Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Antti Herlin: Mediakisa ei ole nyt tasapuolista

Sanoman hallituksen puheenjohtaja Antti Herlin sanoo, ettei mediabisnes digitaalisuuteen kaadu

Talous
 
Kaisa Rautaheimo HS
"Verotuksen pitäisi olla nolla, jotta pääsisimme samaan asemaan kuin kaksi kilpailijaryhmäämme", Sanoman hallituksen puheenjohtaja Antti Herlin sanoo.
"Verotuksen pitäisi olla nolla, jotta pääsisimme samaan asemaan kuin kaksi kilpailijaryhmäämme", Sanoman hallituksen puheenjohtaja Antti Herlin sanoo. Kuva: Kaisa Rautaheimo HS

Sanoman ja Koneen hallituksen puheenjohtajalla Antti Herlinillä on toive, joka sisältää kaksi vaatimusta.

"Mediakisassa kaikkien kilpailijoiden pitäisi lähteä jollakin tavalla samoista lähtökohdista. Nyt ei niin ole, vaan alalla toimii kolmen kerroksen väkeä", hän sanoo.

Median kolmesta säädystä yhteen kuuluvat Sanoman kaltaiset yhtiöt, jotka maksavat veroja. Sitten on kansainvälisiä jättiläisiä, jotka ovat taitavia käyttämään hyväkseen veroparatiiseja. Ne eivät maksa juuri lainkaan veroja ainakaan Suomeen.

Ja sitten on Yleisradio, joka elää verorahoilla.

Ongelma Sanoman kaltaisille sisältöä tekeville mediayhtiöille on se, että Google ja muut kansainväliset jätit ottavat koko ajan suuremman osuuden mainoskakusta, vaikka ne eivät varsinaisesti tee itse sisältöjä.

"Suomalaisten kaupallisten mediayhtiöiden verotusta on vain kiristetty. Tasapuolisesta tilanteesta ei voi markkinoilla puhua", Herlin sanoo.

Sanomalehtitilauksien arvonlisävero on noussut muutamassa vuodessa nollasta 10 prosenttiin. Digitaalisista tilauksista maksetaan 24 prosentin arvolisäveroa. Kaikkien yhtiöiden maksamaa yhteisöveroa on sen sijaan alennettu vuoden 2012 alusta 24,5 prosenttiin ja vuoden 2014 alusta 20 prosenttiin.

"Poliitikot sanovat, että Suomen tulee olla digitalisaation airueena, mutta samaan aikaan digitaalibisneksestä maksetaan vielä kovempaa veroa kuin perinteisestä printtibisneksestä", Herlin sanoo.

Nyt päästään Herlinin vaatimukseen numero yksi:

"Minimivaatimus olisi, että arvonlisävero olisi vähintään samalla tasolla kuin painettujen lehtien tilausten arvonlisävero. Verotuksen pitäisi olla nolla, jotta pääsisimme samaan asemaan kuin kaksi kilpailijaryhmäämme."

Ja tässä tulee vaatimus numero kaksi: "Ainoa oikeudenmukainen tapa maksaa Ylen rahoitus olisi se, että se, joka käyttää Ylen palveluja, maksaa niistä. Tuntuu hirveän väärältä, että me maksamme 24 prosentin arvonlisäveroa, jotta meidän kilpailijan toiminta pystytään rahoittamaan."

Herlin on Suomen vaikutusvaltaisimpia henkilöitä. Hän on Koneen suurin omistaja ja Sanoman merkittävin henkilöomistaja, kuten myös Suomen rikkain ihminen ja monen yhteisön hallitusten jäsen.

Sanoman hallitusta hän on johtanut vuodesta 2013, mutta on ennen tätä hyvin vähän puhunut mediasta julkisuudessa.

"Nyt minulle on tullut itsevarmuutta sen verran, että voin sanoa julkisestikin uskovani yhtiön tulevaisuuteen vahvasti. Sanoma on oikealla tiellä", hän sanoo.

"Digitaalinen puoli kasvaa koko ajan, mutta pitää muistaa, että sekin on vain tapa toimia. Digitaalisesti tehdään hirveä määrä samoja asioita, joita ennen tehtiin analogisesti. Ei mediabisnes digitaalisuuteen kaadu."

Sanoma on käynyt kovan säästökuurin monine yt-neuvotteluineen 2010-luvulla. Yhtiö on myynyt muun muassa WSOY:n, Suomalaisen Kirjakaupan, R-kioskit, Finnkinon ja lukuisia yksikköjä ympäri Eurooppaa, ja keskittyy nyt Suomeen, Hollantiin ja Belgiaan.

Suomessa ja Hollannissa se on suurin kaupallinen mediatalo, joka keskittyy mediaan ja koulutukseen.

"Yhtiö on tehnyt valtavan urakan lyhyessä ajassa. Ikävä kyllä moni kohde on ostettu hintavampaan aikaan kuin ne on nyt myyty. Mutta emme voineet muuta kuin todeta kylmät tosiasiat ja lähteä hakemaan fokusta ja selkeyttä."

"Sen olen oppinut, kuinka hirveän tärkeää firmalle on selkeys ja fokus sekä se, ettei mitään tehdä turhan monimutkaisesti. Selkeys lähtee siitä, että kaikki tietävät, mitä heiltä odotetaan", Herlin sanoo.

"Kun toimitaan vielä yhteisten sääntöjen mukaisesti, siitä seuraa keskinäinen luottamus ja ymmärrys ja sitä kautta positiivinen toimintatapa ja -kulttuuri."

Herlin sanoo, että Sanoman tilanne on tasoittunut. "Vaikka vielä on vaikeaa, niin uskon, että kasvamme ensi vuonna orgaanisesti."

"Ennen teimme hyviä juttuja eri yksiköissä ja maissa, nyt toimimme yhä enemmän kuin yksi firma. Se merkitsee, että voimme lanseerata yhdessä paikassa onnistuneen tuotteen muualle. Hyvä esimerkiksi tästä on alakoulujen Bingel-oppimispeli, joka tulee nyt Suomeen."

Sanoman myllerryksen aikana Euroopan ja vielä enemmän Suomen talous on ollut surkeassa kunnossa, mikä on vähentänyt mainostuloja. Samaan aikaan media on käynyt läpi hurjan muutoksen, joka vain kiihtyy. Sisältöjä seurataan yhä enemmän mobiililaitteista kuten älykännyköistä.

"Olemme kyenneet vastaamaan muutokset hyvin. Hesarilla on nyt yli kaksi miljoonaa lukijaa yhteensä verkossa, mobiilissa ja printillä, ja Ilta-Sanomilla vielä enemmän. Näin paljon seuraajia meidän sisällöillä ei ole ollut koskaan."

 

Helsingin Sanomat on osa Sanomaa.

Korjaus 27.4. kello 16.08: Täsmennetty tietoja suomalaisten kaupallisten mediayhtiöiden verokohtelusta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat