhden kuukauden euriboriin sidottu laina.

"Pankissa jouduin siitä tappelemaan, kun he yrittivät saada minut ottamaan kalliimman viitekoron."

Lisäksi hän neuvotteli finanssikriisin aikoihin marginaaliaan muutamaan otteeseen alaspäin. Siksi se on puolet alkuperäisestä.

Tulevaisuudensuunnitelmista Aurola kertoo, että perheen olisi tarkoitus jäädä asumaan Jätkäsaareen.

"Sitten kun lapset kasvavat, ajattelimme rakentaa lastenhuoneeseen seinän, jolloin täällä olisi viisi huonetta."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat