Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Erotettu Ala-Pietilä puolustaa Solidiumia

Kokoomus suuttui demariministeri Sirpa Paateron sooloilusta. Juha Sipilä ihmettelee Ala-Pietilän erottamista.

Talous
 
Markku Ulander Lehtikuva
Pekka Ala-Pietilä erotettiin Solidiumin johdosta.
Pekka Ala-Pietilä erotettiin Solidiumin johdosta. Kuva: Markku Ulander Lehtikuva

Valtion omistusyhtiö Solidiumin hallituksen puheenjohtajan paikalta erotettu Pekka Ala-Pietilä puolustaa yhtiön saavutuksia. Solidiumin osakesalkku on tuottanut keskimäärin 17,2 prosenttia vuodessa.

Jos yhtiön perustamisvaiheessa saamaa osakesalkkua ei olisi lainkaan hallinnoitu, osakkeiden tuotto olisi jäänyt 16,5 prosenttiin, Ala-Pietilä mainostaa.

Fakta

Solidium sijoittaa valtion rahoja

 Valtion sijoitusyhtiö Solidium perustettiin vuonna 2008 silloisen elinkeinoministerin Jyri Häkämiehen (kok) aloitteesta.

 Yhtiön toimitusjohtajana on ollut alusta saakka Kari Järvinen, joka työskenteli sitä ennen investointipankki Mandatumin johtajana.

 Solidiumiin siirrettiin sijoitukset sellaisissa yhtiöissä, joiden valtio ei katso olevan strategisesti merkittäviä. Valtion sijoituksia strategisesti tärkeissä yhtiöissä hallinnoi valtioneuvoston omistajaohjausosasto.

 Solidiumin tehtävä on vahvistaa ja vakauttaa kotimaista omistusta kansallisesti tärkeissä yrityksissä ja kasvattaa pitkäjänteisesti sijoitustensa taloudellista arvoa.

"Eli olemme tuoneet lisäarvoa. Näin isolla salkulla sillä on merkitystä."

Solidiumin osakesalkun arvo on nyt vajaat kahdeksan miljardia euroa. Ala-Pietilän mukaan Solidium on tuottanut kuuden vuoden olemassaolonsa aikana valtiolle lisäarvoa 7,9 miljardia euroa.

Hän muistuttaa myös Valtion tarkastusviraston selvityksestä, jonka mukaan Solidium on toiminut päätöksenteossa ja toimintatavoissa täsmälleen sille määriteltyjen yksityiskohtaisten ohjeiden mukaan.

"Nämä tiedot ovat ministerin hallussa", Ala-Pietilä sanoo HS:n haastattelussa.

Ala-Pietilä ei silti purnaa siitä, että omistajaohjauksesta vastaava ministeri Sirpa Paatero (sd) erotti hänet.

"Paaterolla on täysi oikeus kehittää omistajaohjausta juuri siihen suuntaan kun haluaa. Se on hänen oikeutensa ja velvollisuutensa", Ala-Pietilä kommentoi. "Kunnioitan hänen päätöstään."

Kokoomuksessa Ala-Pietilän erottamiseen ei suhtauduttu yhtä tyynesti.

"Olen todella närkästynyt", elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok) sanoo. "Tämänkaltaisesta päätöksestä olisi ehdottomasti pitänyt informoida etukäteen toista päähallituspuoluetta."

Paatero ei kertonut muulle hallitukselle etukäteen potkuista mitään.

Ala-Pietilä erotettiin tiistaiaamuna Solidiumin ylimääräisessä yhtiökokouksessa. Kokous oli lyhyt, koska paikalla oli vain Paatero ja yksi virkamies.

Ala-Pietilä kertoo saaneensa tietää potkuistaan puhelimitse omistusohjausyksikön osastopäällikkö Eero Heliövaaralta. Heliövaara kertoi soittavansa ministeri Paateron pyynnöstä.

Asiasta piti tiedottaa tiistaina kello 14, mutta tiedotetta lykättiin, jotta Paatero ehti ensin kertoa Ala-Pietilälle henkilökohtaisesti potkujen syyn. Paateron perusteluiden mukaan työryhmä pohtii parhaillaan muutoksia Solidiumin hallinnointiin, ja siksi oli syytä tehdä muutoksia. Paateron mukaan virkamiestyöryhmä saa selvityksensä valmiiksi vappuaattoon mennessä.

Senkään jälkeen asiasta ei päästy tiedottamaan, sillä pääministeri Alexander Stubb (kok) puuttui peliin. Stubb edellytti asian käsittelyä keskiviikkoaamuna kokoontuvassa hallituksen talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa.

HS:n tietojen mukaan sananvaihto aamuisessa ministerivaliokunnassa oli poikkeuksellisen kovasanaista. Keskeinen kysymys oli se, kuuluisiko näin iso päätös talouspoliittisen ministerivaliokunnan päätäntävaltaan, vaikka asia juridisesti on omistusohjausministerin ratkaistavissa.

Ministerivaliokunta päätyi siihen, että Paatero oli toiminut ministerivaltuuksiensa rajoissa. Omistajaohjauksesta vastaavana ministerinä Paaterolla on valtuudet erottaa Solidiumin hallituksen puheenjohtaja. Valtio omistaa 100 prosenttia Solidiumista ja yhtiökokouksessa omistajaa edustaa Paatero.

Ministeri Vapaavuoren mukaan suurin ongelma oli ennen kaikkea Paateron toimien ajoitus.

Eduskuntavaalien jälkeen ja ennen uuden hallituksen muodostamista poliittisiin käytöstapoihin kuuluu se, että väistyvät ministerit välttävät merkittäviä poliittisia linjauksia.

"Solidiumin kaltaisen muutenkin herkän yhtiön asioista päättäminen olisi ehdottomasti pitänyt jättää seuraavalle hallitukselle", Vapaavuori sanoo.

Keskustan puheenjohtaja ja mahdollinen seuraava pääministeri Juha Sipilä ihmettelee Ala-Pietilän erottamista.

"Tunnen Ala-Pietilän, ja on vaikea kuvitella epäluottamustilannetta hänen kanssaan. Ihmettelin", Sipilä sanoo.

Sipilä kertoo, että ei tunne asian yksityiskohtia eikä ole keskustellut Paateron kanssa.

"Hallitus toimii toimivaltansa puitteissa tässä asiassa", Sipilä sanoo

"Ei tässä ole ehkä dramatiikkaa niin paljon kuin kuulostaa. Useampi asia on kasautunut", Paatero perustelee HS:lle Ala-Pietilän syrjäyttämisen syitä.

"Enkä ajatellut syitä purkaa muiden kuin Pekka Ala-Pietilän kanssa."

Solidiumin toimitusjohtajan Kari Järvisen asemaan Paatero ei suostu ottamaan kantaa. "Yhtiön toimitusjohtajan valinta on toimivan hallituksen valinta. Muutosprosessi on käynnissä kaiken kaikkiaan. Seuraava maan hallitus sitten päättää näistä, ja siitä kuka jatkaa", Paatero sanoo.

Paatero linjaa omana henkilökohtaisena näkemyksenään, että valtion osakeomistajayhtiössä olisi hyvä tulevaisuudessakin olla myös ulkopuolisia jäseniä virkamiesjäsenten lisäksi.

Pääministeri Stubb ei halunnut keskiviikkona kommentoida tapausta. Solidiumin väliaikaisena hallituksen puheenjohtajana toimii Heikki Bergholm.

Bergholm on entinen Lassila & Tikanojan toimitusjohtaja ja nykyinen hallitusammattilainen.

Vesa Moilanen Lehtikuva
Ministeri Sirpa Paatero teki päätöksen Ala-Pietilän erottamisesta.
Ministeri Sirpa Paatero teki päätöksen Ala-Pietilän erottamisesta.
Roni Rekomaa Lehtikuva
Ministeri Jan Vapaavuori närkästyi Paateron ratkaisusta.
Ministeri Jan Vapaavuori närkästyi Paateron ratkaisusta.
Antti Aimo-Koivisto Lehtikuva
Eero Heliövaara vei Ala-Pietilälle viestin potkuista.
Eero Heliövaara vei Ala-Pietilälle viestin potkuista.
HS:n Marko Junkkari selittää kansantajuisesti Solidium-riidan käänteet
HS:n Marko Junkkari selittää kansantajuisesti Solidium-riidan käänteet
Valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Sirpa Paatero (sd) erotti yllättäen Solidiumin hallituksen puheenjohtajan Pekka Ala-Pietilän. Potkut hermostuttivat kokoomuksen pahanpäiväisesti. HS:n talouden ja politiikan toimituksen esimies Marko Junkkari pitää tilannetta ”täysin absurdina”.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat