Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aurinkosähkö yleistyy nopeasti Japanissa

Talous
 
REUTERS
Yuriko Nakao Reuters
Aurinkopaneelit ovat yleistyneet Otan kaupungissa Japanissa.
Aurinkopaneelit ovat yleistyneet Otan kaupungissa Japanissa. Kuva: Yuriko Nakao Reuters

Japani korvaa öljyvoimaloita aurinkovoimalla. Ensi vuoden maaliskuuhun mennessä maassa suljetaan 2,4 gigawatin edestä öljyvoimaloita. Vertailun vuoksi esimerkiksi Suomessa ydinvoimatuotannon teho on nyt alle kolme gigawattia.

Japanin 43 ydinreaktoria ovat olleet kiinni vuonna 2011 tapahtuneen Fukushiman ydinvoimalaonnettomuuden jälkeen. Sen jälkeen vaihtoehtoisen energian tuotantokapasiteetti on kolminkertaistunut maassa 25 gigawattiin. Tästä 80 prosenttia on ollut aurinkovoimaa.

Japanin uusiutuvan energian järjestön JREF:n mukaan aurinkosähköstä on juuri tulossa Japanissa kilpailukykyistä, eikä se vastaisuudessa tarvitse valtion tukia.

Japani on yksi neljästä maailman suurimmasta aurinkopaneelimarkkinasta. JREF:n johtaja Tomas Kåberger sanoo, että tästä eteenpäin aurinkovoima korvaa Japanissa uraanin ja fossiilisten energiaraaka-aineiden tuontia.

Öljy-yhtiö Exxon Mobilin mukaan aurinkosähkön kapasiteetti kasvaa yli 20-kertaiseksi vuoteen 2040 mennessä, kun vertailuvuodeksi otetaan 2010.

Aurinkosähkön tuotannon edistyminen perustuu paljon Kiinan aikaansaannoksiin. Maa pienensi aurinkovoiman tuotantolaitteiden valmistuskustannuksia 80 prosenttia vuosikymmenessä.

Japanissa puolestaan kotitalouksien aurinkosähkön tuotantokustannukset ovat vähentyneet alle puoleen vuodesta 2010. Laskennallisesti kotitalous maksaa itse tuottamastaan sähköstä saman verran kuin jos se ostaisi saman sähkön ulkopuolelta.

Reuters
Singapore/Tokio

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat