Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suuri on kaunista metsäteollisuudessa

Metsä Group vahvisti rakentavansa sellutehtaan Äänekoskelle

Talous
 
Äänekosken jättimäisen sellutehtaan rakentaminen sai lopullisen siunauksen
Äänekosken jättimäisen sellutehtaan rakentaminen sai lopullisen siunauksen
Metsä Group on tehnyt lopullisen päätöksen Äänekoskelle rakennettavasta jättimäisestä sellutehtaasta, jonka koko vastaa kymmentä eduskuntataloa. Metsä Groupin pääjohtaja Kari Jordan ja muut pomot vakuuttavat, että tehtaan puu tuodaan pääosin Suomesta, töitä riittää, ympäristöä ei pilata, eikä lasku valtiollekaan ole paljon mitään. Toimittaja, leikkaus: Pekka Mykkänen HS, kuvaus: Esa Syväkuru HS.

Metsä Group eli Metsäliitto vahvisti tiistaina suunnitelman, jonka mukaan se rakentaa suuren sellutehtaan Äänekoskelle. Se ei ole iso uutinen, sillä tehtaasta on metelöity jo vuoden verran.

Suurempi uutinen olisi ollut, jos Metsäliitto olisi hylännyt selluhankkeen.

Investointisuunnitelma on rohkea siksi, että vielä muutama vuosi sitten yhtymä rypi suurissa vaikeuksissa. Metsäliiton tytäryhtiö Metsä Board välttyi vararikolta vain sillä, että se onnistui myymään Lohjalla toimivan Kirkniemen-paperitehtaansa eteläafrikkalaiselle Sappille. Rahoilla yhtymä pystyi maksaman velkojaan.

Jos Metsä Board olisi mennyt konkurssiin, Metsäliiton tulevaisuus olisi ollut uhattuna.

Suomen nykyisiin sellutehtaisiin verrattuna Äänekoski on valtava laitos. Selluinsinöörin logiikka menee niin, että pientä yksikköä ei kannata rakentaa.

Sellutehdas työllistää koosta riippumatta 200 työntekijää. Työ on valvomossa istumista ja monitoreiden tarkkailua.

Jos Äänekoski valmistuu sopivaan suhdanteeseen, tehdas tekee hyvin rahaa. Käyttökate saattaa nousta 40 prosenttiin liikevaihdosta, ja investointi maksaa itsensä nopeasti takaisin.

Metsäteollisuuden historia tosin kertoo päinvastaisista tilanteista.

Investoinnit pannaan liikkeelle korkeasuhdanteessa, ja ne valmistuvat matalasuhdanteessa. Kuolemanlaaksosta selviää vain vahvalla taseella.

Metsäliitto on osuuskunta, johon kuuluu 122 000 metsänomistajaa. Nämä hyötyvät eniten uudesta tehtaasta, joka varmistaa puun tasaisen kysynnän nykyisille jäsenille ja heidän perillisilleen.

Suomessa kasvaa puuta reilusti enemmän kuin sitä hakataan, ja nyt raaka-aineen tarjonta ylittää kysynnän. Kaikki metsänomistajat eivät edes saa tarjousta leimikoistaan.

Metsäliiton "sisarjärjestö" MTK on pitkään valittanut kuitupuun heikkoa hintaa. Mänty- ja koivukuiduista on vuosia maksettu 15 euroa kuutiometriltä, vaikka selluteollisuus on samaan aikaan tehnyt kunnon tulosta.

Äänekoski lisää puun kysyntää, mikä saattaa nostaa kuitupuun hintaa. Samalla nousee myös sahateollisuuden käyttämän tukkipuun kysyntä ja sen hinta.

Ilman tukkikauppoja kuitupuut jäävät metsään kasvamaan.

Martti Kainulainen Lehtikuva
Metsäliiton toimitusjohtaja Kari Jordan (oik.) ja metsäjohtaja Juha Mäntylä kertoivat sellutehtaan rakentamisesta tiistaina.
Metsäliiton toimitusjohtaja Kari Jordan (oik.) ja metsäjohtaja Juha Mäntylä kertoivat sellutehtaan rakentamisesta tiistaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat