Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Osakkeet kallistuneet rajusti – sijoitus­neuvojat eivät varoita kansalaisia riskeistä

Talous
 
Laura Oja
Sijoitusneuvoja Ville Kärkkäinen (oik.) opastaa Soile Krouvia OP-Pohjolan konttorissa. Krouvi on ollut pankin asiakas jo kymmenen vuotta ja on erittäin tyytyväinen palveluun.
Sijoitusneuvoja Ville Kärkkäinen (oik.) opastaa Soile Krouvia OP-Pohjolan konttorissa. Krouvi on ollut pankin asiakas jo kymmenen vuotta ja on erittäin tyytyväinen palveluun. Kuva: Laura Oja

Osakkeiden hinnat ovat nousseet selvästi nopeammin kuin pörssiyhtiöiden tulokset. Niinpä monilla markkinoilla osakkeiden arvostus on nyt lähellä historiallisia huippuja. Osakkeen arvostus tarkoittaa sen hintaa suhteessa yhtiön osakekohtaiseen tulokseen tai tasearvoon.

Rahoitus- ja vakuutusmarkkinoita valvovan Finanssivalvonnan johtaja Anneli Tuominen sanoi huhtikuun alussa, että sijoitustuotteiden myyjien pitäisi varoittaa piensijoittajia osakkeiden korkeista arvostustasoista.

HS:n teki kokeen viiden pankin sijoitusneuvontaan selvittääkseen, miten sijoitusneuvojat toimivat.

Tulokset viittaavat siihen, ettei riskeistä juuri puhuta.

Mukana olivat Aktian, Danske Bankin, Handelsbankenin, Nordean ja OP-ryhmän sijoitusneuvojat. Toimittaja ei ilmaissut olevansa jutunteossa vaan esiintyi asiakkaana, joka etsi nollakorkoa parempaa tuottoa 5 000 euron perinnölle. Sijoitusneuvojille kerrottiin, ettei rahaa tarvita käyttöön ainakaan viiteen vuoteen.

Neuvojille esitettiin kaksi kysymystä.

Sanottua

Näin sijoitusneuvojat perustelivat neuvoja

"Mahdollisesta laskusta puhutaan paljon. Toisaalta voi ajatella, että aina on hyvä aika sijoittaa osakkeisiin. Täytyy tosin muistaa varautua siihen, että osakkeiden arvo voi vaihdella."

 

"Odotuksissa on, että nousu voi jatkua. Ainoastaan osakkeista saa nyt tuottoa, minkä vuoksi raha virtaa osakkeisiin. Euroopan alueella korkotaso voi pysyä alhaisena pari vuotta."

 

"Yhdysvaltoihin ei enää kannata sijoittaa, mutta näkemyksemme mukaan Euroopassa on vielä nousuvaraa."

 

"Tällä hetkellä korot ovat alhaalla ja yrityksillä menee hyvin. Osakkeiden hinnat ovat korkeat, mutta riippuu tulevaisuuden näkemyksestä, mihin suuntaan uskoo, että jatkossa mennään. Keskimääräinen kehitys on toivottavasti pitkän päälle ylöspäin."

 

"Euroopassa mennään muutama vuosi Yhdysvaltoja jäljessä. Täällä on vielä nousuvaraa."

Ensimmäinen oli: Onko nyt ylipäätään viisasta harkita näiden ylimääräisten varojen sijoittamista osakemarkkinoille?

Kyllä on, vastasivat neuvojat – ja ryhtyivät myymään pankin omia sijoitustuotteita.

Osakemarkkinoiden arvostuksen pohdinnan sijoitusneuvojat jättivät väliin. Useampi kuittasi asian toteamalla, että viisi vuotta on niin pitkä aika, että kurssit ehtivät liikkua suuntaan jos toiseenkin. Tämä on totta, mutta markkinoilta löytyy paljon esimerkkejä tilanteista, joissa huippuhinnoilla osakkeita ostaneet sijoittajat ovat saaneet odottaa tuottoa paljon viittä vuotta kauemmin.

Eräs neuvoja väitti, että suorat osakesijoitukset kannattaa unohtaa, koska kaupankäyntikulut vievät suuren osan tuotosta. Sama neuvoja ehdotti sijoituskohteiksi rahastoja sekä veroetuja tarjoavia sijoitusvakuutuksia. Niiden kulut nousivat esiin vasta, kun asiakas hoksasi niistä kysyä.

Varoitus kuluista olisi ollut paikallaan, jos asiakas olisi ollut aikeissa sijoittaa ulkomaisiin osakkeisiin. Mikäli tarkoituksena olisi ollut ostaa parin, kolmen suomalaisyrityksen osakkeita, suorat osakesijoitukset olisivat olleet kaikkein edullisin tapa. Yksittäisistä sijoituskohteista tai markkinoista ei tässä vaiheessa keskusteltu lainkaan.

Toinen kysymys kuului: Onko järkevää ostaa osakkeita nyt, kun osakekurssit ovat jo nousseet voimakkaasti?

Kyllä on, vastasivat sijoitusneuvojat. Tosin yksi neuvoja varoitti sijoittamasta kalliisiin amerikkalaisiin osakkeisiin. Sen sijaan euroalueen osakemarkkinoille kannatti kaikkien neuvojien mielestä yhä sijoittaa. Nousuvaraa on, koska tuottoa hakeville sijoittajille ei ole muita vaihtoehtoja kuin osakemarkkinat. Niitä tukee myös keskuspankin massiivinen elvytys.

Aikalisää, eli varojen pitämistä tilillä tai niiden sijoittamista rahamarkkinarahastoon odottamaan osakkeiden seuraavaa alennusmyyntiä, ei ehdottanut yksikään neuvoja. Tämä vaihtoehto olisi tuonut pankille vähiten tuloja. Riskinä olisi myös ollut pettynyt asiakas, jos osakemarkkinoiden nousu yhä jatkuu.

Henkilöasiakkaiden varallisuudenhoidosta vastaava johtaja Jarmo Kuisma OP-ryhmästä uskoo, että pankin toimintatavat vastaavat Finanssivalvonnan odotuksia.

"Yksi osoitus siitä on, että 60–70 prosenttia tavallisille kuluttajille myydyistä uusista rahastomerkinnöistä on ohjautunut meillä OP-Varovaiseen", hän sanoo. OP-Varovainen on yhdistelmärahasto, jossa osakkeiden paino on nyt noin 20 prosenttia.

Kuisma muistuttaa myös, että asiakkaana esiintyneelle toimittajalle ei tehty sijoittajakuvakartoitusta. Jos olisi tehty, sijoittamiseen liittyvät riskit olisi käyty tarkemmin lävitse.

Danske Bankin varallisuudenhoidon johtaja Kimmo Laaksonen on samaa mieltä. Hän korostaa, ettei juttu kuvannut varsinaista sijoitusneuvontaa, vaan alustavia keskusteluja. Hänestä osakepainotteiset ratkaisut ovat nykyisessä nollakorkotilanteessa perusteltuja viiden vuoden sijoitusajalla, jos hajautus on riittävä.

Johtaja Jari Ohrankämmen Nordean varallisuudenhoidosta pitää sijoitusneuvojien vastauksia niin ikään pääosin oikeansuuntaisina. Hän korostaa, että hajautus on keskeinen elementti, jonka avulla riskin määrä säädetään asiakkaalle sopivaksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat