Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lääkeyhtiö: Suomi voisi houkutella lisää tutkimuksia

Talous
 
Leif Rosas
Noin puolet MSD:n kliinisistä lääketutkimuksista koskee erilaisia syöpäsairauksia, sanoo yhtiön Euroopan-tutkimuksista vastaava johtaja Hassan Ansari.
Noin puolet MSD:n kliinisistä lääketutkimuksista koskee erilaisia syöpäsairauksia, sanoo yhtiön Euroopan-tutkimuksista vastaava johtaja Hassan Ansari. Kuva: Leif Rosas

Suomi ja muut Pohjoismaat ovat houkuttelevia sijoituskohteita lääkeyhtiöiden tutkimuksille, koska terveydenhoitojärjestelmät toimivat hyvin.

Suomi voisi kuitenkin parantaa asemaansa, arvioi Euroopan kliinisten lääketutkimusten johtaja Hassan Ansari lääkeyhtiö MSD:stä.

Fakta

Viisi miljardia tutkimukseen

 MSD on osa yhdysvaltalaista Merck-lääkeyhtiötä.

 MSD:n liikevaihto oli viime vuonna noin 40 miljardia euroa. Se käytti viime vuonna tutkimukseen ja tuotekehitykseen noin viisi miljardia euroa.

 Yhtiöllä on 70 000 työntekijää, toimintaa 140 maassa ja henkilöstöä Suomessa 120.

"Yliopistosairaaloissa tulisi olla lääkäreiltä ja hoitajia, jotka voivat käyttää työaikaansa tutkimukseen paremmin kuin nyt", sanoo Suomessa vieraillut Ansari.

Kliinisten lääketutkimusten määrä on vähentynyt Suomessa viime vuosina, mutta sama kehitys on Ansarin mukaan tapahtunut muissakin maissa. Yksi syy on se, että tutkimukset ovat muuttuneet monimutkaisemmiksi.

"Ennen tutkimuksia tehtiin suurella potilasmäärällä. Nyt riittää pieni potilasmäärä, mutta tutkimus ja potilaiden valikointi on monimutkaisempaa, ja se vie enemmän aikaa", Ansari kertoo.

Suomessa ei ole vieläkään yhtä keskitettyä paikkaa, josta lääkeyhtiö saisi luvan tutkimuksiin. Koko maan kattavaa potilasrekisteriäkään ei vielä ole, vaikka asiasta on puhuttu vuosia. Esimerkiksi Virossa ja Tanskassa sellaiset on, ja lääkeyhtiöt saavat tutkimusluvat nopeammin.

Yhdysvaltalaiseen Merck-konserniin kuuluva MSD sijoittaa Suomessa tutkimukseen ja tuotekehitykseen noin kymmenen miljoonaa euroa vuodessa. Se on tehnyt kahdeksan viime vuoden aikana Suomessa noin 90 kliinistä lääke- ja rokotetutkimusta, joihin on osallistunut noin 17 000 tutkittavaa.

Yhtiö on viimeksi aloittanut kliinisen lääketutkimuksen muun muassa Alzheimerin tautiin käytettävästä lääkkeestä Kuopiossa.

Esimerkiksi Alzheimerin taudin lääkettä tutkitaan parhaillaan Suomessa vain kahdella potilaalla. Juuri oikeanlaisten potilaiden löytäminen vie aikaa. Tutkimus kestää useita vuosia, joiden kuluessa hoitajien on tavattava potilaita säännöllisesti.

"Yhtä kliinistä tutkimusta varten henkilöstöä joudutaan kouluttamaan jopa puoli vuotta", Ansari sanoo.

Hän toivoisi, että Pohjoismaat ja Baltian maat yhdistäisivät voimansa lääketutkimuksissa. Esimerkiksi eettiset ohjeistot sekä yksityisyysmääräykset voisivat olla samat kaikissa maissa.

"Baltian maat eivät ole taloudellisesti yhtä vahvoja kuin Pohjoismaat, mutta siellä on samanlaista asennetta ja ne kilpailevat vahvasti tutkimuksista. Viro on kokoonsa suhteutettuna Euroopan johtava maa kliinisissä lääketutkimuksissa", Ansari sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat