Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

MTK: Vähittäiskauppa toimii häikäilemättömästi

MTK syyttää kauppaa liian halvoista tuottajahinnoista. Ekonomisti vaatii tuottajilta yrittäjätaitoja.

Talous
 
Maataloustuottajat myivät 30 sentillä pyttipannua
Maataloustuottajat myivät 30 sentillä pyttipannua
Narinkkatorilla tarjottiin maanantaina 30 sentillä pyttipannua. Tempauksella Maa- ja metsätaloustuottajain keskusjärjestö MTK yritti kiinnittää huomiota siihen, että heidän mielestään tuottajille jää ruuasta liian vähän käteen. Narinkkatorille tulleista moni ymmärsi tuottajien huolen. Mutta olisivatko he valmiita maksamaan enemmän ruuasta, jos näin tuottajat saisivat siitä suuremman osuuden? HS kysyi pyttipannua haarukoivilta. Toimittaja Minna Nalbantoglu, kuvaus: Sami Kero, leikkaus: Arttu Luhtala.

Maatalouden tuottajahintojen halpenemisesta huolestuneet tuottajat hyökkäsivät maanantaina kauppaa vastaan aseenaan kovat sanat ja 30 sentin pyttipannuannokset.

"Vähittäiskaupan kauppatavat ovat epäreiluja ja se käyttää häikäilemättömästi markkina-asemaansa tavarantoimittajia vastaan", arvosteli Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK jakamassaan esitteessä. Sen saivat kouraansa ihmiset, jotka tulivat MTK:n tarjoaman huokean pyttipannun houkuttelemina Helsingin Narinkkatorille.

Pyttipannun tarkoitus oli vääntää kansalaisille rautalangasta, että tuottajille jää tuotteistaan liian vähän käteen. 30 senttiä on hinta, joka oli laskettu tuottajien osuudeksi pyttipannuannoksesta kananmunineen ja maitoineen. Pyttipannutempauksia järjestettiin Helsingin lisäksi 19 paikkakunnalla Suomessa.

"Viime vuosien aikana kauppa on rakentanut aika massiivisia kauppakeskuksia", sanoi järjestöjohtaja Matti Voutilainen MTK:sta.

"Jostain rahan täytyy tulla niihin investointeihin. Me epäilemme, että se on osatekijä, jolla on alennettu tuottajan saamaa osuutta."

Viesti tuntui menneen perille monille pyttipannua haarukoineista.

"Tuntuu, että kauppa vetää enemmän osuutta, vaikka tuottaja tekee ison työn", sanoi paikalle lapsenlapsensa kanssa tullut Marjatta Arima.

Kauppa kiisti syyllisyytensä tuottajien ahdinkoon.

"Meidän tulos ei ole noussut vaan myyntikatteet laskeneet", puolustautui SOK:n kenttäjohtaja Arttu Laine.

"Kauppa ymmärtää hyvin sen, että alkutuottajat ovat tietyillä sektoreilla vaikeuksissa. Mutta ei se kaupan syy ole", sanoi myös Päivittäistavarayhdistyksen toimitusjohtaja Kari Luoto.

No kenen sitten?

Markkinoiden muutoksen, sanoo maatalousekonomisti Kyösti Arovuori Pellervon taloustutkimuksesta (PTT), joka on lähellä maanviljelijöitä.

"Ei ole olemassa mitään absoluuttista totuutta siitä, mikä on kunkin portaan oikeudenmukainen osuus", hän totesi.

Iso muutos ei ole Arovuoren mukaan kaupan lisääntynyt ahneus vaan se, että markkinat toimivat elintarvikkeiden osalta aiempaa paremmin.

"Hintavaihtelut ovat tulleet jäädäkseen", hän sanoo. Ennen viime vuotta sekä maidon että lihan tuottajahinnat kallistuivat voimakkaasti. Sitten ne alkoivat halveta. Tänä vuonna PTT ennustaa tuottajahintojen halpenemisen pysähtyvän.

Syynä hintojen entistä kiivaampaan heilumiseen on maailmankaupan vapautuminen ja se, että maataloustuotteiden markkinat ovat muuttuneet kysyntävetoisemmiksi.

Muuttuvassa maailmassa maataloustuottajilta kysytään Arovuoren mukaan aiempaa enemmän yrittäjätaitoja.

Pitäisikö viljelijöiden siis vain sopeutua maailman muutokseen?

"Ilman muuta", Arovuori sanoo. "Eivätkä tuottajahinnat mene vain alas, ne menevät välillä myös ylös."

Sami Kero HS
Kerttu Loukola ja Eeva Cleushi maistelivat pyttipannua Narinkkatorilla. He ymmärtävät viljelijöiden huolen alhaisista tuottajahinnoista. "Pitkiä ovat työpäivät pienellä rahalla", Cleushi sanoi.
Kerttu Loukola ja Eeva Cleushi maistelivat pyttipannua Narinkkatorilla. He ymmärtävät viljelijöiden huolen alhaisista tuottajahinnoista. "Pitkiä ovat työpäivät pienellä rahalla", Cleushi sanoi.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat