Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pohjois-Amerikka on Koneen uusin ilonaihe – suurimmat odotukset silti Kiinassa

Talous
 
Toimitusjohtaja Henrik Ehrnrooth, miten Koneen kasvun voi sössiä?
Toimitusjohtaja Henrik Ehrnrooth, miten Koneen kasvun voi sössiä?
Hissejä ja liukuportaita valmistava ja huoltava Kone kertoi osavuosikatsauksessa taas kerran hyvästä tilausten, liikevaihdon ja kannattavuuden kasvusta eri puolilla maailmaa. Mutta mihin pitkään menestyneen hissiyhtiön kasvu voisi tyssätä? Koneen toimitusjohtaja Henrik Ehrnrooth vastaa. Toimittaja: Juha-Pekka Raeste HS.

Hissejä ja liukuportaita valmistava ja huoltava Kone paransi tammi–maaliskuussa jälleen kerran monia tunnuslukujaan.

Saadut uudet tilaukset kasvoivat vuoden takaiseen vertailukauteen vertailukelpoisin valuuttakurssein 5,5 prosenttia, tilauskanta kasvoi 15,6 prosenttia ja liikevaihto 7,1 prosenttia.

Liikevoitto oli 212 miljoonaa euroa, 12,5 prosenttia liikevaihdosta. Tilauskanta kasvoi sekin ennätyskorkeaksi, peräti 8,5 miljardiin euroon.

Koneen toimitusjohtajan Henrik Ehrnroothin mukaan kannattavaa kasvua tuli "ympäri maailmaa". Erityisen nopeasti kehittyivät Pohjois-Amerikka ja Aasian ja Tyynenmeren alue.

"Saadut tilaukset kehittyvät hyvin kaikkialla", tyytyväinen Ehrnrooth tiivisti yhtiön tunnelmat keskiviikkona Koneen pääkonttorissa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa Espoossa.

Uusissa tilauksissa Kone ylitti vuoden ensimmäisellä neljänneksellä ensimmäisen kerran historiassaan yli kahden miljardin euron rajan.

Kari Pullinen
Koneen toimitusjohtaja Henrik Ehrnrooth odottaa yhtiölle kovaa kasvua Kiinan kaupungistumisesta.
Koneen toimitusjohtaja Henrik Ehrnrooth odottaa yhtiölle kovaa kasvua Kiinan kaupungistumisesta.

Kone arvioi markkinaosuutensa hissi- ja liukuporrasmarkkinoilla olevan 19 prosenttia vuonna 2014. Vuotta aiemmin se oli 18,5 prosenttia. Yhtiön strategian ydintä on jo pitkään ollut se, että Kone pärjäisi kilpailijoitaan paremmin kasvavilla ja kehittyvillä markkinoilla.

Vielä suurempi merkitys Koneen kasvulle löytyy yleisestä kaupungistumisen ja suurkaupunkien kasvun megatrendistä.

Ilmiö näkyy erityisesti Aasiassa, mutta myös Pohjois-Amerikassa, jossa kaupunkirakentaminen lisääntyy.

Pohjois-Amerikassa kaupunkirakentamisen syynä on ennen kaikkea se, että nuoret parit eivät enää halua muuttaa lähiöihin lapsia saatuaan.

Silti suurimmat odotukset Koneella on Kiinasta.

"Kiinan osuus tulee jatkuvasti kasvamaan kaupunkilaisten määrän takia", Ehrnrooth arvioi.

Aasian ja Tyynenmeren alueen osuus liikevaihdosta oli tammi–maaliskuussa 41 prosenttia, kun vastaava luku vuosi sitten vertailukaudella oli 38 prosenttia.

Kiinassa kilpailu oli Ehrnroothin mukaan kiristynyt, mutta katteet oli saatu pidettyä edellisvuoden tasolla. Näin siitä huolimatta, että Kone valtasi markkinaosuuksia kasvamalla kilpailijoitaan nopeammin.

Katteiden pysyminen hyvällä tasolla onnistui Ehrnroothin mukaan Kiinassa ennen kaikkea tuotekustannusten hyvän hallinnan ansiosta.

Koneen tammi–maaliskuun 212 miljoonan euron liikevoitosta reilut 20 miljoonaa euroa selittyy lähinnä euron heikentymisellä muihin valuuttoihin verrattuna.

Silloin kotiutettavat voitot ovat euromääräisesti suurempia, vaikka ne pysyisivät samalla tasolla kuin ennen.

Ehrnroothin mukaan heikentyneen euron vaikutukset eivät juuri näy tuotteiden valmistuskustannuksissa, koska hissit ja liukuportaat tehdään yleensä kohdemaissa.

Kone arvioi liikevaihtonsa kasvavan tänä vuonna 6–9 prosenttia vertailukelpoisin valuuttakurssein ja liikevoiton kasvavan 1,14–1,23 miljardiin euroon.

Hyviä uutisia riitti kerrottavaksi myös Koneen henkilöstötutkimuksesta.

Siinä vastausprosentti oli ennätyksellisen korkea, 93 prosenttia, ja työntekijöiden yleinen tyytyväisyys työpaikastaan oli parantunut.

"Siitä olen oikeasti oikein ylpeä", viime vuoden huhtikuussa Koneen toimitusjohtajana aloittanut Ehrnrooth sanoi. "Mutta vielä on paljon tekemistä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat