Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU syyttää Gazpromia ylihinnoittelusta

Komission mukaan venäläistä kaasujättiä vastaan aloitettu syyteprosessi ei ole poliittinen

Talous
 

EU-komissio on lähettänyt virallisen varoituksen venäläiselle kaasujätille Gazpromille määräävän markkina-aseman väärinkäyttämisestä.

Komissio lähetti keskiviikkona Gazpromille niin kutsutun väitetiedoksiannon, jossa se syyttää yhtiötä EU:n kilpailulainsäädännön rikkomisesta Keski- ja Itä-Euroopan kaasumarkkinoilla.

"Olemme havainneet, että Gazprom on veloittanut epäreilun korkeita hintoja viidessä maassa."

Kilpailukomissaari Margrethe Vestager sanoi Brysselissä, että Gazprom veloittaa kaasusta ylihintaa Virossa, Latviassa, Liettuassa, Puolassa ja Bulgariassa. Yhtiö on rikkonut kilpailusääntöjä myös käskemällä, että kaasua ostavat maat eivät saa myydä sitä eteenpäin rajojensa yli.

"Kaikkien Euroopan markkinoilla toimivien yhtiöiden – olivat ne sitten eurooppalaisia tai eivät – on pelattava EU:n säännöillä", Vestager sanoi.

Gazprom tuomitsi komission syytökset perusteettomiksi. Myös Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov riensi puolustamaan yhtiötä sanomalla, että Gazpromin sopimukset EU-maiden kanssa on tehty aikanaan vallinneiden sääntöjen mukaisesti.

EU on yrittänyt auttaa Ukrainaa – jota Venäjä on useaan otteeseen uhannut kaasuhanojen sulkemisella – toimittamalla Gazpromin Puolaan ja Slovakiaan myymää kaasua takaisin ukrainalaisille.

Komission mukaan Gazprom on käyttänyt markkina-asemaansa väärin myös siten, että se on pakottanut joitakin maita osallistumaan yhtiön kaasuputkihankkeisiin tai luovuttamaan putkien hallintaa Gazpromille.

Gazpromilla on nyt 12 viikkoa aikaa vastata EU:n esittämiin syytöksiin. Jos vastaukset eivät tyydytä komissiota, se voi määrätä Gazpromille muhkeat sakot.

EU-komission hyökkäyksen merkittävyyttä lisää se, että EU on riippuvainen venäläisestä kaasusta. Monissa maissa Gazprom on ainoa kaasuntoimittaja.

Medialähteiden mukaan syytteet Gazpromia vastaan olisivat olleet valmiina jo pidemmän aikaa, mutta edellinen komissio päätti pistää syyteprosessin jäihin Ukrainan sodan ja muutoinkin rapautuneiden Venäjän-suhteiden takia. Komissio pelkäsi, että syyteprosessin aloittaminen ärsyttäisi Venäjää entisestään ja vaarantaisi Ukrainan rauhansopimuksen hieromisen.

Vestager korosti, ettei komission tutkimus Gazpromia vastaan ole millään tavalla poliittinen.

Virve Kähkönen HS
Bryssel

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat