Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Stora Enson avainpaikat ovat ruotsalaisten käsissä

Pekka Ala-Pietilä edusti Solidiumia metsäyhtiön yhtiökokouksessa

Talous
 
Roni Rekomaa Lehtikuva
Stora Enson toimitusjohtaja Karl-Henrik Sundström (oik.) ja talousjohtaja Seppo Parvi esittelivät yhtiön osavuosikatsauksen keskiviikkona.
Stora Enson toimitusjohtaja Karl-Henrik Sundström (oik.) ja talousjohtaja Seppo Parvi esittelivät yhtiön osavuosikatsauksen keskiviikkona. Kuva: Roni Rekomaa Lehtikuva

Valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Sirpa Paatero (sd) on huolestunut metsäyhtiö Stora Enson ylimmässä johdossa viime aikoina tapahtuneesta kehityksestä. Valtaa on siirtynyt ruotsalaiselle Wallenbergin teollisuussuvulle, vaikka suomalaisilla omistajilla on yhtiössä huomattavasti enemmän äänivaltaa kuin Wallenbergeillä.

"Tiedän, että kritiikkiä on ollut aika pitkään. Elän maakunnassa, jossa Stora Enson tehtaita on suljettu. En tiedä, miten olisi voinut puuttua, mutta ymmärrän hyvin kritiikin", Paatero sanoi keskiviikkona HS:n haastattelussa.

Suomen valtiolla ja Kansaneläkelaitoksella on 35 prosenttia äänistä, kun Wallenbergien ääniosuus on 27 prosenttia.

Yhtiön avainpaikat ovat silti Wallenbergien käsissä. Hallituksen puheenjohtaja Gunnar Brock ja toimitusjohtaja Karl-Henrik Sundström ovat Wallenbergien miehiä.

Stora Ensossa vallitseva voimien epätasapaino askarruttaa erityisesti sosiaalidemokraatteja, joille yhtiö on läheinen. Monet Stora Enson työntekijät ovat puoleen kannattajia.

Stora Enson hallitusta tärkeämpi elin on nimitystoimikunta, jota johtaa Nokian entinen toimitusjohtaja Pekka Ala-Pietilä. Toimikunnassa hän edustaa Solidiumia, johon on parkkeerattu valtion omistamat pörssiosakkeet.

Toinen suomalaisjäsen on Outokummun entinen toimitusjohtaja Juha Rantanen.

Toimikunnan ruotsalaisia jäseniä ovat Stora Enson hallituksen puheenjohtaja Gunnar Brock ja Marcus Wallenberg, joka on nyt teollisuussuvun vahva mies.

Vuosi sitten keväällä Wallenberg vetäytyi Stora Enson hallituksesta, mutta puolen vuoden kuluttua, viime syksynä, hänet valittiin vaikutusvaltaisen nimitystoiminnan jäseneksi.

Eri arvioiden mukaan Ala-Pietilällä ja Rantasella ei ole voimaa vastustaa Wallenbergia ja Brockia. Se tarkoittaa, että Wallenberg ja Brock sopivat keskenään, että Brock jatkaa Stora Enson hallituksen puheenjohtajana ja valvoo Wallenbergien taloudellisia intressejä.

Luonnollinen vallanjako olisi, että Suomi ja Ruotsi jakaisivat puheenjohtajan ja toimitusjohtajan paikat. Nyt kummatkin tehtävät ovat ruotsalaisten hallussa.

Wallenbergit ovat taitavia ja kärsivällisiä omistajia. Marcus Wallenberg ja Gunnar Brock eivät rähjää tai iske nyrkkiä pöytään, mutta he valmistelevat asiat paremmin kuin suomalaiset. Heillä on valmiina ehdokkaita johtotehtäviin, ja he pystyvät perustelemaan, miksi tämä tai tuo henkilö on valittava johonkin tehtävään.

Wallenbergien valta näkyy Stora Enson johtajiston nimityksissä. Viime kesänä alkaneella toimitusjohtaja Sundströmin kaudella johtokuntapaikkansa ovat joutuneet luovuttamaan suomalaisjäsenet Hannu Alalauri, Terhi Koipijärvi, Juha Vanhainen ja Lauri Peltola. Heistä vain Koipijärvi jatkaa Stora Enson palveluksessa.

Stora Enson yhtiökokouksessa keskiviikkona syntyi erikoinen tilanne, kun nimitystoimikunnan puheenjohtaja Ala-Pietilä esitteli hallitukseen valittavat jäsenet. Ministeri Paatero oli tiistaina antanut hänelle potkut Solidiumin hallituksen puheenjohtajan paikalta, mutta keskiviikkona hän kuitenkin esiintyi yhtiökokouksessa Solidiumin edustajana.

Ala-Pietilä kertoi kysyneensä Paaterolta keskiviikkona, miten hänen tulee menetellä yhtiökokouksessa. Ministeri oli neuvonut menemään kokoukseen ja edustamaan Solidiumia.

Stora Enson hallitus jatkaa likimain nykyisessä kokoonpanossaan. Hallituksesta jäi pois Birgitta Kantola, jolla on vahvat siteet Wallenbergien rahaimperiumiin. Kantola on Suomen kansalainen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat