Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Raja kartalla tuo turvaa ja tuottavuutta

Etiopiassa rekisteröidään Suomen tuella pienviljelijöiden maatilkkuja

Talous
 
Anna-Liina Kauhanen HS
Ruotsalainen maanmittari Thomas Dubois (toinen oikealta) tarkistaa ja vahvistaa Etiopiassa yhdessä Wijarin alueen pienviljelijöiden kanssa viljelijöiden itselleen rekisteröimien maa-alueiden rajoja.
Ruotsalainen maanmittari Thomas Dubois (toinen oikealta) tarkistaa ja vahvistaa Etiopiassa yhdessä Wijarin alueen pienviljelijöiden kanssa viljelijöiden itselleen rekisteröimien maa-alueiden rajoja. Kuva: Anna-Liina Kauhanen HS

Pala maata on paljon muutakin kuin pala maata. Etiopiassa maa tarkoittaa ruokaa, laidunta, elinkeinoa – ja riskejä kiistoista, valtauksista ja pakkolunastuksista.

Nyt maasta on pieni kiista. Valtavan huivin päänsä ympärille kietonut etiopialaismies Marlifantahun pistää jalkaansa paalun päälle. Paalun kärki on vasta varovaisesti kuivassa maassa, sillä sen paikasta on eri näkemyksiä.

Fakta

Suomi tukee maarekisteröintiä

 Etiopia on yksi maailman köyhimmistä maista ja yksi seitsemästä Suomen kehitysyhteistyön pitkäaikaisista kumppanimaista.

 Yksi Etiopian kohteista on maarekisteröinti-hanke Reila (Responsible and Innovative Land Administration). Hanke käynnistyi vuonna 2011 ja jatkuu kesään 2016.

 Hanketta rahoittavat myös Ruotsi ja Britannia.

 Tavoitteena on vahvistaa maaoikeuksia ja maanomistusten rekisteröintiä sekä torjua maasieppauksia.

Maanmittaustoimitus kerää ympärilleen väenpaljouden. Äänenpainot ehtivät nousta, miehiä kerääntyy ringiksi. Penkereelle istahtaneet naiset suojautuvat paahteelta sateenvarjojen alle, miehet nojailevat sauvoihinsa. Valkoinen mittanauha saa pötkötellä ruohontyngällä niin kauan, että verkkaisesti liikuskeleva ikiaikaisen näköinen lehmä ehtii asettaa sorkkansa sen päälle.

Ruotsalainen maanmittari Thomas Dubois seuraa rajanvetoa sivummalta. Kiistelyyn hän ei puutu, rajoista sopiminen on naapurusten asia.

Lopulta paalu painuu syvälle maahan. Kaikki ovat tyytyväisiä. "Haluan aina maanmittaustoimitukseen paikalle kaikki naapurit, jotta he voivat todeta, missä raja kulkee. Yleensä kiistoista kolme neljästä ratkeaa paikan päällä."

Dubois on Etiopiassa Suomenkin kehitysyhteistyörahoilla kehittämässä erilaisia maarekisteröinnin käytäntöjä. Täällä Wojirin alueella, parin tunnin pölyisen maasturiköröttelyn päässä Bahir Darin kaupungista, Dubois on piirtämässä maa-alan rajoja karttaan, tai itse asiassa satelliittikuvaan. Kuvasta rajat siirretään Bahir Darin toimistossa Amharan osavaltion varsin uuteen maarekisterijärjestelmään.

Kun rajapyykki on saatu pystyyn, rajanaapurukset kävelevät ympäri koko maapalan. Sitten rajat voidaan piirtää myös satelliittikuvaan. Dubois tarkistaa vaivihkaa vähän koordinaatteja gps:llä. Mittari näyttää, että ollaan 670 metrin korkeudessa.

"Joskus palstojen rajat eivät olekaan sitä, miltä kuvista näyttää. Aina täytyy tarkistaa rajat kentällä."

Varsinkin sitä, missä kenenkin maapala vaihtuu toiseksi, on liki mahdotonta nähdä satelliittikuvasta. Esimerkiksi Ato Amarin ja tämän vaimon Emmabethin maatilkusta osa on sadekauden aikaan joenpohjaa.

Näin kuivaan aikaan vesijättömaa on tärkeää laidunaluetta, jota koko kylä käyttää. "Yksi hyvä syy siihen, miksi rajojen merkitseminen kiinnostaa kaikkia, onkin yhteismaa, jota kyläläiset voivat käyttää karjan laidunmaaksi. Jos rajoista ei pidetä huolta, yhteismaa saattaa kaventua", Dubois sanoo.

Rajapyykistä avautuu aikamoinen näkymä paitsi vuorten reunustamaan Etiopian ylänköalueen jokilaaksoon myös siihen, millainen maanomistuksen uusjako Etiopiassa ja koko Afrikassa oikein on käynnissä.

Maahan kohdistuu paljon painetta, sillä väestö kasvaa vauhdilla. Kun väestö kasvaa, myös ruuantuotannon pitää kasvaa. Samaan aikaan ilmastonmuutos voi kääntää aliravittujen määrän nousuun.

Amharan osavaltiossa 90 prosenttia väestöstä saa toimeentulonsa viljelystä. Menetelmät ovat varsin alkeellisia, ja täällä Amharassa maatilkut ovat pieniä, neljänneshehtaarista neljään hehtaariin.

Käynnissä on nyt samaan aikaan kaksi vastakkaista trendiä. Maatilkkuja jaetaan yhä pienemmiksi viljelijäperheiden jälkikasvun kesken. Samaan aikaan paras viljelymaa on kaupan kansainvälisille suursijoittajille, kun Etiopia tavoittelee kehitystä ja talouskasvua. Etiopiassa viljelysmaahan ovat investoineet muun muassa intialaiset ja saudit.

Kun maa on valtion, viljelijöitä ja paimentolaisheimoja siirretään alta, jos maata tarvitaan vaikkapa turkkilaisten ja kiinalaisten tehdaspuistojen käyttöön.

Etiopiassa on myös käynnissä valtavia patohankkeita, joiden alta siirretään paimentolaisheimoja ja kymmeniätuhansia pienviljelijäperheitä.

Etiopiassa on kiire vahvistaa pienviljelijöiden käyttöoikeutta siihen maatilkkuun, jota he viljelevät, Dubois sanoo.

"Kaikki, mikä mitenkään vahvistaa viljelijöiden oikeuksia siihen tilkkuun maata, josta he saavat elantonsa, on äärimmäisen tärkeää."

Vaikkei rekisteröinti tuo omistusoikeutta tai oikeutta myydä ja ostaa maata, se lisää oikeusturvaa. Kun valtio pakkolunastaa maita tai pakkosiirtää väkeä, rekisteröinti tuo edes mahdollisuuden saada korvauksia.

Maasta ei ole saatu kaikkea irti, kun viljelijöiltä on puuttunut turva jatkuvuudesta. "Jo pelkkä rekisteröintiprosessi lisää tuottavuutta, sillä viljelijöiden täytyy osoittaa, että he todella käyttävät maata", Dubois sanoo.

Jo nyt on nähty, että metsänistutukset lisääntyvät.

"Kartoitus auttaa, kun joskus luodaan pelastuslaitoksen toimintoja ja aloitetaan vaikka maanomistusten ja kiinteistöjen verotus. Maankäyttöoikeutta ei ole voinut käyttää esimerkiksi lainan panttina, kun ei ole ollut näyttää, mistä on kyse."

Maaoikeuksien vahvistaminen vähentää konflikteja, tuo oikeusturvaa ja parantaa tuottavuutta.

"Tämä on konfliktien estoa ja kriisinhallintaa", Dubois sanoo.

Työ on kuitenkin vasta alussa. Amharan osavaltiossa liki miljoonalla viljelijällä on kuitenkin jo asiakirja, joka todistaa, että heidän oikeutensa maankäyttöön on rekisteröity. Parikymmentätuhatta palstaa on merkitty karttaan. Kaikkiaan maapaloja on Amharassa 17–20 miljoonaa.

Dubois'n kouluttamat neljä tiimiä saavat tarkistettua kukin noin 25 viljelijän rajat päivässä. "Jostain sitä aina pitää aloittaa."

Anna-Liina Kauhanen HS
Bahir Dar

Anna-Liina Kauhanen HS
Marlifantahun näyttää Vihreää kirjaa, joka todistaa, että hänellä on rekisteröity käyttöoikeus viljelymaahan.
Marlifantahun näyttää Vihreää kirjaa, joka todistaa, että hänellä on rekisteröity käyttöoikeus viljelymaahan.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat