Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaupaksi käyvät nyt alle 350 000 euron talot – kalliimpien myynti vaikeaa

Kehyskunnissa myydään nyt lapsiperheille sopivia 250 000–350 000 euron taloja. Kalliimpien myynti on vaikeaa.

Talous
 
Arvokkaat talot menevät nyt huonosti kaupaksi
Arvokkaat talot menevät nyt huonosti kaupaksi
Pääkaupunkiseudun kehyskunnissa on nyt myynnissä useita satoja omakotitaloja. Välittäjien mukaan kaupaksi menevät edullisemmat perheille sopivat omakotitalot. Kevät on omakotikaupassa vilkkainta aikaa.

Tambet Sangernebo tutkii tarkasti Tuusulassa Hyrylän lähettyvillä myytävän omakotitalon rakenteista otettuja valokuvia. "Tämä on tosi huonossa kunnossa. Kattokin on vuotanut, ja on mahdotonta tietää, mitä siellä alla on", hän sanoo.

Sangernebo on rakennusalan yrittäjä, joten hän osaa arvioida aika realistisesti, mitä vuonna 1966 rakennetun "alkuperäisessä" kunnossa olevan omakotitalon kunnostaminen vaatisi. Pyydetty hinta 180 000 euroa tuntuu siihen nähden kalliilta.

"240 000 eurolla saisi ihan kunnossakin olevan talon", hän sanoo.

Talon remonttitarpeista huolimatta näyttöön on arki-iltana tullut neljä ostajaehdokasta. Myös toisessa Sipoon Nikkilässä järjestettävässä näytössä on useita katsojia. Puheet omakotitalojen kaupan seisahtumisesta Helsingin kehyskunnissa tuntuvatkin jossain määrin liioitelluilta.

"Jos myyntimäärät ovat vähentyneet 15 prosenttia, se tarkoittaa, että yli 80 prosenttia kaupoista yhä tehdään. Myyntiajat ovat toki pidentyneet", sanoo toimitusjohtaja Erkki Rossi OP-Kiinteistökeskus Uusimaasta.

Sami Kero HS
Vuokralla Helsingissä asuvat Tambet Sangernebo, Maris Sobko ja tytär Destiny etsivät isompaa asuntoa kasvavalle perheelleen. Tuusulassa myynnissä oleva 50-vuotias talo vaatisi kuitenkin liikaa remonttia.
Vuokralla Helsingissä asuvat Tambet Sangernebo, Maris Sobko ja tytär Destiny etsivät isompaa asuntoa kasvavalle perheelleen. Tuusulassa myynnissä oleva 50-vuotias talo vaatisi kuitenkin liikaa remonttia.

Ylipäätään omakotitalojen markkinoista on harhaanjohtavaa puhua kokonaisuutena. Melkein 50 vuotta vanha remonttikohde Hyrylässä ja 2000-luvun unelmatalo Sipoossa kilpailevat aivan eri ostajista.

Talojen myyntiajat myös vaihtelevat hurjasti. Osa menee kaupaksi nopeasti, jotkut talot eivät millään. Keskimääräinen myyntiaika on neljän kuukauden tietämissä.

Kaikki välittäjät ovat yhtä mieltä siitä, että kehyskunnissa on selvä hintaraja, jota kalliimpaa taloa on nyt vaikea saada kaupaksi. Yli 400 000 euron hintainen talo, vaikka se olisi kuinka hieno, on ostajille yleensä liian kallis. Tämä tarkoittaa, että kehyskunnissa rakentaja ei välttämättä saa isosta ja uudehkosta talosta edes omiaan takaisin.

Sen sijaan 250 000–350 000 euron hintaiset, lapsiperheelle sopivat talot menevät kyllä kaupaksi.

Hinnan lisäksi talon suosioon vaikuttaa moni muukin asia. Naapurusto on tärkeä. Pihan kunto vaikuttaa, samoin talojen ikään liittyvät tekniset erot. Esimerkiksi 2000-luvun alusta alkaen eristeet ovat paksummat ja ilmanvaihto yleensä koneellinen. Erot vaikuttavat asumismukavuuteen ja -kustannuksiin.

"Talojen materiaalien valinnat voivat vaikuttaa kymmeniätuhansia euroja sen arvoon", sanoo Huoneistokeskuksen Tuusulan-myyntipäällikkö Hannu Haura.

Vanhojen talojen kauppaa edistää se, että uudisrakentamisen kustannukset ovat kasvaneet nopeasti.

"Rakennusmääräykset ovat tiukentuneet jatkuvasti. Siinäkin mielessä vanhan ostaminen on suhteessa edullisempaa", Erkki Rossi sanoo.

Kun kauppa käy hitaasti, onko talojen hinnoissa paljon tinkimisvaraa? Taloja on Oikotie-sivuston mukaan myynnissä kehyskunnissa yhteensä useita satoja.

Tilastokeskuksen mukaan kehyskuntien omakotitalojen reaalihinnat eli ostovoimaan suhteutetut hinnat ovat laskeneet selvästi. Vuonna 2011 keskineliöhinta oli viitisentoista prosenttia nykyistä korkeampi.

Nimellishinnat sen sijaan ovat laskeneet vain muutaman prosentin. Kiinteistövälittäjien mielestä keskihinnoista ei voi päätellä, että yksittäisen talon hinta olisi muuttunut miksikään. Kaupaksi menevät nyt halvemmat talot, ja niitä on myös markkinoilla suhteessa enemmän.

"Esimerkiksi sellainen ostaja, joka tarvitsee rivitalokolmion, ostaa nyt mieluummin sen vanhan, joka maksaa 180 000 euroa kuin uudemman, joka maksaisi 250 000. Se näkyy tilastoissa niin, että kolmioiden hinnat ovat muka laskeneet", Rossi sanoo.

Sen sijaan kalliita taloja on esimerkiksi Keski-Uudenmaan kunnissa myynnissä takavuosia vähemmän. Usein omistajat luopuvat myyntiaikeista, jos tarjoukset eivät tyydytä eikä hintaa olla valmiita kovin paljon laskemaan.

Poikkeus näyttäisi olevan Kirkkonummi, jossa on myynnissä paljon uudehkoja taloja. Niiden hinnat ovat Huoneistokeskuksen myyntijohtajan Riitta Falenius-Hallaman mukaan laskeneet selvästi talven aikana. Kalliimmilla hinnoilla ostajia ei yksinkertaisesti löytynyt.

Vuoden paras aika myydä omakotitalo on joka tapauksessa nyt käsillä. Kevätkukat ja omenapuut ovat pian kukassa, lehtien silmut pulleita. Hinnat ovat vuodesta toiseen ylimmillään huhti–kesäkuussa.

Kiinteistönvälittäjä Sami Kuivinen esittelee Sipoon Nikkilässä sijaitsevaa omakotitaloa Eero Oksalle ja Jutta Behmille. Pariskunta etsii kehyskunnista itselleen sopivaa "mummolaa".
Kiinteistönvälittäjä Sami Kuivinen esittelee Sipoon Nikkilässä sijaitsevaa omakotitaloa Eero Oksalle ja Jutta Behmille. Pariskunta etsii kehyskunnista itselleen sopivaa "mummolaa".

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat