Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Juhlamenun voi saada 800 eurolla – helpot vinkit kevään juhliin

HS kokosi nopeat vinkit siihen, mitä kannattaa ottaa huomioon esimerkiksi valmistujaisia suunnitellessa

Talous
 
Anu Vallinkoski
Jukka Lehtinen
Jos ostat kakun valmiina, leipomo tai pitopalvelu kertoo, monelleko syöjälle kakku on tarkoitettu. Yksi vieras syö kakkua noin 120 grammaa.
Jos ostat kakun valmiina, leipomo tai pitopalvelu kertoo, monelleko syöjälle kakku on tarkoitettu. Yksi vieras syö kakkua noin 120 grammaa. Kuva: Jukka Lehtinen

Lue HS:n digitaalinen opas juhlien järjestäjälle

Kuvan Red Velvet -kakun reseptin lisäksi lehdestä löytyy resepti esimerkiksi mansikka-raparperikakkuun sekä manteliseen suklaa-marenkikakkuun.

Juhlitaan!-digiaikakauslehti antaa tarkemmat ja laajemmat vinkit siihen, kuinka järjestää onnistuneet juhlat.

HS:n ruokatoimittaja Katja Bäcksbacka lupaa, että lehdessä on vinkkejä ja sopivia tarjottavia niin ylioppilasjuhliin kuin kepeisiin pihajuhliinkin. Lehdestä löydät muun muassa sokerileipuri Jenni Höijerin niksit siihen, miten onnistua täytekakun tekemisessä.

Tämä yli satasivuinen digitaalinen aikakauslehti on luettavissa älypuhelimilla ja tableteilla, joihin on ladattu HS:n sovellus.

Monissa koulunsa päättävien nuorten perheissä mietitään jälleen kuumeisesti kevään valmistujaisjuhlien järjestelyjä. Valmistujaiset ovat monessa perheessä yksi suurimmista itse järjestettävistä juhlista.

Suuret juhlat tietävät myös suuria järjestelyjä. Ennen kuin juhlat voivat alkaa, pitää miettiä ja hoitaa monta asiaa. Mitä vieraille tarjotaan? Kuka tarjottavat valmistaa? Kuka tarjoilee? Riittävätkö astiat? Missä juhlitaan?

Jos juhlat on tarkoitus järjestää ilman pitopalveluyrityksen kaiken kattavaa apua, kannattaa tutustua seuraavaan HS:n kokoamaan vinkkilistaan.

Juhlatila: Jos tila omassa kodissa ei lukuisalle vierasjoukolle riitä, voi juhlatiloja etsiä esimerkiksi venuu.fi-nettisivuston kautta. Juhlapaikkaa voi kysellä myös erilaisilta yhdistyksiltä tai vaikkapa seurakunnilta.

Astiat: Jos astiakaapista ei löydy tarpeita koko vierasjoukolle, voi astiaston vuokrata. Vuokra-astioita voi kysellä erilaisista yhdistyksistä, esimerkiksi monilla Marttojen paikallisjärjestöillä on vuokrauspalvelu. Niin ikään monet työpaikkaravintolat vuokraavat astioitaan viikonloppuisin. Pääkaupunkiseudulla toimii myös useita astiavuokraukseen keskittyneitä yrityksiä.

Tarjoiluhenkilökunta: Jos tarjoiluapua ei lähipiiristä löydy, voi kahvinkaatajia kysellä vaikkapa erilaisista oppilaitoksista. Esimerkiksi Helsingin yliopiston kotitalousopettajiksi opiskelevien ainejärjestö Kopeda välittää tarjoiluapua. Palkanmaksun kiemuroissa auttavat verkkosivut palkka.fi ja palkkaus.fi. Tarjoiluapua myyvät myös monet koti- ja juhlapalveluyritykset.

Kahvipöydän tarjottavat: Jos juhlan herkut haluaa hankkia valmiina, kannattaa konditoriassa tai pitopalvelussa asioida viimeistään viikkoa tai kahta ennen juhlapäivää. Tavanomaisimpia kahvipöydän tarjottavia ovat erilaiset täytekakut ja suolaiset piirakat. Voileipäkakuista on viime aikoina tullut aiempaa suositumpia. Kakut ja piirakat pitää säilyttää viileässä tarjoilun alkuun saakka, jotta ne säilyvät hyvinä. Jos jääkaapissa ei ole tilaa, kannattaa tarjottavien nouto tai toimitus sopia mahdollisimman lähelle juhlan alkua. Konditoriat auttavat tarjottavien menekin arvioinnissa. Mahdollisista muista pöydänantimista kannattaa mainita tilauksen yhteydessä.

Kuohuva: Yhdestä kuohuviinipullosta riittää juotavaa noin seitsemään lasilliseen. Maljannostoa varten on hyvä varata myös alkoholitonta juhlajuomaa. Kuplajuoma kannattaa kaataa laseihin vasta juuri ennen tarjoilua, jottei juoma väljähdy.

Kahvi: Kahvin menekki riippuu muusta tarjoiluista. Jos tarjolla on lämmin ateria, kahvia kuluu noin kaksi kupillista vierasta kohden. Yleensä ohjeistetaankin keittämään vähintään kaksi kupillista vierasta kohden. Etenkin jos tarjolla on vain leivonnaisia ja kahvia, kannattaa kahvia keittää hieman enemmän. Kahvia varten on hyvä hankkia iso pumpputermos. Muista huomioida myös teenjuojat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat