Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Neste laittoi jalostamot iskuun ja toi uusia tuotteita

Neste teki nyt tulosta perinteisellä bensiinillä – liikevoitto nelinkertaistui

Talous
 

Öljynjalostaja Nesteellä menee vähän yskivämmän kauden jälkeen nyt lujaa. Liikevaihdolla mitattuna Suomen suurin firma on saanut voittohanat auki.

Yhtiön tammi–maaliskuun liikevoitto yli nelinkertaistui: 50 miljoonasta 215 miljoonaa euroon.

Neste on profiloitunut uusiutuvalla dieselillään, mutta nyt jyräsivät fossiiliset tuotteet. Perinteisissä öljytuotteissa vertailukelpoinen liikevoitto viisinkertaistui 32 miljoonasta 156 miljoonaan euroon. Uusiutuvan dieselin liikevoitto lähes kolminkertaistui 12 miljoonasta eurosta 42 miljoonaan euroon.

Kyseessä ovat vertailukelpoiset luvut, eli niistä on siivottu pois satunnaisia eriä kuten varastotappioita.

Yhtiön toimitusjohtaja Matti Lievosella olikin perjantaisessa tiedotustilaisuudessa lähinnä hyviä uutisia.

Yhtiön kolmesta liiketoiminta-alueesta vähittäismyynti onnistui Lievosen mukaan tekemään parhaan vuosineljänneksensä ikinä. Yhtiö paitsi jalostaa öljytuotteita, myös myy ja markkinoi niitä.

Uusiutuvissa polttoaineissa eli lähinnä uusituvassa NEXBTL-dieselissä yhtiö on onnistunut kasvattamaan tuotantoa lähtötilanteeseen nähden 400 000 tonnia. "Ilman suurempia investointeja", Lievonen tarkensi. Yhtiö pystyy tekemään uusiutuvaa dieseliä noin 2,6 miljoonan auton vuosikulutusta vastaavan määrän.

Uusituvissa polttoaineissa yhtiön jalostamoiden käyttöaste oli 97 prosenttia, ja Porvoon jalostamalla peräti 98 prosenttia.

"Onkohan meillä ollut tällaista kvartaalia koskaan, ja se osui juuri oikeaan aikaan, kun marginaalit ovat olleet hyvät", Lievonen itsekin ihmetteli.

Marginaali viittaa tuottoon, jonka käytettävästä raaka-aineesta voi keskimäärin saada irti jalostamalla sen erilaisiksi, enemmän ja vähemmän arvokkaiksi lopputuotteiksi. Eri raaka-aineista saadaan eri määriä irti esimerkiksi arvokasta dieseliä ja bensiiniä tai halpaa raskasta polttoöljyä, ja lopputuotteiden hinnat vaihtelevat markkinoilla jatkuvasti. Jalostaja yrittää tietysti minimoida raskaan polttoöljyn määrän ja tuottaa enemmän arvokkaita polttoaineita.

Neste sai kerittyä voittoa kasaan kahta reittiä: sekä markkinoiden avulla ja omalla tekemisellä.

Etenkin fossiilissa öljytuotteissa apua tuli markkinoilta Koska raaka-aine on nyt halpaa, kysyntä hyvää ja Yhdysvalloissa lakkoja ja jalostamaseisokkeja mutta Nesteen Porvoon jalostamo kävi hyvillä käyttöasteilla, viitemarginaali parani eli Neste pystyi saamaan jalostamistaan tuotteista hyvän hinnan. Hieman yllättäenkin bensiinissä sai hyvän hinnan etenkin Yhdysvaltain markkinoilla.

Uusituvissa taas markkina oli viime vuotta heikompi, mutta Neste kasvatti silti voittoaan parantamalla omaa tekemistään.

215 miljoonan euron liiketuloksesta selvästi yli kolmannes selittyy viitemarginaaleilla eli markkinatilanteella ja yli kymmenen prosenttia lisämarginaaleilla eli yhtiön omalla tekemisellä. Uusiutuvissa lisämarginaali eli Nesteen oman osaaminen selittää liikevoitosta yli puolet – heikko markkina puolestaan vei siitä noin viidenneksen.

Neste esimerkiksi vaihteli uusiutuvan dieselin raaka-aineita hintojen mukaan. Dieseliä tehdään noin kymmenestä raaka-aineesta: muun muassa erilaisista kasvijätteistä ja palmuöljystä. Myös heikko euro auttoi.

Yhtiö toi markkinoille myös uusia tuotteita. Vähärikistä laivapolttoainetta myydään Finnlinesille ja Tallinkille.

"Kasvatamme uutta markkinaa Itämerelle", Lievonen totesi.

Kaliforniassa yhtiö toimittaa kuluttajille myyntiin lähes sataprosenttista uusiutuvaa dieseliä, eli kasvidieseliä ei sekoiteta fossiilisen joukkoon. "Se on merkittävä päänavaus."

Toisin kuin liikevoitto, Nesteen liikevaihto kutistui. Yhtiö pyöritti kolmessa kuukaudessa nyt 2,7 miljardin euron liikevaihdon, kun vuosi sitten liikevaihtoa kertyi 3,5 miljardia euroa.

Liikevaihdosta yhtiö onnistui kuitenkin höyläämään entistä isomman siivun liikevoittoa eli toisin sanoen yhtiön kannattavuus koheni roimasti.

Kun Nesteen kannattavuus vuosi sitten oli liikevoittoprosentilla mitattuna 1,4 prosenttia, oli se nyt lähes 8 prosenttia.

Liikevaihdon pieneneminen johtui pääasiassa öljyn hinnan laskusta ja siitä johtuneista alhaisemmista myyntihinnoista.

Loppuvuodelta yhtiö odottaa edelleen vaihtelevaa markkinatilannetta, sillä maailmantalouden epävarmuus jatkuu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat