Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kun Lihava Tony rikastui

Talous
 
Marko Erola Kirjoittaja on kirjailija ja vapaa toimittaja

Kesäkuussa Helsingissä Tomorrow-tapahtumassa puhuva riskinhallintaguru Nassim N. Taleb kertoo kirjassaan Antifragile, miten hänen ystävänsä Lihava Tony rikastui.

Se tapahtui tammikuussa 1991 Yhdysvaltain johtaman liittouman hyökättyä Kuwaitin vallannutta Irakia vastaan. Sotatoimet romahduttivat öljyn hinnan lähes puoleen, jolloin Tonyn sadantuhannen dollarin johdannaissijoitus muuttui 18 miljoonaksi.

Ja mikä olikaan Tonyn suuri neronleimaus: "Kuwait ja öljy eivät ole sama asia."

Konflikti aiheuttaa usein piikin öljyn hintaan, mutta ei odotettu konflikti. Ennen sotaa retoriikka oli koventunut, takarajoja oli asetettu ja joukkoja siirretty. Asiaan hyvin perehtyneet analyytikot ja journalistit ennustivat sotaa ja öljykaupan häiriöitä.

Tony ei edes tiennyt, missä Kuwait on. Olennaista on, että hän ei nähnyt suoraviivaista yhteyttä sodan ja öljyn välillä. Jos kaikki valmistuivat sotaan, öljyä varastoitiin eikä siitä siten tulisi pulaa sodan alettua. Sota oli jo öljyn hinnassa.

Ja niin siinä kävi, että monet sotaa aivan oikein ennustaneet sijoittajat hävisivät rahansa. He erehtyivät luulemaan, että sota ja öljyn hinta ovat sama asia.

Sijoittaessa ja ylipäätään elämässä on houkutus panna yhtäläisyysmerkkejä asioille, joista toinen on toisen funktio. Riippuvuussuhde on, mutta se ei ole syy–seuraus-suhde.

Sijoitusten arvo on pitkälti odotusten funktio. Siksi tärkeää ei ole niinkään se, ovatko asiantuntijat oikeassa. Tärkeämpää on, mitä enemmistö heistä uskoo tapahtuvan ja miten uskominen liikuttaa kursseja nyt ja sitten, kun uskomus punnitaan.

Sijoittajan ei tarvitse lukea lehtiä oppiakseen, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Lehtiä kannattaa lukea nähdäkseen, mitä mielipidejohtajat ajattelevat tulevaisuuden tuovan.

Nyt asiantuntijat kertovat EKP:n elvytyksen käynnistävän talouskasvun. Niin varmaan, mutta kursseihin elvytys meni jo. Kasvu ei takaa lisää osaketuottoja, kuten kehittyviin markkinoihin sijoittaneet ovat huomanneet.

Sijoittajan kannattaa usein olla eri mieltä kuin muut. Sitten olisi vielä osattava lyödä veto, joka oikeaan osuessaan tuottaa paljon ja pieleen mennessään häviää vähän.

Tony osasi lyödä sellaisen epäsymmetrisen vedon ja niin osasi Nassimkin, joka teki finanssikriisissä jättitilin. Kiinnostavaa kuulla, mitä sanottavaa hänellä on Helsingissä.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat