Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliisi epäilee brittimiehen aiheuttaneen yksin vuoden 2010 pörssiromahduksen

Miehen epäillään manipuloineen kursseja valeostoilla. Häntä syytetään petoksesta.

Talous
 
Adrian Dennis AFP
New Yorkin pörssin 6. toukokuuta 2010 lähes kaaokseen ajaneet myyntimääräykset lähtivät tästä Hounslow'ssa sijaitsevasta talosta.
New Yorkin pörssin 6. toukokuuta 2010 lähes kaaokseen ajaneet myyntimääräykset lähtivät tästä Hounslow'ssa sijaitsevasta talosta. Kuva: Adrian Dennis AFP

Toukokuun 6. päivänä vuonna 2010 New Yorkin pörssin pääindeksi Dow Jones Industrial Average romahti muutamassa minuutissa noin tuhat pistettä eli lähes yhdeksän prosenttia kesken iltapäivän kaupankäynnin. Sitten se palautui yhtä nopeasti ja mystisesti ennalleen.

Koko Wall Street jäi ihmettelemään, mitä oikein oli tapahtunut. Seuraavina päivinä järjestettiin hätäkokouksia ja järjestelmäasiantuntijat yrittivät jäljittää häiriön aiheuttajaa.

Ensin puhuttiin pienten järjestelmävirheiden yhteisvaikutuksesta. Sitten syytä alettiin etsiä automaattisista kaupankäyntijärjestelmistä. Niiden tekemien salamannopeiden automaattisten myyntitoimeksiantojen epäiltiin aiheuttaneen myrkyllisen kierteen, vaikka periaatteessa koneiden pitäisi lopettaa myyminen, kun kurssit putoavat tarpeeksi.

Vuosien tutkimusten jälkeen koko sotkun aiheuttajaksi epäillään nuorta brittimiestä, joka onnistui sotkemaan hetkeksi koko maailman osakemarkkinat oman automaattisen kaupankäyntijärjestelmänsä avulla.

Nyt 36-vuotias Navinder Singh Sarao teki kauppoja omassa huoneessaan, vanhempiensa talossa Hounslow'n lähiössä 25 kilometrin päässä Lontoon finanssikeskuksesta.

Britanniassa istutaan nyt oikeudenkäyntiä, jossa Yhdysvaltain oikeusministeriö vaatii Saraon luovuttamista Yhdysvaltoihin oikeudenkäyntiä varten. Talouslehti Financial Times raportoi oikeudenkäynnistä.

Yhdysvaltain viranomaiset syyttävät Saraota muun muassa raaka-ainemarkkinoilla tehdystä petoksesta, markkinamanipulaatiosta ja huijauksesta.

Oikeusministeriön mukaan Sarao käytti automaattista kaupankäyntijärjestelmää S&P 500 -osakeindeksin e-minis-nimisten futuurien markkinoiden manipulointiin Chicagon johdannaispörssissä. Hänen väitetään lähettäneen suuret määrät osto- ja myyntimääräyksiä, jotka oli todellisuudessa suunniteltu peruuntumaan automaattisesti.

Ne peruuntuivat juuri ennen kuin markkinoiden hinta alkoi lähestyä Saraon asettamaa kynnyshintaa. Samaan aikaan hän hyödynsi aiheuttamiaan hintaliikkeitä. Tällainen toiminta on kiellettyä. Myynti- tai ostotoimeksiantojen pitäisi olla aitoja.

Vuoden 2010 toukokuun kuudentena Sarao antoi valtavan määrän myyntimääräyksiä. Oikeusministeriön mukaan niiden yhteissumma oli tuona päivänä yhtä suuri kuin kaikkien ostotoimeksiantojen määrä. Sarao myös muutteli määräysten kynnyshintoja jatkuvasti ja sai näin markkinat täysin sekaisin. Hintahäiriö aiheutti ketjureaktion, joka romahdutti hinnat myös osakepörssissä.

Sarao oli oikeusministeriön mukaan rakentanut järjestelmäänsä vuoden ajan kaupankäyntiohjelmiston myyneen yrityksen avustuksella ja tilannut järjestelmään muutoksia. Niiden avulla hänen oli mahdollista yhdellä klikkauksella lähettää suuri määrä myyntitoimeksiantoja, jotka peruuntuisivat automaattisesti, kun markkinat lähestyivät asetettua kynnyshintaa. Financial Timesin mukaan oikeusministeriö esitteli oikeudessa Saraon sähköpostiviestejä järjestelmätoimittajalle.

Chicagon johdannaispörssi alkoi kiinnittää huomiota Saraon poikkeukselliseen kaupankäyntiin jo vuonna 2009. Maaliskuussa 2010 pörssi otti yhteyttä Saraon kauppoja välittävään pankkiiriliikkeeseen. Välittäjä otti yhteyttä Saraoon ja kertoi, ettei tämäntyyppinen kaupankäynti ollut sallittua.

Sarao oli vastannut, että hän oli vain esitellyt ystävälleen, "mitä hyvin nopeaa automatisoitua kaupankäyntiä harrastavat nörtit tekevät markkinoiden tarjontapuolella ympäri vuorokauden". Hän myös tiedusteli välittäjältään ja Chicagon pörssiltä, miksi ne eivät puuttuneet toisen arvopaperikauppiaan toimiin, vaikka hän näytti tekevän ihan samaa.

Toukokuussa välittäjä oli jälleen yhteydessä Saraoon, koska Chicagon pörssi oli pyytänyt muistuttamaan Saraota siitä, että toimeksiantoja pitää tehdä vain vilpittömissä toteuttamisaikeissa. Sarao kertoi välittäjälleen soittaneensa Chicagon pörssiin "ja käskeneensä heidän pussata takapuoltaan".

Yhdysvaltain oikeusministeriön mukaan Sarao ansaitsi operaatioillaan 40 miljoonaa dollaria eli noin 37 miljoonaa dollaria vuosina 2010–2014.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat