Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pekka Ala-Pietilä sivuun - ministeri Paatero vaihtanee Solidiumin hallituksen puheenjohtajan

HS:n tietojen mukaan Heikki Bergholm korvaisi Ala-Pietilän valtion osakeomistusyhtiössä

Talous
 
Benjamin Suomela HS
Ministeri Sirpa Paatero aikoo HS:n tietojen mukaan siirtää Pekka Ala-Pietilän Solidiumin hallituksen puheenjohtajan paikalta.
Ministeri Sirpa Paatero aikoo HS:n tietojen mukaan siirtää Pekka Ala-Pietilän Solidiumin hallituksen puheenjohtajan paikalta. Kuva: Benjamin Suomela HS

Valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Sirpa Paatero (sd) aikoo vaihtaa valtion osakeomistuksia hallinnoivan Solidium-yhtiön hallituksen puheenjohtajan.

Solidiumia lähellä olevan lähteen mukaan nykyinen hallituksen puheenjohtaja Pekka Ala-Pietilä joutuu väistymään ja tilalle tulee hallituksen jäsen Heikki Bergholm.

Tiistai-iltana HS:lle kerrottiin, että talouspoliittinen ministerivaliokunta aikoo käsitellä Solidiumin tilannetta keskiviikkona. Lopputulosta ei vielä tiedetä.

Sekä Ala-Pietilä että Bergholm ovat hallitusammattilaisia.

Markus Jokela HS
Pekka Ala-Pietilä
Pekka Ala-Pietilä

Ala-Pietilä ei tiistaina kommentoinut henkilöjärjestelyjä. Bergholm katkaisi puhelun, kun HS soitti hänelle.

Sijoitusyhtiö Solidiumiin on keskitetty pörssiyhtiöissä olevat valtion omistamat osakkeet. Salkun arvo on nyt noin kahdeksan miljardia euroa.

Solidium perustettiin, kun puolustusministeri Jyri Häkämies (kok) vastasi valtion omistajaohjauksesta.

Valtioneuvosto asetti helmikuussa työryhmän pohtimaan Solidiumin asemaa. Työryhmän tehtävänä on muun muassa ottaa kantaa Solidiumin suhteeseen omistajaohjausosastoon ja valtioneuvoston päätöksentekoon.

Käytännössä kysymys on siitä, tulisiko Solidiumin raportoida toimistaan suoraan omistajaohjausyksikön osastopäällikkö Eero Heliövaaralle.

Heliövaara on Solidiumin hallituksen jäsen.

Myös Heliövaara kieltäytyi tiistaina kommentoimasta asiaa.

Eero Heliövaara
Eero Heliövaara

Solidium-työryhmä selvittää myös niitä etuja, joita nykyisestä, budjettitaloudesta irrallisesta osakeyhtiörakenteesta saadaan.

Pääkysymys on kuitenkin siinä, miten Solidiumin ja ministerin välille saataisiin suoraviivaisempi raportointisuhde.

Erillisen valtion omistuksia valvovan yhtiön olemassaolon oikeutuksesta ja tarpeellisuudesta on viime hallituskauden aikana käyty keskustelua hallituksessa, kun valtiolla on sitä varten jo erillinen omistajaohjausyksikkö virkamiehineen.

HS:n tietojen mukaan kiistan ydin on siinä, ovatko Solidiumin ylintä johtoa käyttävät henkilöt eli hallituksen puheenjohtaja Pekka Ala-Pietilä ja Solidiumin toimitusjohtaja Kari Järvinen ymmärtäneet, että he hoitavat välillisesti valtion omistuksia eivätkä vain riippumatonta sijoitussalkkua.

Kritiikkiä lisää se, että Talvivaaran konkurssiin asettamisen lisäksi epäonnistumisia on ollut omistajan mielestä kuuden vuoden aikana monissa muissakin tapauksissa, kuten keskiviikkona yhtiökokoukseensa kokoontuvassa metsäyhtiö Stora Ensossa.

Kun sen enempää salkunhoito kuin suomalaisvallan säilyttäminen merkittävissä teollisuusyhtiöissä ei ole ollut viime aikoina erityisen onnistunutta, Solidiumin johdon irtautumista "omaan erinomaisuuteensa" on ollut vaikea perustella ministerille, Solidiumia lähellä oleva lähde kertoo HS:lle.

Solidiumin osakesalkun arvo on nyt pienempi kuin se oli vuosi sitten.

Heikki Bergholm
Heikki Bergholm

Ajankohta hallituksen puheenjohtajan mahdolliselle vaihdolle on kysymyksiä herättävä, koska vaalien jälkeen hallituksen ministerit siirtyvät pian toimitusministereiksi. Silloin tulisi hyvän poliittisen hallintotavan mukaan välttää avoimen poliittisia linjauksia.

Ministeri Sirpa Paatero ja Solidiumin toimitusjohtaja Kari Järvinen eivät tiistaina vastanneet HS:n soittopyyntöihin.

Solidiumin asemaa pohtivan työryhmän puheenjohtajana toimii Eero Heliövaara.

Työryhmässä ovat edustettuina myös työ- ja elinkeinoministeriö ja valtiovarainministeriö. Solidiumin hallituksen jäseniä ovat myös varapuheenjohtaja Eija Ailasmaa, Markku Hyvärinen, Marketta Kokkonen ja Anni Vepsäläinen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat