Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kreikan varat voivat riittää kesäkuuhun

Ministeri Varoufakis sanoi Kreikan olevan valmis kompromissiin rahoituksen ehdoista

Talous
 
Louisa Gouliamki Afp
Mielenosoittaja nosti EU:n lipun maasta Ateenassa torstaina.
Mielenosoittaja nosti EU:n lipun maasta Ateenassa torstaina. Kuva: Louisa Gouliamki Afp

Ylivelkaantuneen Kreikan valtion varat riittävät kesäkuuhun saakka, arvioi saksalainen liikepankki Commerzbank perjantaina lähettämässään katsauksessa.

Kreikan julkisen talouden perusjäämä oli tammi–maaliskuussa 1,7 miljardia euroa ylijäämäinen. Lisäksi valtion käytettävissä olevia varoja on lisännyt hallituksen määräys, jonka mukaan paikallishallinnon ja valtionyhtiöiden pitää siirtää rahaksi muutettavia arvopapereitaan keskuspankkiin.

Perusjäämä tarkoittaa julkisen talouden tulojen ja menojen erotusta ilman rahoituskuluja.

Perjantaina Latvian pääkaupungissa Riiassa pidetyssä eurovaltioiden valtiovarainministereiden kokouksessa ei tehty päätöksiä Kreikan seuraavan lainaerän maksamisesta tai maksamatta jättämisestä.

Kreikka ei ole vieläkään toimittanut yksityiskohtaista selvitystä ja laskelmia talouden rakenneuudistuksista, jotka ovat ehtona hätärahoitusohjelman seuraavan lainaerän suorittamiselle.

Kreikka on yrittänyt sinnikkäästi muuttaa hätärahoituksen ehtoja, mutta ainakin toistaiseksi tulokset ovat olleet laihoja.

Lainaerän suuruus on 7,2 miljardia euroa, ja sen suorittaisi pääasiassa Euroopan rahoitusvakausväline ja Kansainvälinen valuuttarahasto IMF.

"Samaa on jauhettu koko kevään: Kreikka vakuuttaa tekevänsä tarvittavat uudistukset ja pyytää luottamusta muilta eurovaltioilta", sanoi valtiovarainministeri Antti Rinne (sd).

Kreikan valtiovarainministeri Gianis Varoufakis antoi valtiovarainministereiden kokouksen jälkeen sovittelevan lausunnon.

"Haluamme saada aikaan sopimuksen, ja olemme valmiita kompromisseihin sopimuksen saavuttamiseksi", Varoufakis sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Commerzbankin arvion mukaan Kreikan eroaminen eurosta kesäkuun jälkeen on veitsenterällä.

Pankki arvioi, että eurovaltiot päättävät seuraavan lainaerän maksamisesta aikaisintaan kesäkuussa. Suunnilleen samoihin aikoihin eurovaltioiden pitää ottaa kantaa Kreikan uuteen hätärahoitukseen.

Kreikka tuskin selviää erääntyvistä lainoistaan ilman kolmatta hätärahoitusta, jota on pidetty rahoitusmarkkinoilla lähes itsestäänselvyytenä jo pitkän aikaa.

Jos Kreikka ei anna periksi ja eurovaltiot eivät jousta vaatimistaan ehdoista, seurauksena on Kreikan maksukyvyttömyys.

Se tarkoittaisi Commerzbankin mukaan todennäköisesti Kreikan eroamista talous- ja rahaliitosta, koska kreikkalaisten pankkien hallussa olevat valtion joukkolainat ja valtion takaamat lainat muuttuisivat arvottomiksi.

Kreikkalaiset liikepankit ovat suurissa vaikeuksissa jo pelkästään sen takia, että talletuspako kiihtyi vasemmistolaisen Syrizan voitettua parlamenttivaalit helmikuussa. Ihmiset ovat nostaneet talletuksiaan pankista, koska he pelkäävät pankkien menevän konkurssiin.

Lisäksi sijoittajat ovat siirtäneet pääomiaan pois Kreikasta, koska he eivät usko nykyisen hallituksen pystyvän ratkaisemaan valtion valtavia ongelmia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat