Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Talvivaaraa epäillään tiedottamisrikoksesta

Finanssivalvonta ja poliisi epäilevät, että yhtiö ei ole kertonut osakemarkkinoille riittävän nopeasti tuotanto-ongelmistaan. Poliisi on kuulustellut yhtiön johtajia.

Talous
 
RONI REKOMAA LEHTIKUVA
Pörssiyhtiö Talvivaaran talous- ja rahoitusjohtaja Saila Miettinen-Lähde, hallituksen puheenjohtaja Tapani Järvinen ja toimitusjohtaja Pekka Perä kertoivat 15. marraskuuta 2013 yhtiön hakeutumisesta yrityssaneeraukseen.
Pörssiyhtiö Talvivaaran talous- ja rahoitusjohtaja Saila Miettinen-Lähde, hallituksen puheenjohtaja Tapani Järvinen ja toimitusjohtaja Pekka Perä kertoivat 15. marraskuuta 2013 yhtiön hakeutumisesta yrityssaneeraukseen. Kuva: RONI REKOMAA LEHTIKUVA

Helsingin poliisi on aloittanut esitutkinnan epäillystä tiedottamisrikoksesta kaivosyhtiö Talvivaarassa, kertoo kaksi toisistaan riippumatonta lähdettä Helsingin Sanomille.

Tutkintapyynnön poliisille on tehnyt rahoitus- ja osakemarkkinoita valvova Finanssivalvonta.

Rikosepäily koskee yhtiön tiedottamista tuotantomääristään ja -ennusteistaan vuosina 2011–2013. Finanssivalvonta katsoo, että yhtiö ei ole kertonut viivytyksettä tuotantomäärien ja -ennusteiden supistumisesta.

Yhden asiasta perillä olevan mukaan rikosepäily on kuin tuulesta temmattu, koska kukaan ei ole voinut ennakoida bioliuotusprosessin etenemistä ja vedenpaisumusta kaivoksella.

Arvopaperimarkkinalain mukaan pörssissä noteeratun yhtiön on ilman aiheetonta viivytystä julkistettava kaikki sellaiset seikat, jotka voivat vaikuttaa olennaisesti osakkeen arvoon.

Arvopaperimarkkinoita koskevasta tiedottamisrikoksesta voidaan määrätä rangaistukseksi sakkoa tai enintään kaksi vuotta vankeutta.

Syyttömyysolettaman mukaan rikoksesta epäilty on syytön siihen asti, kunnes tuomioistuin hänet mahdollisesti tuomitsee. Poliisi aloittaa esitutkinnan, jos sillä on syytä epäillä rikosta. Esitutkinnan jälkeen rikosepäily siirtyy yleensä syyttäjälle syyteharkintaan, jos poliisi ei oma-aloitteisesti keskeytä esitutkintaa näytön puutteen takia.

Syyteharkinnassa syyttäjän pitää nostaa syyte, jos hänellä on todennäköisiä syitä epäillä rikosta.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan poliisi on kuulustellut ainakin Talvivaaran hallituksen puheenjohtajaa Tapani Järvistä, toimitusjohtajaa Pekka Perää ja entistä talous- ja rahoitusjohtajaa Saila Miettinen-Lähdettä.

He eivät halua kommentoida asiaa millään tavoin. Myöskään poliisi ei kommentoi asiaa.

Talvivaaran tuotantomäärät ovat kaivoksen perustamisesta lähtien olleet selvästi pienemmät kuin yhtiö on arvioinut.

Yhtiö ei ole koskaan pystynyt tuottamaan nikkeliä likimainkaan 50 000:tä tonnia vuodessa, mikä oli vielä vuoden 2013 vuosikertomuksessa yhtiön arvio nikkelintuotannosta täydessä mittakaavassa. Enimmillään Talvivaara tuotti nikkeliä vuonna 2011, jolloin kaivoksen tuotanto oli runsaat 16 000 tonnia.

Tuotanto on kangerrellut monesta eri syystä, joista yksi on kaivoksen vedenpaisumus. Ilmeisesti osa tuotanto-ongelmista on johtunut onnettomuuksista ja osa yhtiön johdon virhearvioista hätätilassa.

Espoon käräjäoikeus asetti pörssiyhtiö Talvivaaran yrityssaneeraukseen marraskuussa 2013.

Yrityssaneerauksen tarkoituksena on yksinkertaistaen tervehdyttää liiketoiminta, jolla on edellytyksiä menestyä tulevaisuudessa.

Käräjäoikeus asetti Kainuussa kaivostoiminnasta vastaavan Talvivaara Sotkamon konkurssiin marraskuussa 2014 rahoituksen puutteen ja kassan ehtymisen takia. Talvivaara Sotkamo on julkisselvityksessä, jossa konkurssipesän liiketoimintaa rahoitetaan julkisin varoin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat