Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Euroalueella taas vaaran merkkejä

Sijoittajat pelästyivät ennakkotietoja talouskasvun hidastumisesta. Osakkeet euroalueella heikkenivät prosentin.

Talous
 
Daniel Roland Afp
Mielenosoittaja pelästytti viime viikolla Euroopan keskuspankin (EKP) pääjohtajan Mario Draghin hyppäämällä tämän pöydälle lehdistötilaisuudessa. Mielenosoittajan viesti jäi epäselväksi.
Mielenosoittaja pelästytti viime viikolla Euroopan keskuspankin (EKP) pääjohtajan Mario Draghin hyppäämällä tämän pöydälle lehdistötilaisuudessa. Mielenosoittajan viesti jäi epäselväksi. Kuva: Daniel Roland Afp

Euroalueen hauras talouskasvu hidastui ennakkotietojen mukaan huhtikuussa, mikä pelästytti sijoittajat. Osakkeet halpenivat euroalueella torstaina noin prosentin.

Tutkimusyhtiö Markit Economicsin mukaan euroalueen teollisuudessa ja palvelualoilla on merkkejä taloudellisen toimeliaisuuden kasvun hidastumisesta.

Markit Economicsin laskema ostopäälliköiden indeksi heikkeni huhtikuussa 53,5 pisteeseen. Maaliskuussa indeksin luku oli tasan 54 pistettä.

"Talouskasvun hidastuminen on suuri pettymys, koska ennakko-odotusten mukaan Euroopan keskuspankin rahapoliittisen elvytyksen olisi pitänyt vahvistaa alkuvuonna orastanutta elpymistä", sanoo Markit Economicsin pääanalyytikko Chris Williamson tiedotteessa.

Euroalueen talouskehityksellä on suuri merkitys myös Suomen vientiteollisuudelle. Helmikuussa Suomen tavaraviennin arvosta 38 prosenttia meni Tullin tilastojen mukaan eurovaltioihin ja 60 prosenttia EU:n jäsenvaltioihin.

Euroalueen hidastuva talouskasvu vaikuttaisi pitkittyessään laajasti myös koko EU:n talouteen. Jos talous euroalueella kasvaisi vakaasti ja joutuisasti, suomalaisten teollisuusyhtiön valmistamien tuotteiden kysyntä kasvaisi ajan mittaan.

Odotettua huonommat tiedot euroalueen suhdanteesta johtuivat tutkimusyhtiön mukaan kahdesta tekijästä: Saksasta ja Ranskasta. Molemmissa valtioissa talouskasvu hidastui, kun taas muissa eurovaltioissa se nopeutui.

Saksa ja Ranska ovat talous- ja rahaliiton kaksi suurinta kansantaloutta.

Saksalainen liikepankki Commerzbank arvioi torstaina lähettämässään katsauksessa, että ostopäälliköiden indeksin heikkeneminen vahvistaa heidän käsitystään ennustettua hitaammasta talouskasvusta.

Ekonomistien keskimääräisen arvion mukaan euroalueen bruttokansantuote kasvaa tänä vuonna 1,5 prosenttia. Commerzbankin ennusteen mukaan kokonaistuotanto kasvaa 1,2 prosenttia.

Ennustettua hitaamman talouskasvun takia Euroopan keskuspankki voi joutua Commerzbankin mielestä laajentamaan rahapoliittista elvytystään.

Ostopäälliköiden indeksi on ennakoinut verraten luotettavasti bruttokansantuotteen kehitystä.

Markit Economics laskee ostopäälliköiden indeksin 5 000:lle euroalueen yritykselle tehtävästä kyselystä. Se on yksi euroalueen tärkeimmistä suhdannemittareista.

Finanssiyhtiö Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju välttäisi tekemästä pitkälle ulottuvia johtopäätöksiä huhtikuun tietojen perusteella.

"Talouskehitys euroalueella sinänsä näyttää yhä kohtalaisen hyvältä. Viime aikoina tiedot euroalueen taloudesta ovat olleet sen verran hyviä, että korjausliikettä vähän huonompaan suuntaan voi pitää odotettuna. Työttömyyden vähenemisen kannalta euroalueen talouskasvu on yhä liian hidasta."

Kangasharju korostaa silti, että juuri Ranskan taloudessa on hälyttäviä merkkejä.

"Olen hyvin huolissani Ranskan taloudesta, jossa uudistuksia on tehty selvästi vähemmän kuin Italiassa. Ranska on euroalueen murheenkryyni."

Euroalueen talouskasvu on kangerrellut siitä saakka, kun euroalueen velkakriisi kärjistyi keväällä 2010.

Moni taloustieteilijä varoitti poliitikkoja siitä, että finanssipolitiikan voimakas kiristäminen aiheuttaa uuden taantuman.

Finanssipolitiikka tarkoittaa julkisen talouden tulojen ja menojen säätelyä kokonaiskysyntään vaikuttamiseksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat