Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EKP:n yli tuhannen miljardin euron elvytys

Talous
 

Euroopan keskuspankki (EKP) aloitti maaliskuussa suuren rahapoliittisen elvytyksen.

Keskuspankki ostaa vuoden 2016 syyskuun loppuun asti kuukausittain 60 miljardin euron arvosta pääasiassa eurovaltioiden joukkolainoja ja EU:n rahoituslaitosten joukkolainoja lisätäkseen rahan tarjontaa.

Ostot tekee tosiasiassa eurojärjestelmä, joka muodostuu Euroopan keskuspankista ja eurovaltioiden kansallisista keskuspankeista.

Eurojärjestelmä ei ole koskaan aikaisemmin historiansa aikana ostanut kaikkien eurovaltioiden joukkolainoja. Tavoitteena on rahan tarjontaa lisäämällä kannustaa liikepankkeja lisäämään lainanantoaan yrityksille ja kotitalouksille, jotta ne voisivat tehdä talouskasvulle elintärkeitä uusia investointeja.

Rahapoliittisen elvytyksen ensisijainen tavoite on kiihdyttää euroalueen inflaatiovauhtia. Tarkoituksena on torjua taloudelle vahingollisen laaja-alaisen deflaatiokierteen vaaraa. Toinen tavoite on jouduttaa euroalueen haurasta talouskasvua.

Deflaatio tarkoittaa yleisen hintatason halpenemista. Hintojen halvetessa laaja-alaisesti yritykset ja kuluttajat voivat lykätä hankintojaan uskoessaan niiden halpenevan lisää vielä tulevaisuudessa.

Seurauksena on pahimmillaan talouden seisahtuminen ja velkojen reaaliarvojen kasvu, mikä on hyvin haitallista.

Inflaatiovauhti eli yleinen hintatason kallistuminen on ollut alle prosentin lokakuusta 2013 saakka, mikä on lisännyt laaja-alaisen deflaatiokierteen vaaraa.

Kuluvan vuoden aikana euroalue on ollut deflaatiossa raakaöljyn halpenemisen takia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat