Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

TVO punnitsee edelleen hakemusta Olkiluodon voimalan neljännestä reaktorista

Eroava hallitus kaatoi Jan Vapaavuoren johdolla TVO:n nelosreaktorin jatkoajan. Yhtiöllä on silti edelleen lupa hankkeen valmisteluun.

Talous
 
Heikki Saukkomaa Lehtikuva
TVO:n Olkiluodon ydinvoimalan uudessa yksikössä tehtiin kaapelitöitä viime joulukuussa.
TVO:n Olkiluodon ydinvoimalan uudessa yksikössä tehtiin kaapelitöitä viime joulukuussa. Kuva: Heikki Saukkomaa Lehtikuva

Ydinvoimayhtiö Teollisuuden Voiman (TVO) on pian päätettävä, jättääkö se valtioneuvostolle rakentamislupahakemuksen Eurajoen Olkiluodon neljännestä reaktorista.

Hakemus on jätettävä kesäkuun loppuun mennessä.

TVO:n toimitusjohtaja Jarmo Tanhua sanoo, että pohdinta on yhtiössä kesken, mutta koska aika rientää, ratkaisu on tehtävä lähiaikoina.

"Siinä on tasan kaksi mahdollisuutta. Joko me jätämme hakemuksen tai emme jätä. Jos emme jätä, periaatepäätös raukeaa ja asia on osaltamme loppuun käsitelty", Tanhua pohdiskelee.

Valtioneuvosto antoi TVO:lle vuonna 2010 periaatepäätöksen eli luvan ydinvoimahankkeen valmisteluun. Eduskunnan vahvistama päätös on voimassa viisi vuotta tämän vuoden kesäkuun loppuun.

Mikäli TVO ei siihen mennessä hae rakennuslupaa Olkiluoto neloselle, päätös raukeaa.

TVO ei ole voinut hakea rakennuslupaa nelosreaktorille, koska kolmonen on edelleen kesken. Nelosreaktorille ei ole päätetty edes laitostoimittajaa.

TVO itse myönsi ongelmat uuden voimalan suunnittelussa viime vuoden toukokuussa. Se lähetti valtioneuvostolle pyynnön nelosreaktorin periaatepäätöksen voimassaolon jatkamisesta.

TVO pyysi viiden vuoden jatkoaikaa. Yhtiö katsoi, ettei sillä ole mahdollisuuksia edetä neljännen laitosyksikön parissa, kun kolmonen on kesken.

Viime arvion mukaan kolmonen valmistuu kolmen vuoden päästä.

Syyskuun lopulla valtioneuvosto hylkäsi TVO:n jatkoaikahakemuksen, eikä se näin ollen mennyt eduskunnan käsittelyyn.

Juridisesti katsoen TVO:lla on edelleen voimassa vuonna 2010 myönnetty periaatepäätös. Sen pohjalta yhtiö voi tehdä rakentamishakemuksen.

Tanhua sanoo kysymyksen olevan oikeasti mietinnässä, vaikka ulkopuolisen silmiin näyttää siltä, että TVO:n edellytykset hakemukseen on jo todettu huonoiksi.

Voisiko TVO jättää rakennushakemuksen puutteellisena ja ilmoittaa täydentävänsä sitä myöhemmin, kun laitetoimittaja on tiedossa?
Hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää Helsingin yliopistosta sanoo, että esteeksi voivat tulla lakia täydentävän asetuksen vaatimat selvitykset, joiden on oltava kunnossa jo hakemusta jätettäessä.

Asetus luettelee pitkän listan asiakirjoja, jotka yhtiön on liitettävä hakemukseen mukaan. Ne koskevat lähinnä rakennettavan laitoksen tyyppiä, toimittajaa, turvallisuutta ja myös rahoitusta.

Jos tiedot ovat puutteelliset, hakemus voi päätyä roskakoriin.

"Ydinvoimalan rakentamishakemus ei ole mikään tavallinen lupahakemus. Yleensä hakemusta voi täydentää jälkikäteen, mutta tässä tapauksessa vaaditaan paljon asiapapereita heti haettaessa", Mäenpää sanoo.

Käytännössä vaatimukset edellyttävät, että hakijalla on jo esitettävänään tietty laitos, josta ilmenevät tekniset ominaisuudet. TVO:ssa ei olla valmistelussa näin pitkällä.

Työ- ja elinkeinoministeriön energiaosaston ylijohtaja Riku Huttunen olisi yllättynyt, jos hakemus tulee.

"TVO:n jatkoaikahakemus osoitti, ettei yhtiö ole siinä vaiheessa, että hankkeessa voitaisiin edetä."

TVO:ssa ja sen taustalla olevassa metsäteollisuudessa oltiin hyvin pettyneitä jatkoajan kaatumiseen, varsinkin kun samoihin aikoihin hyväksyttiin Fennovoiman reaktorihanke.

Teollisuutta ihmetytti, miksi kokoomuslainen ministeri Jan Vapaavuori suosi Fennovoimassa valtiollista Fortumia, mutta torppasi yksityisen elinkeinoelämän toivomuksen.

Vapaavuori perusteli TVO:n viiden vuoden jatkon kaatamista sillä, että yhdelle toimijalle ei voi antaa näin pitkäksi ajaksi optiota ydinvoimalan rakentamiseen. Optio vaikuttaisi merkittävästi sähkömarkkinoihin ja estäisi kilpailua.

Fennovoiman vaikeuksissa olleesta hankkeesta saatiin toteutuskelpoinen siksi, että Fortum lähti siihen omistajaksi mukaan.

Metsäteollisuudessa pääteltiin Fortumin lähteneen hankkeeseen vain, jotta venäläinen ydinvoimatoimittaja Rosatom saa laitostilauksen ja Fortumin suhteet venäläisiin viranomaisiin pysyvät kunnossa.

Fortum on sijoittanut Siperiaan miljardeja euroja. Lisäksi Fortum ja Rosatom ovat perustamassa ison vesivoimaa hallinnoivan yhteisyrityksen Luoteis-Venäjälle.

Suomen uusi hallitus pyritään nimittämään jo toukokuussa. Tiettävästi TVO:ssa on pohdittu, voisiko uusi hallitus ottaa nelosreaktorin jatkoajan uuteen harkintaan.

Oikeusvaltiossa on kuitenkin tapana, että uusi hallitus kunnioittaa edeltäjän päätöksiä, jos ne on tehty lakien mukaan asiamukaisen viranomaisvalmistelun jälkeen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat