Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viroon muuttaneet suomalaiset: Asuminen on mukavampaa, palkasta jää enemmän käteen

Tuore kysely: Suomalaiset ovat Tallinnassa tyytyväisempiä työoloihin kuin kotimaassaan

Talous
 
Marko Mumm
Savukeidas Kustannuksen omistaja ja kirjailija Ville Hytönen asuu suomen opettajan ja kääntäjän Anniina Ljokkoin sekä Werner Villenpoika Ljokkoin kanssa puutaloalueella Tallinnan Koplissa.
Savukeidas Kustannuksen omistaja ja kirjailija Ville Hytönen asuu suomen opettajan ja kääntäjän Anniina Ljokkoin sekä Werner Villenpoika Ljokkoin kanssa puutaloalueella Tallinnan Koplissa. Kuva: Marko Mumm
Fakta

Näin kysely tehtiin

 Markkina- ja kulutustutkimusyhtiö Norstat pyysi Virossa asuvia suomalaisia vastaamaan verkkokyselyyn huhtikuussa ennen Suomen eduskuntavaaleja.

 Linkkiä jaettiin suomalais-virolaisen liikemiesyhdistyksen FECC:n kautta ja laajalle yksityiselle sähköpostirekisterille, vironsuomalaisten Facebook-sivustolla sekä suomenkielisessä SSS-radiossa.

 Kyselystä levitettiin tietoa myös lehdistön välityksellä, kuten satamissa jaettavassa Baltic Guide -ilmaisjakelulehdessä.

 Useimmissa kysymyksissä vastaajaa pyydettiin pisteyttämään yhdestä viiteen sen mukaan, kuinka yhtä mieltä hän on esitetyn väitteen kanssa.

 Viestintätoimisto Wolfcom Oy:n toteuttaman kyselyn tilasi Viron elinkeinoelämän edistämissäätiö EAS.

 Tarkoitus on kannustaa suomalaisia etsimään uusia työmahdollisuuksia myös Virosta.

Tallinna. Kun kustantaja ja kirjailija Ville Hytönen osti kodin puutalosta Tallinnan huonomaineiselta Koplin niemeltä puolitoista vuotta sitten, neliöhinta oli noin viidenneksen Helsingin Kallion hintatasosta. Nyt hän näkee lähes jokaisella kävelykierroksellaan vasta maalatun ja kunnostetun talon.

"Minua inspiroi Virossa kehitys, joka on nähtävissä. Se inspiroi niin kirjailijana kuin yrittäjänä", Hytönen sanoo puutaloasunnossaan.

Raitiovaunuissa leyhähtää viina ja katuelämä vielä usein vahvasti, mutta alue keskiluokkaistuu.

Enemmistö Virossa asuvista suomalaisista on valmis suosittelemaan tutuilleen muuttoa Viroon, käy ilmi Viron elinkeinoelämän edistämissäätiön EAS:n tänään maanantaina julkaistavasta verkkokyselystä.

Kyselyyn vastanneista vironsuomalaisista 59 prosenttia suosittelee muuttoa, 37 prosenttia ehkä, mutta pienin varauksin. Kaksi prosenttia ei suosittele.

Otos on edustava, sillä liki 300 kyselyyn vastannutta suomalaista muodostavat vajaat viisi prosenttia noin 6 300:sta virallisesti Virossa asuvasta Suomen kansalaisesta.

Virolaisia asuu Suomessa noin kymmenen kertaa niin paljon kuin suomalaisia Virossa, ja keskipalkka on alle kolmanneksen Suomen tasosta. Tietotekniikka-alan palkat ovat elinkustannuksiin nähden kilpailukykyisemmät.

Suomalaiset kertovat asuvansa Virossa mukavammin, käyvänsä enemmän ravintoloissa ja käyttävänsä enemmän kodin ostopalveluja. Virossa palkasta jää verojen jälkeen enemmän käteen ja ostovoima on parempi, sanovat suomalaiset.

Työ- ja terveyspalvelutkin ovat vähintään Suomen tasoa vastaajien enemmistön mielestä.

Ravintolakäynneissä, ostovoimassa ja työ- ja terveyspalveluissa noin kolme neljästä arvioi Viron toimivan Suomea paremmin.

Usein virolaisia arvostellaan sulkeutuneesta luonteesta, mutta suomalaisten vastaajien enemmistön mukaan sana sulkeutunut ei luonnehdi Viroa.

Vironsuomalaisten tyytyväisyyttä selittää osin vastaajien ammatillinen asema: Enemmistö työskentelee johtajina (38 prosenttia) tai asiantuntijoina (28 prosenttia). Kolmannes on yrittäjiä. Tietotekniikka ja kaupan ala työllistivät monia.

Eläkkeen kertymistä kyselyssä ei tiedusteltu.

Vuonna 1982 syntynyt Hytönen ei usko, että hänen ikäluokkansa pääsisi Suomessakaan nauttimaan nykyisen kaltaisista eläke-eduista.

"Parempi vain hoitaa itse eläkkeensä", Hytönen arvioi.

Ville Hytönen muutti Tallinnaan suomen opettajan ja kääntäjän Anniina Ljokkoin perässä. Suomalainen Ljokkoi tuli Viroon kahdeksan vuotta sitten vaihto-oppilaana. Maaliskuussa Tallinnassa syntyi Werner Villenpoika Ljokkoi.

"Oli tarkoitus tuoda yrityskin Viroon", sanoo Hytönen.

Kustantamo Savukeidas on Turussa, kirjakauppa Tulenkantajat Tampereella. Hytönen taittaa kirjat ja tekee kannet yläkerran työhuoneessa kotonaan Tallinnassa. Kirjat on jo vuosia painettu Tallinnassa.

Varastokustannukset olisivat Virossa pienemmät. Alkoholin myyntiluvan saaminen kirjakaupan julkaisutilaisuuksiin olisi ollut Tallinnassa mahdollista toisin kuin Tampereella. Yritysveroedut olisivat tulleet bonuksena. Mutta liikekumppani alkoikin pyörittää ruokakauppaa Tampereella.

Hytönen ei ole luopunut aikeista aloittaa kirjoihin liittyvää liiketoimintaa Virossa.

Hytönen maksaa verot yhä Suomeen, vaikka on ulkomailla Suomen sosiaaliturvan ulkopuolella. Virossa hän maksaa 1 600 euroa vuodessa sairauskassaan.

"On kaikenlaista kommervenkkia. Voisi olla yhtenäisemmät järjestelmät kahden EU-maan välillä", hän sanoo.

Viron sähköisen allekirjoituksen ansiosta Hytönen sai sovittua kustannussopimuksen Italiassa olleen kirjailijan kanssa niin, että tuen saaminen Viron kulttuurirahastosta onnistui ajoissa.

Tosin sähköiset palvelutkaan eivät aina toimi ihan yhtä hyvin kuin ylistetään, sanoo Ljokkoi.

Joskus tietokone pitää käyttää huoltajalla, jotta sirutunnisteinen henkilökortti alkaa toimia toivotulla tavalla muuten ehjässä koneessa. Allekirjoitukseen kuluu silloin minuutin sijaan päivä.

"Suosittelen muuttoa freelancereille ja etenkin helsinkiläisille, jotka voivat tehdä työtään kotona. Vanhempieni kokemuksen perusteella voin suositella muuttoa myös eläkeläisille", Hytönen sanoo.

Marko Mumm
Ravintolakäynteihin on Virossa varaa. Helsinki Baar Tallinnassa.
Ravintolakäynteihin on Virossa varaa. Helsinki Baar Tallinnassa.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat